Boek: Belgisch Kongo, 50 jaar koloniale herinneringen

3 februari 2010 at 11:11 2 reacties


“Goede boys vinden, zonder is het leven niet mogelijk. Een waterdrager die gaat water halen aan een bron in het oerwoud en hout hakken voor het vuur zodat we konden koken… Een kok die de stiel al geleerd heeft bij een andere blanke of op missie, daarbij een lavadair (wasser) voor de was, strijk en kuis. (…) De mentaliteit van daar was ook, zonder boys had de bevolking geen respect voor u. Je was dan geen ontwikkelde blanke.”

Dat schreef een Belgische koloniaal in Kongo ooit in een brief naar het thuisfront. Het geeft een typerend stukje van de sfeer weer in de toenmalige kolonie van België: de blanke bezetter met zijn goedbedoelende, ietwat betuttelende houding tegenover de zwarte inwoners. In het fotoboek “Belgisch Kongo”, samengesteld door Afrikajournalist Peter Verlinden, vind je meer van die typerende uittreksels uit brieven van kolonialen. Maar je vindt er vooral unieke foto’s die je een beeld geven van hoe de kolonialen tegen ‘hun’ Kongo aankeken.

“Men leeft hier als in België. Alleen het natuurdecor is Afrikaans.”

De foto’s in het boek komen grotendeels van Carlo Lamote, oud-koloniaal en in de jaren ’50 fotograaf voor Inforcongo, de informatiedienst van de kolonie. “De propagandadienst, zeg maar”, verduidelijkt Peter Verinden. “De foto’s dienden om te tonen aan de rest van de wereld hoe goed België de kolonie wel bestuurde. Dit boek is niet kritisch, maar het is wel een historische weergave.” De opdracht van Lamote luidde: etnografische foto’s maken, de streek in beeld brengen, beelden schieten van Belgische realisaties zoals ziekenhuizen, schooltjes met Congolese kinderen, een scoutswerking, een kerst- of sinterklaasfeest.

“Ze zijn heel fier dat ze een hand hebben gekregen van Bwana Kitoko.”

Op de foto’s zie je blanke en zwarte kindjes die vreedzaam samen spelen, zwarte inwoners die koning Boudewijn toejuichen bij een staatsiebezoek of blanke kolonialen die tennis spelen op een court in Leopoldstad. Verschillende thema’s van het koloniale leven komen aan bod: het werk, de school, feesten, sport, de scouts, de hoofdstad Leopoldstad, de boys, de brousse… De beelden werden voorzien van citaten uit originele brieven van toen, die kolonialen naar het thuisfront stuurden.

“Van de sluimerende onrust hadden we geen benul.”

Voor wie de koloniale tijd niet meemaakte, is dit boek een interessante invalshoek om terug te blikken ter gelegenheid van 50 jaar Congolese onafhankelijkheid. Maar laat het niet de enige zijn, want ‘Belgisch Kongo’ toont enkel hoe België haar kolonie presenteerde aan de buitenwereld. De strijd om onafhankelijkheid vanuit het oogpunt van de Congolezen komt er niet in aan bod, maar daarover worden dit jaar ongetwijfeld nog andere boeiende publicaties uitgebracht.

‘Belgisch Kongo. 50 jaar koloniale herinneringen’, Peter Verlinden en Sarah Hertsens, Davidsfonds, 183 blz., 29,95 euro.

Lieve Van den Bulck

“Goede boys vinden, zonder is het leven niet mogelijk. Een waterdrager die gaat water halen aan een bron in het oerwoud en hout hakken voor het vuur zodat we konden koken… Een kok die de stiel al geleerd heeft bij een andere blanke of op missie, daarbij een lavadair (wasser) voor de was, strijk en kuis. (…) De mentaliteit van daar was ook, zonder boys had de bevolking geen respect voor u. Je was dan geen ontwikkelde blanke.”

Een Belgische koloniaal in Kongo schreef dit stukje ooit in een brief naar het thuisfront. Het geeft een typerend stukje van de sfeer weer in de toenmalige kolonie van België: de blanke bezetter met zijn goedbedoelende, ietwat betuttelende houding tegenover de zwarte inwoners. In het fotoboek “Belgisch Kongo”, samengesteld door Afrikajournalist Peter Verlinden, vind je meer van die typerende uittreksels uit brieven van kolonialen. Maar je vindt er vooral unieke foto’s die je een beeld geven van hoe de kolonialen tegen ‘hun’ Kongo aankeken.

De foto’s in het boek komen grotendeels van Carlo Lamote, oud-koloniaal en in de jaren ’50 fotograaf voor Inforcongo, de informatiedienst van de kolonie. “De propagandadienst, zeg maar”, verduidelijkt Peter Verinden. “De foto’s dienden om te tonen aan de rest van de wereld hoe goed België de kolonie wel bestuurde. Dit boek is niet kritisch, maar het is wel een historische weergave.” Lamote reisde voor Inforcongo tien jaar langdoor de kolonie,

Entry filed under: Boeken. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Film: The Road Film: Bo

2 reacties Add your own

 • 1. Enca Caen  |  9 april 2010 om 20:51

  ROYALTY – Leopold II – “Ketens der hebzucht”, SIKITIKO?

  Dit kunstwerk “ketens der hebzucht”,wil getuigen van een symbolische teruggave van alle door Belgen onterechte gestolen rijkdom en vermoorde levens in Kongo. Het is tevens eens aanklacht tegen de monarchie en Belgische staat, 2010 hoog tijd voor België om haar historische verantwoordelijkheid te erkennen met excuses gewenst.
  De monarchie en haar kolonialen, allemaal weten zij dat ze bepaalde zaken beter niet hadden begaan: de vele slagen met de chicotte, het afhakken van handen der onwillige slaven, hun grote openheid voor de zwarte vernedering. Een blank ras, de brute macht, de vele doden, de geile blikken gericht op bloedgeld en rijkdom waarop zij verliefd waren.
  Congo!!!, hun nostalische herinnering aan een kolonie waarop België zo fier is en grotendeels haar huidige bestaansvorm aan te danken heeft.
  Zonder Congo, de vele doden en het vele leed der congolese bevolking had België al lang opgehouden te bestaan.
  Wij spreken hier over een ZWARTE HOLOCAUST met 10 miljoen doden kortom één van de belangrijkste misdaden in de geschiedenis van de mensheid. Over het monster zelf, de” zwarte prins” die zijn eigen land het onbeduidende koninkrijk België diep minachtte zijn dochters verstootte en wiens hebzucht geen grenzen kende. Alle paleizen die hij bouwde, een groot deel van het monumentale Brussel dat we nu kennen en zijn plannen voor een oprijlaan van Laken naar zijn pompeuze badstad Oostende, het bouwen van Franse kastelen om zijn hoertjes in onder te brengen. Dat alles op de rug van miljoenen rubberslaven die als kannonenvlees figureerden in deze zwarte holocaust van Congo. De Belgische regering was en is zijn medeplichtige,
  Na de canvas-collectie wil ik dit kunstwerk overhandigen aan de Republiek Congo en zal dan ook vragen dat onze Koning Alberthet meeneemt n.a.v. zijn bezoek aan Congo bij de feestelijkheden rond de 50 jarige onafhanklijkheid. Laat dit kunstwerk een spiegelbeeld zijn voor president Kabila die moet stoppen met zijn bevolking te verkrachten en te vermoorden. Succes verder toegewenst aan alle kunstenaars. (Bron: Enca Caen)
  Kunstwerk te bezichtigen op http://www.canvascollectie.bedoorklikken op “ketens der hebzucht”.

  Met vriendelijke groeten Enca Caen,
  Ambassadeur vredesgemeente Merelbeke.

  Beantwoorden
 • 2. De 10 van 2010 « Visie  |  28 december 2010 om 20:01

  […] 6. Boek: Belgisch Kongo, 50 jaar koloniale herinneringen […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

 • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: