Opinie: Bloed en tranen

8 januari 2010 at 16:04 1 reactie


Peter Heirman

Riooljournalistiek van het ergste soort, dat was het verwijt dat vooral Het Laatste Nieuws te slikken kreeg bij de berichtgeving over de moord op Kevin en Shana. De krant smeerde de identiteit van de dader breed uit, nog voor er ook maar een begin van bewijs was, met foto en naam en familienaam. De kritiek kwam ook van collega’s van andere media.

Mag ik van de gelegenheid gebruik maken om zelf een mea culpa te slaan? In een vorig leven was ik zelf regionaal journalist bij Het Volk en enkele maanden ook bij, o wee, Het Laatste Nieuws. Je leven vult zich dan met dorpspolitiek, lokale verenigingen, wijkfeesten, markante dorpsbewoners en meer van dat.

Allemaal heel leuk en gezellig. Maar af en toe bots je ook wel eens op minder aangename nieuwsfeiten. Moorden zijn (gelukkig maar!) absoluut uitzonderlijk, (dodelijke) verkeersongevallen komen des te meer voor. Ook daar vallen bloed en tranen te rapen.

Bellen bij de buren

Ja, ik heb het ook gedaan. Gaan bellen bij de buren over wat voor iemand hij was, wie zijn vrienden waren, hoe de buren hem zich zullen herinneren. Of, erger nog, moeder, vader, broer of zus de pieren uit de neus halen. En dan gaat het vaak over een slachtoffer, niet over een dader. Familie, nabestaanden? Zaten zij te wachten op die verhalen? Je werd niet geacht het je af te vragen. Als jij het niet deed, ging je collega van de concurrerende krant met het verhaal lopen.

Heel af en toe slaag je erin om een sereen verhaal te brengen, waarin ook de nabestaanden troost vinden. Maar doorgaans hou je er een wee gevoel aan over. Dergelijke journalistiek is een en al ranzigheid. Ik kan er geen ander woord voor bedenken.

Brood op de plank

Maar ja, je bent jong en je wil je bewijzen en bovendien ben je freelancer, dus hoe meer (en sensationeler) je schrijft, hoe meer brood op de plank. Het zijn zeer flauwe excuses en ik wil ze dan ook niet inroepen. Zoals ik al zei, dit is een mea culpa. Overigens spreek ik over meer dan tien jaar geleden. De grenzen zijn ondertussen oneindig ver verlegd, vrees ik.

Om maar te zeggen dat de kritiek op Het Laatste Nieuws meer dan terecht is. Alleen klinkt hij bijzonder hol uit de mond van collega-journalisten. De berichtgeving in andere kranten en op televisie moest in voyeurisme nauwelijks onderdoen voor de grootste krant van’t land. Ook die van de ‘kwaliteitskranten’. Tot onze openbare omroep toe. Dat de ene de volledige naam publiceerde en de andere alleen initialen, het is een puur cosmetisch onderscheid. Je daarachter verbergen om de ander aan de schandpaal te nagelen – misschien een ongelukkige uitdrukking in deze context – getuigt van verregaande hypocrisie.

Geen censuur

Zelfregulering is prima als het werkt, maar hier heeft ze haar beperkingen bewezen. Net zoals de banken zullen media pas inbinden als er bindende regels komen. Dat is geen censuur. Je kunt perfect over misdaadfeiten, rampen of verkeersongevallen berichten zonder de identiteit van daders of slachtoffers te grabbel te gooien.

Of, beter nog, moeten we op zoek naar andere, nieuwe media die los staan van commerciële belangen. Indymedia? Pala? Zegt het u iets? Binnenkort hoort u er meer van.

Peter Heirman

Entry filed under: Opinie. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Nieuwe online krant op komst Boek: Arm Europa – Jan Vranken e.a.

1 reactie Add your own

  • 1. Ann  |  15 januari 2010 om 14:11

    Je hebt overschot van gelijk, collega!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Meest gelezen

Aantal bezoekers

  • 248.243 bezoekers

%d bloggers liken dit: