Film: Desert Flower

17 maart 2010 at 14:14 3 reacties


Lyia Kebede (l) en Waris Dirie

Het sprookje dat eigenlijk een gruwelverhaal bleek te zijn. Zo kun je de film Desert Flower in een zin samenvatten. De film van Sherry Hormann brengt het levensverhaal van het werelberoemde fotomodel Waris Dirie in beeld en is gebaseerd op haar eigen gelijknamige autobiografie, die in 1999 verscheen. Zelf slachtoffer van vrouwenbesnijdenis (op 3-jarige leeftijd!) voert ze al jaren strijd tegen deze gruwelijke praktijk.

Het leven van Waris Dirie leek aanvankelijk op een Assepoester-achtig sprookje, over een 13-jarig meisje dat in Somalië op de vlucht gaat voor een gedwongen huwelijk met een oudere man en uiteindelijk in Londen op straat belandt. Door een stom toeval wordt ze ontdekt door sterfotograaf Terry Donaldson. Meteen is haar carrière gelanceerd.

Ondanks alles blijft Waris gebukt gaan onder een verschrikkelijk trauma. Tijdens een interview, op het toppunt van haar roem, komt ze naar buiten met haar echte verhaal. Op 3-jarige leeftijd werd ze besneden. Vanaf dat moment voert ze wereldwijd campagne tegen de gruwelijke praktijk van vrouwenbesnijdenis.

Desert Flower heeft twee gezichten. Enerzijds zie je hoe de zorgeloze jeugd van een Somalisch nomadenkind abrupt afgebroken wordt. Anderzijds zie je de glitter en de glamour waarin fotomodel Waris Dirie haar schroom afwerpt en leert hoe ze met haar lichaam de hele wereld aan haar voeten krijgt.

De scènes die zich in Somalië afspelen, zijn heel indringend in beeld gebracht, met mooie fotografie en sobere, maar aangrijpende dialogen. En, bovenal, met een indrukwekkende acteerprestatie van Soraya Omar-Scego als de jonge Waris. Het contrast met haar glamoureuze luxeleven als fotomodel is sprekend  in beeld gebracht, al laat regisseur Sherry Hormann zich bij momenten verleiden tot een overdosis zeemzoeterigheid. De scène bijvoorbeeld waarin Waris Dirie op hakken leert lopen, is een beetje overbodig en te lang uitgesponnen.

Toch bevat ook dat deel van de film een aantal pakkende scènes, bijvoorbeeld wanneer Waris en haar vriendin Marilyn elkaars vagina bekijken. Het afgrijzen dat op hun beider gezichten af te lezen staat, is een sterk staaltje cinema en acteerwerk. Ook het samenspel van Liya Kebede (volwassen Waris) en Timothy Spall (Donaldson) is heel authentiek neergezet, zonder te vervallen in goedkoop sentiment.

Liya Kebede, zelf een gevestigde naam in de modellenwereld en van Ethiopische afkomst, zet de rol van Waris Dirie met veel verve neer. De toespraak voor de Verenigde Naties is bijvoorbeeld heel ontroerend.

De sterkste scène is ongetwijfeld de besnijdenis van Waris zelf. Heel suggestief in beeld  gebracht, maar daardoor net bijzonder aangrijpend. Ik heb zelden een krachtiger statement gezien tegen vrouwenbesnijdenis. Hoe de nietsvermoedende kleuter wordt weggeleid, hoe je het afgrijzen, de verbijstering  in haar ogen ziet verschijnen. De eenzaamheid na de besnijdenis. Haar moeder had immers nog acht kinderen om voor te zorgen.

Peter Heirman

Desert Flower, Duitsland/Oostenrijk/Frankrijk

Regie: Sherry Hormann

Met: Liya Kebede, Sally Hawkins, Timothy Spall, Juliet Stevenson, Craig Parkinson, Anthony Mackie, Meera Syal, Soraya Omar-Scego

De film speelt vanaf vandaag in de Belgische bioscopen.

Geef hierboven je waardering voor deze film.

Desert Flower is een krachtig pleidooi tegen vrouwenbesnijdenis. Meer info vind je hier.

Entry filed under: Film. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Muziek: Novarock Film: Kinemundo

3 reacties Add your own

 • […] Een andere, wereldberoemde, ervaringsdeskundige is Waris Dirie. Het Somalische fotomodel werd op amper 3-jarige leeftijd besneden. Ze sloeg de wereld met verstomming toen ze op het toppunt van haar roem met haar verhaal naar buiten kwam. Haar levensverhaal is nu verfilmd. De film Desert Flower komt uit op 17 maart. […]

  Beantwoorden
 • 2. achiel verbist  |  29 juli 2011 om 12:56

  men moet daarom niet per sé of à priori een rassenhater of racist zijn , of een moslimhater, of een racist, om deze walgelijke praktijken af te keuren. maar in de moslimwereld is dit nog steeds schering en inslag, dan kan men zich de vraag stellen : WAAROM ?

  Als men deze vraag stelt dan heeft men te maken met het centrum voor racismebestrijding , maar die hebben op alles hun eigen gepast antwoord.

  Beantwoorden
 • 3. Mia  |  19 augustus 2011 om 10:28

  Een hele goede film! erg ontroerend ook. dat een meisje op 3-jarige leeftijd hel moet doormaken, pijn en angst is gewoon afschuwelijk om te zien. Om die scene heb ik ook gehuild. Het is een schande dat deze praktijken nog dagelijks worden gehanteerd bij meisjes in Afrika, een schande voor de vrouw en een schande voor de moslims die het absoluut afkeuren.

  de mensen die dit bedacht hebben zullen hun straf nog wel krijgen, ik kan u verzekeren dat dit niet in het heilige boek van de moslims staat noch wordt gehanteerd mag/moet worden bij vrouwen. Het is zelfs verboden en gezien als iets wat volkomen gestoord en egoïstisch is.

  al met al wel een goede film die duidelijk laat zien in welke wereld we leven en nog b elangrijker, in welke wereld meisjes als Waris leven en moeten leven….

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

 • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: