Film: 8

29 maart 2010 at 16:32 2 reacties


Sida, een pakkende getuigenis van een aidsslachtoffer

In september 2000 beloofden 191 regeringen om de armoede in de wereld te halveren tegen 2015. Ze definieerden acht concrete millenniumdoelstellingen. We zijn ondertussen over halfweg, maar de toestand blijft kritiek. Acht bekende filmregisseurs kozen elk een van de acht doelstellingen en vertaalden ze in een kortfilm: Jane Campion, Mira Nair, Gael Garcia Bernal, Jan Kounen, Gaspar Noé, Abderrahmane Sissako, Gus Van Sant en Wim Wenders. Het is een confronterende, beklijvende, maar vooral wervende bloemlezing geworden van waar we staan in de strijd tegen honger en sociale ongelijkheid.

De 8 regisseurs hebben elk een eigen benadering, nu eens heel filmisch, dan weer in een bijna videoclip of nog als docudrama. Het zet je als kijker tot nadenken en geeft je het gevoel dat er nog heel veel te gebeuren staat, maar dat actie ook mogelijk en noodzakelijk is.

Tiya’s DreamAbderrahmane Sissako (Ethiopië, 2008)

In een klein dorpsschooltje in Ethiopië hebben de kinderen een les over de millenniumdoelstellingen. Maar één van de leerlingen, Tiya, is afgeleid. Ze luister niet. Ze staart naar het raam. Buiten zijn enkele kinderen voetbal aan het spelen.

The Letter Gael Garcia Bernal (Ijsland, 2008)

Een brief wordt bezorgd, een vader vertrekt naar zijn werk. En doorheen de gewone bezigheden van een normale dag, denkt hij er aan dat opvoeding de enige manier is om vrij te zijn. Dat ziet hij in zijn zoon als hij hem uitwuift. Dat is wat de brief uitlegt.

How Can It Be? Mira Nair (Verenigde Staten, 2008)

Zainab en Arif wonen met hun zoon Munna in hartje Brooklyn. In dit verhaal neemt Zainab de moeilijke maar moedige beslissing om dit beschut leven achter zich te laten en haar hart te volgen binnen het kader van de waarden die zij heilig acht. Gebaseerd op een waar gebeurd verhaal.

Mansion on the Hill Gus Van Sant (Verenigde Staten, 2008

Beelden van Amerikaanse jongeren die zorgeloos genieten van hun vrijheid en die hun favoriete spel beoefenen, skate board, staan in schril contrast met de verschrikkelijke cijfers van kindersterfte.

The Story of Panshin Beka Jan Kounen (Peru, 2006)

Panshin Beka leeft in Amazonië, op de oevers van de Uyacali-rivier, en zal spoedig haar baby krijgen. Op een morgen voelt ze helse pijnen. De vrouwen van het dorp kunnen niks doen en raden haar aan naar het ziekenhuis in de stad te gaan. Ze stapt op een boot, vergezeld door haar man en grootmoeder. Ze hebben geen geld, geen brandstof en een lange reis voor de boeg.

Sida Gaspar Noé (Frankrijk/Burkina Faso, 2006)

De pakkende getuigenis van een man die overleed aan aids.

The Water Diary Jane Campion (Australië, 2006)

In Australië schrijft de 11-jarige Ziggy in haar dagboek over de vele droeve dingen die gebeuren tijdens de grootste droogte ooit in de geschiedenis. Ze schrijft ook over de vaak terugkomende dromen die mensen hebben over water.

Person to Person Wim Wenders (Duitsland)

G8 Duitsland, juni 2007. Demonstranten zijn woedend omdat de belangrijkste wereldleiders hun beloftes niet hebben gehouden. In de regiekamer van een televisiestation bereiden reporters korte nieuwsflitsen voor over de situatie van de millenniumdoelstellingen, tot plots iets hoogst ongebruikelijks gebeurt…

Peter Heirman

8 is te zien in Flagey in Brussel en later op aanvraag op dvd te verkrijgen via Bevrijdingsfilms.

Entry filed under: Film. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Muziek: Enterrock Expo-Boek: De duizend-en-één-dromen van de Iraniërs

2 reacties Add your own

  • 1. Youssou N’Dour op Wachtnacht in Gent « Visie  |  4 september 2010 om 18:49

    […] van de Millenniumdoelstellingen, kan gaan kijken naar een debat in de Vooruit (om 15 uur) of naar “8″, een verzameling kortfilms over de doelstellingen gemaakt door de top van de interna…(Wim Wenders, Gael García Bernal, Gus Van Sant…), ook om 15 uur in een auditorium van de […]

    Beantwoorden
  • […] De regisseurs zijn niet van de minste: Abderrahmane Sissako, Gael García Bernal, Mira Nair, Gus Van Sant, Jan Kounen, Gaspar Noë, Jane Campion en Wim Wenders. Acht striemende, beklijvende en schokkende aanklachten tegen de schrijnende armoedekloof tussen Noord en Zuid. Op de Visie-blog verscheen eerder een overzicht. […]

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: