Expo-Boek: De duizend-en-één-dromen van de Iraniërs

30 maart 2010 at 09:00 3 reacties


Ja, er lopen ook ayatollahs met baarden rond. Maar niet elke Iraniër geeft in zijn huiskamer evenveel blijk van een strikte toepassing van zijn geloof; de obligate koran op de schouw wordt dikwijls vergezeld van een geliefde Perzische dichtbundel.

En ja, er lopen heel wat vrouwen in zwarte chadors rond. Maar daaronder dragen ze -vaker dan je denkt- hippe sportschoenen of een jeansbroek. En die felroze lippenstift en naar ietwat naar achter geschoven sluier laten ook een glimp zien van Iraanse vrouwen die we niet kennen van de beelden uit het nieuws.

Die ándere kant tonen, de verzuchtingen en dromen van de gewone Iraniërs in het dagelijkse leven, is net de bedoeling van journaliste Ann De Craemer en fotograaf Pieter-Jan De Pue.

Een Iraans meisje volgt lessen boogschieten op een schietstand in het rijke noorden van Teheran. Foto: Pieter-Jan De Pue

Ann De Craemer had al langer een onverklaarbare voorliefde voor het verre Iran, maar had nog nooit een voet in het land gezet. Tot vorig jaar: in juni 2009 trok ze samen met fotograaf Pieter-Jan De Pue een maand naar het land van Ahmadinejad, poëzie en Perzische tapijten. Het moment van die reis was niet lukraak gekozen: de twee belandden middenin de aanloop naar de presidentsverkiezingen. Dat die zeer betwist en achteraf gezien historisch zouden blijken, wisten ze op dat moment nog niet.

Het resultaat van de vier weken durende reis is een aantrekkelijk en interessant boek, ‘Duizend-en-één-dromen. Een reis langs de Trans-Iraanse Spoorlijn’, en een tentoonstelling in het Antwerpse FotoMuseum. Expo en boek tonen Iraniërs die heel erg bezig zijn met de politieke situatie in hun land, maar evengoed met hun dagelijkse bezigheden. Ze dromen, ze praten en discussiëren, ze houden passioneel van poëzie, ze weven tapijten met veel liefde en geduld. Ze maken uitstapjes naar de bergen en ze leren boogschieten of ze bezoeken het graf van de stichter van het Perzische Rijk.

De jonge journaliste en fotograaf trokken van noord naar zuid door Iran met deze kleurige trans-Iraanse trein (hier in de stad Yazd, in centraal-Iran). Foto: Pieter-Jan De Pue

“Wanneer je als toerist in Iran bent, zie je vooral het strenge regime. Op straat wordt er veel toneel gespeeld, de Iranieërs zijn ‘geboren leugenaars’, vertelt Ann De Craemer. “Thuis wordt de schone schijn achterwege gelaten en hoor je zelfs uitspraken als ‘Fuck Khomeini!’ (de stichter van de Islamitische Republiek, nvdr).”

Het volledige interview met Ann De Craemer lees je in Visie van 23 april.

De fototentoonstelling “Iran op de grens” werd donderdag geopend in de galerie van het Antwerpse FotoMuseum. De tentoonstelling loopt nog tot 6 mei.

Het boek ‘Duizend-en-één-dromen. Een reis langs de Trans-Iraanse Spoorlijn’, geschreven door Ann De Craemer en voorzien van foto’s van Pieter-Jan De Pue, werd uitgegeven bij Lannoo, met de steun van het Vlaams-Nederlands huis deBuren en het Fonds Pascal Decroos.Verkrijgbaar bij de boekhandel.

 

Entry filed under: Boeken, Expo, Fotografie. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Film: 8 Jeugdtheater: Ik verveel mij!

3 reacties Add your own

 • 1. jozef amede  |  22 april 2010 om 14:49

  ben ook iran gewwest
  wil zeker teruggaan
  echt mooi
  zal zeker boek kopen

  Beantwoorden
 • 2. omid Nik  |  26 april 2010 om 21:38

  Ken Iran heel goed, het is(was) het land van de yasmijnen en de poëten, van de allerfijnste beleefdheidsvormen en de ongedwongen, hartelijke gastvrijheid.
  Je kan en mag er altijd hun toneel meespelen met z’n altijd diepe en existentiële levensvragen.
  Ik hou van dit, land mijn land
  Ba salaam o khoda hafez!
  omid

  Beantwoorden
 • 3. Prijswinnaars Iran « Visie  |  15 mei 2010 om 19:20

  […] Lees ook de recensie van boek en tentoonstelling. […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

 • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: