Boek: Waarom ouders zich altijd schuldig voelen

26 februari 2010 at 11:38 10 reacties


Raak je als ouder ook wel eens het noorden kwijt bij de opvoeding van je kind? Word je ook gebombardeerd met opvoedingstips en blijken ze uitgerekend bij jouw kind niet te werken? Of misschien word je ook moedeloos van die ouders wiens kinderen er altijd vlekkeloos bij lopen, met de vingers in de neus door hun schooljaar fietsen en zich nooit laten betrappen op een emotionele uitbarsting.

Geloof me, u bent lang niet de enige en, wat meer is, er is nu eindelijk ook een opvoedingsboek voor u. Kaat Schaubroeck, journaliste bij Libelle, analyseert haarscherp het schuldgevoel dat bij elke ouder knaagt in haar boek Een verpletterend gevoel van verantwoordelijkheid: waarom ouders zich altijd schuldig voelen.

Ze steekt van wal met een opsomming van wat er allemaal kan mis gaan. Ik kan het niet laten, maar ik wil ze hier nog even herhalen: verkeerd bereide flesvoedingen, favoriete knuffels die in de vuilniszak belanden, tekeningen voor de Sint die verscheurd worden, een gebroken voet negeren met de mededeling dat je kind niet over elk pijntje moet zeuren, kinderen die uit kinderstoelen vallen of net iets te kordaat ondergestopt worden en hardhandig tegen de spijlen belanden. Slaande deuren bij kinderen die niet willen slapen. Oef, dat lucht op, niet?

De auteur trekt van leer tegen het idee dat we vandaag alles in de hand hebben als het over de opvoeding van ons kind gaat. Alles wordt in opvoedingsstrategieën met bijhorende tips gegoten. Als het dan toch niet zo vlot loopt, heb je in de ogen van velen gefaald.

Schuldgevoel constant op de loer

Het schuldgevoel ligt constant op de loer. “Op zich hoeft dat schuldgevoel niet negatief te zijn”, schrijft Kaat Schaubroeck. “Als ik elke dag tot 7 uur ’s avonds werk, zal mijn schuldgevoel mij dwingen om eens wat vroeger te stoppen en bij mijn dochter te zijn. Dat is goed. Alleen is de slinger vandaag te ver doorgeslagen.”

Dat schuldgevoel kan veel verder gaan dan tobben over een vergeten zwemzak. Kinderen kampen soms met problemen, buiten henzelf en buiten de ouders om. Problemen kunnen ontstaan op school, in de jeugdbeweging, bij vrienden of gewoon door stom toeval, of een combinatie van dat alles. Of kinderen zijn soms gewoon wie ze zijn, met al hun troeven en onhebbelijkheden.

Hele en halve beschuldigingen

Hoe voel je je bijvoorbeeld als je je zwaar gehandicapt kind toch naar een instelling moet brengen? Of als je stiefzoon je eigen dochter misbruikt heeft? Of als je als vader kostwinner wil zijn en ook nog de ideale papa? Wat als je kind kanker blijkt te hebben en je je voortdurend afvraagt of je het niet vroeger had kunnen zien? Wat als ouders scheiden? In dat laatste geval worden ze nog altijd overstelpt met hele en halve beschuldigingen. Nochtans wijst de auteur erop dat kinderen van gescheiden ouders beter af zijn dan kinderen in een gezin dat samen blijft, maar waar voortdurend zware conflicten uitgevochten worden.

Kaat Schaubroeck doorprikt de mythe dat ‘elk kind van nature perfect is en dat elke sukkel van een ouder het zomaar kan verknoeien’. Ze houdt een warm pleidooi voor hangouders, meer ondersteuning en minder bettutteling en een minder repressieve aanpak van ouders die het moeilijk hebben. Dit boek zou verplichte lectuur moeten zijn voor elke ouder, maar ook voor al wie professioneel met opvoedingsondersteuning bezig is. Het boek leest als een trein en is eigenlijk één lange zucht van verlichting voor ouders die hun best doen, maar bij wie het niet altijd vanzelf gaat. Voor elke ouder dus.

Peter Heirman

Kaat Schaubroeck, Een verpletterend gevoel van verantwoordelijkheid: waarom ouders zich altijd schuldig voelen, De Geus, Breda, 2010, 288 blz.

Lees het interview met Kaat Schaubroeck in Visie nr. 8, 12 maart 2010, blz. 20.

Geef hierboven zelf je waardering over dit boek.

Entry filed under: Boeken. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Film: Katalin Varga Opinie: Schandpaal

10 reacties Add your own

 • 1. Antje Bex  |  13 maart 2010 om 03:18

  In de Visie nr 8 van12 maart staat een wedstrijdvraag over dit boek.
  Om deel te nemen zijn er 3 mogelijkheden, bij 3 staat dat je via FB kan antwoorden op 9/3, dat is wel al voorbij hé!
  Dinsdag is de 16de maart…

  Ik heb ook op FB de wedstrijdvraag nog niet gezien.

  Alleen dat Visie niet verschijnt volgende week en we op de BLOG terecht kunnen.

  Groetjes
  Antje

  Beantwoorden
 • 3. deckers  |  14 maart 2010 om 15:45

  GOUDA

  Beantwoorden
  • 4. antje bex  |  16 maart 2010 om 18:05

   Natuurlijk; maar ik vrees dat je hier het antwoord niet moete geven, maar via Fb of kaartje of vian http://www.visie, be denk ik.

   Beantwoorden
   • 5. anne  |  16 maart 2010 om 22:25

    Ik kan het boek ten zeerste aanbevelen. Ik ben het nog aan het lezen, en vanuit mijn opleiding gezinswetenschappen herken ik heel veel, ook als ervaringsdeskundige 😉
    Een aanrader.

 • 6. Xavier Mortiers  |  16 maart 2010 om 17:18

  Gouda

  Beantwoorden
 • 7. acwvisie  |  16 maart 2010 om 22:42

  Beste Visie-lezers,

  Toch nog even benadrukken dat het geen enkele zin heeft om hier het antwoord op de prijsvraag te geven. Dat kan wel met een briefkaart, via http://www.acw.be of door lid te worden van Visie op Facebook (al is de prijsvraag daar al verstuurd). Je vindt ons op http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=128782030500

  Beantwoorden
 • 8. anne  |  17 maart 2010 om 15:37

  Ik ben lid van visie op facebook. Ik heb het boek al. Maar zou toch willen weten of er een nieuwe wedstrijdvraag is, hoe ik dan moet meedoen? Kan dat dan via facebook???

  Beantwoorden
  • 9. acwvisie  |  17 maart 2010 om 21:03

   Dag Anne, dat kan inderdaad. Alleen is de wedstrijdvraag al verzonden. Je kunt wel nog meedoen via http://www.acw.be of door een briefkaart te sturen naar ACW Visie, Postbus 20, 1031 Brussel.

   Beantwoorden
 • 10. De 10 van 2010 « Visie  |  28 december 2010 om 20:01

  […] 9. Boek: Waarom ouders zich altijd schuldig voelen – Kaat Schaubroeck […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Meest gelezen

Aantal bezoekers

 • 248.243 bezoekers

%d bloggers liken dit: