Boek: Arm Europa – Jan Vranken e.a.

9 januari 2010 at 23:21 Plaats een reactie


2010 wordt het Europees Jaar van de Bestrijding van Armoede en Sociale Uitsluiting. Meteen stof voor een gezamelijk werk van diverse eminente experts in Europees beleid en/of armoede en sociale uitsluiting, Arm Europa (Over armoede en armoedebestrijding op het Europese niveau). Niet meteen een boek om ’s avonds in bed te lezen, maar wel bijzonder boeiend voor wie verder wil kijken achter de clichés over Europa en armoede. 

Verrassende cijfers vind je in het boek te over. Wist je bijvoorbeeld dat het Verenigd Koninkrijk bij de hoogste bijstandsuitkeringen uitbetaalt, maar niettemin hoge armoedecijfers laat optekenen? In Frankrijk zie je dan weer het omgekeerde fenomeen. Lage bijstandsuitkeringen gaan er hand in hand met een relatief laag armoedecijfer.

Een verklaring? Armoede is een veel breder probleem dan inkomen alleen. Het gaat ook over toegang tot gezondheidszorg, kwaliteitsvolle huisvesting, kansen in het onderwijs, noem maar op.

Activering

Verrassende info ook over Europa. Dat de EU te weinig sociaal is, wordt ook in dit boek bevestigd, maar tegelijk sterk genuanceerd. Met beperkte middelen wist Europa niettemin haar stempel te drukken op het sociaal beleid in de lidstaten. Activering van mensen zonder werk zou er bijvoorbeeld nooit of veel later gekomen zijn zonder Europa.

Wat het boek misschien nog het duidelijkst aantoont, is dat we nog te weinig weten over de reële armoede in de verschillende lidstaten. Dit boek geeft een stevige aanzet tot meer diepgaand onderzoek rond het onderwerp. Tegelijk toont het aan dat Europa ook op dat vlak al heel wat inspanningen geleverd heeft. Landen worden met elkaar vergeleken en kunnen van elkaar leren. Dat gebeurt ook, zij het nog te weinig.

Verhelderend

Een verhelderend boek dus, niet altijd even gemakkelijk, maar wel zeer sterk onderbouwd.

Peter Heirman

Hierboven kunt u zelf uw waardering geven over dit boek.

Lees het interview met co-auteur Jan Vranken in Visie nr. 1, 8 januari 2010, blz. 2-3, ‘Armoede heeft veel gezichten in Europa’.

Jan Vranken, Geert Campaert, Danielle Dierckx, An Van Haarlem e.a., Arm Europa (Over armoede en armoedebestrijding op het Europese niveau), Uitgeverij Acco, Leuven, 2009, 312 blz.

Entry filed under: Boeken. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Opinie: Bloed en tranen Film: Jeugdfilmfestival

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: