Film: Kinemundo

18 maart 2010 at 10:38 Plaats een reactie


Van 23 tot 26 maart organiseert Wereldsolidariteit in Limburg voor de tiende keer haar Wereldfilmfestival Kinemundo. Vier films van over de hele wereld die pijnlijke sociale wonden blootleggen, maar tegelijk de verbondenheid tussen mensen blootleggen en, last but not least, soms een (stevige) sprankel hoop bieden. Zet u klaar voor Skin, Pandora’s Box, Welcome en Let’s Make Money.

Skin

Sandra Laing werd geboren met een lichtbruine huidskleur uit twee blanke ouders. Samen met haar oudere, blanke broer Leon krijgt ze een liefdevolle opvoeding in het Zuid-Afrika van de jaren ’50. Maar als de gekleurde Sandra op tienjarige leeftijd naar een school gaat voor blanke kinderen, verandert haar leven. Het is het begin van een hartverscheurende, dertig jaar durende strijd van Sandra voor een eigen plek in haar familie en in de maatschappij. Een waar gebeurd verhaal!

Skin, Verenigd Koninkrijk/Zuid-Afrika, 2008

Regie: Anthony Fabian

Met: Sophie Okonedo, Sam Neill

Vertoning op dinsdag 23 maart om 20 uur

Pandora’s Box

Nusret, een oude Turkse vrouw, woont in een afgelegen dorp in de bergen aan de Zwarte Zee. Als blijkt dat ze de ziekte van Alzheimer heeft, nemen haar twee dochters en zoon haar mee naar Istanbul, waar zij wonen. Nusret heeft geen zin om bij haar kibbelende, volwassen kinderen in de hectische grootstad te verblijven en onderneemt vluchtpogingen. Wanneer ze voor het eerst haar blowende tienerkleinzoon Murat ontmoet, ontwikkelt zich een hechte band tussen de twee. Hij lijkt de enige te zijn die haar begrijpt. Wanneer Nusret door haar kinderen in een ouderlingentehuis wordt gestopt, neemt haar leven en dat van Murat een grote wending.

Pandora’s Box, Turkije/België/Frankrijk/Duitsland, 2008

Regie: Yesim Ustaoglu

Met: Tsilla Chelton, Onur Ünsal, Derya Alabora, Övül Avkiran, Osman Sonant, Tayfun Bademsoy, Nazmi Kirik

Vertoning op woensdag 24 maart om 20 uur

Welcome

De zeventienjarige Koerdische vluchteling Bilal heeft een duidelijk plan: hij moet en zal zijn vriendin terugvinden die met haar ouders geëmigreerd is naar Londen. Hij heeft al vierduizend kilometer afgelegd als hij zonder papieren in het Franse Calais aankomt. Enkel het Kanaal scheidt hem nog van zijn doel.  Bilal onderneemt verschillende pogingen om het Kanaal over te steken en botst telkens weer op een bikkelharde realiteit. Desnoods wil hij het Kanaal overzwemmen. Hij neemt zwemlessen. Er ontstaat een vriendschap tussen Bilal en zijn zwemleraar Simon. Maar in Frankrijk is het verboden om illegalen te helpen. Geraakt Bilal met de hulp van zijn vriend aan de overkant?

Welcome, Frankrijk, 2009

Regie: Philippe Lioret

Met: Vincent Lindon, Firat Ayverdi, Audrey Dana, Thierry Godard, Olivier Rabourdin, Yannick Renier

Vertoning op donderdag 25 maart om 20 uur

Let’s Make Money

Om de financiële crisis beter te begrijpen en om te weten te komen wat er met ons spaargeld gebeurt, trekken we de wereld rond, van Burkina Faso over Singapore tot Washington naar Spanje, enz. Iedere keer er geld op de bank gezet wordt, komt het terecht in een financieel stelsel waarvan we de diepten en de reikwijdte vaak niet kennen. Wat doet de bank met ons geld? “Wij laten uw geld werken voor u”. Maar geld “werkt” niet, mensen werken. Spaanse bouwvakkers, Afrikaanse boeren en Indiase werknemers vermenigvuldigen ons geld terwijl ze zelf vaak straatarm blijven. We krijgen inzicht in de achterliggende mechanismen en angstaanjagende, concrete gevolgen van het hedendaags monetair systeem.

Let’s Make Money, Oostenrijk, 2009

Regie: Erwin Wagenhofer

Vertoning op vrijdag 26 maart om 20 uur.

Alle filmvertoningen vinden plaats in Euroscoop Genk, Evence Coppéelaan 87 (in de oude mijngebouwen van Winterslag). Toegang voor elke film kost € 5,50.

Entry filed under: Film. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Film: Desert Flower Flash mob tegen racisme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: