Opinie: Wereldvreemd

22 december 2009 at 10:08 Plaats een reactie


Peter Heirman

Hip! Hip! Hoera! De liberalen hebben een nieuwe voorzitter. En wat voor een. Een jonge snaak die bruist van de energie om te vernieuwen. De man heeft nog niets bewezen, maar kan zich naar eigen zeggen razendsnel inwerken.

Alexander De Croo pakt bovendien heel vernieuwend uit met ‘retro-liberalisme’. Eigenlijk wil hij vernieuwen door oude, versleten economische recepten van vaderlief van onder het stof te halen. Het is maar wat je vernieuwing noemt, natuurlijk.

Vergeef mij, beste Alexander en Herman, maar bij die gedachte begin ik te sidderen en te beven. Vandaag reden nooit meer mensen met de trein in België. Toegegeven, met iets te veel vertraging. In de hoogdagen van vader De Croo was dat wel anders. Toen hij minister van Verkeer was, was de vertraging van het treinverkeer tot een minimum beperkt. Er reden dan ook nauwelijks treinen. De NMBS heeft decennia nodig gehad om het rampzalige beleid van vader De Croo te boven te komen.

De appel valt niet ver van de boom, zo blijkt, want vorige week lieten zowel vader als zoon zich nog eens van hun meest wereldvreemde kant zien. Toen de toen nog kandidaat-partijvoorzitter in ‘De Ochtend’ op Radio 1 een kritische vraag voor de voeten geworpen kreeg over zijn harde liberale koers, pareerde hij die zonder aarzelen. Natuurlijk is Alexander sociaal. Zo is hij oprecht begaan met de tewerkstelling van ‘allochtonen’ (sic). Daarom wil hij de interimsector stimuleren, want daar vinden allochtonen wel nog een job. De man leek het nog oprecht te menen ook. Dus, voor de nieuwe Open VLD-voorzitter krijgen Marokkanen, Turken en al wat niet blank is de tijdelijke jobs. De vaste jobs zijn dan weggelegd voor de blanke Belgen. Iedereen tevreden.

“Armen moeten niet klagen”

In dezelfde week deed vader Herman nog beter. Op een armoededebat verklaarde hij doodleuk dat armen in ons land absoluut niet te klagen hebben. “Mensen in het zuiden hebben het immers nog veel slechter.” Probleem opgelost. Geen verwarming bij vriestemperatuur? 10 ampère elektriciteit? Een schamel inkomen van 725 euro per maand? Klaag niet, man! In het zuiden hebben ze nog minder!

Als het niet zo intriest was, een mens zou er eens goed mee lachen. Alleen vrees ik dat werkzoekenden en mensen met een uitkering – of ze nu blank, bruin of zwart zijn – het lachen al lang vergaan is.

Peter Heirman

Entry filed under: Opinie. Tags: , , , , , , , , , .

Actietip: Verras je vrienden met duurzame wensen en geschenken Nieuws: Kinderen van asielzoekers krijgen adempauze in jeugdtheaters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Meest gelezen

Aantal bezoekers

  • 248.243 bezoekers

%d bloggers liken dit: