Film: Ajami

1 april 2010 at 16:37 6 reacties


Israëli’s en Palestijnen staan vandaag meer dan ooit met getrokken messen tegenover elkaar. Een ‘veiligheidsmuur‘ (of is het eerder een nieuwe muur van Berlijn?) scheidt hen van elkaar. Toch leeft ook binnen Israël een belangrijke Palestijnse minderheid. In een stad als Jaffa leven Joden, Palestijnen en christenen naast en door elkaar in een explosieve cocktail van geweld, racisme en armoede. De Palestijn Scandar Copti en de Israëlische Yaron Shani maakten er een verbluffende film over. Ajami, naar de wijk in Jaffa waar het verhaal zich afspeelt.

Deze film is uniek in veel opzichten. Eerst en vooral omdat hij door Israëlisch-Palestijns duo gemaakt is. Bovendien is het ongezien dat een film in Israël uitkomt waarin Arabisch gesproken wordt. En die dan ook nog eens 5 nationale filmprijzen wegkaapt. Bovendien zijn de (niet-professionele) acteurs allemaal inwoners van Jaffa. Allemaal spelen ze in zekere zin hun eigen verhaal.

De film brengt een zeer gewelddadige samenleving in beeld, waar maffiapraktijken, corruptie en intimidatie schering en inslag zijn. Bovendien doet het geweld zich even goed voor binnen de verschillende gemeenschappen. Joden, Palestijnen en christenen staan ook hun eigen volksgenoten naar het leven.

Het verhaal start met de moord op een tiener, op klaarlichte dag. Dat blijkt een afrekening te zijn binnen de maffia. Alleen heeft men zich van slachtoffer vergist. De moord zet een hele spiraal van geweld in gang waar niemand aan ontsnapt.

Alle scènes zijn heel realistisch in beeld gebracht. Alle acteurs spelen in zekere zin zichzelf. “Dat deed de emoties op de set soms hoog oplopen”, zeggen de regisseurs. “Soms moesten we de opnames zelfs stopzetten om het niet uit de hand te laten lopen.”

Deprimerend beeld

De film brengt een zeer deprimerend beeld van de Israëlische samenleving. Een land dat geobsedeerd is door veiligheid en het machtigste leger in de regio heeft, slaagt er niet in de criminaliteit in de eigen steden in de hand te houden. De politiemensen zijn onderbetaald, discrimineren en intimideren zonder gène de Palestijnse bevolking en zitten verstrikt in hun eigen trauma’s. Iedereen gaat gebukt onder een eigen persoonlijk drama. Een ontvoerd of vermoord familielid, geldnood of een verboden liefde.

De film heeft geen slachtoffers en daders, geen goeden en slechten. “Mensen doen soms de vreselijkste dingen vanuit de beste bedoelingen”, zeggen de regisseurs, en dat blijkt overduidelijk in deze film. Het geweld is alomtegenwoordig, ook al spat het bloed helemaal niet van het scherm. Dat maakt de film wellicht zo confronterend.

Bekroning als teken van hoop

Het is geen fraai leven dat je te zien krijgt. Je krijgt een onthutsend beeld van een samenleving in de greep van geweld. Iedereen raakt op de een of andere manier zijn onschuld kwijt. Dat deze film zo enthousiast onthaald werd in Israël, is misschien net een teken van hoop. De film behaalde ook buiten Israël tal van bekroningen, tot en met een oscarnominatie voor beste buitenlandse film. Meer dan terecht overigens. Op het Filmfestival van Gent werd Ajami bekroond met de Mine Xplore Award van de jongerenjury.

Peter Heirman

Ajami, Israël/Palestina

Regie: Scandar Copti, Yaron Shani

Met: Met Shahir Kabaha, Ibrahim Frege, Fouad Habash, Youssef Sahwani, Ranin Karim

De film draait vanaf 7 april in de Belgische bioscopen.

Geef zelf hierboven uw waardering over deze film.

Entry filed under: Film. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Paasvakantie met gratis film en theater Fotografie: Virtueel fotomuseum Klickr online

6 reacties Add your own

 • 1. hulsmans  |  3 april 2010 om 17:33

  wedstrijd antwoord:

  De stad Jaffa

  Beantwoorden
 • 2. milo&leen  |  5 april 2010 om 15:14

  ik wil wel gratis filmtickets winnen

  Beantwoorden
 • 3. acwvisie  |  5 april 2010 om 22:43

  Beste Milo en Leen. Dat kan door een briefkaart te sturen naar ACW-Visie, Ajami, Postbus 20, 1031 Brussel of door lid te worden van Visie op Facebook. Normaal gezien kun je ook meedoen via onze site http://www.acw.be, maar door een technisch probleem lukt dat helaas niet. Onze excuses daarvoor.

  Beantwoorden
  • 4. Lieve Rosseel  |  11 april 2010 om 20:39

   Dat technisch probleem is er al wel eens meer geweest.
   Waarom dan geen emailadres speciaal voor die wedstrijden.
   Via de post heb je alweer de kostprijs van een postzegel en ik ben ‘allergisch’ aan facebook.
   Maar ik wou wel meedoen met de wedstrijd: Ajami ligt in de stad Jaffa.
   Misschien is deze manier ook goed?

   Beantwoorden
 • 5. Prijswinnaars Ajami « Visie  |  17 april 2010 om 14:58

  […] winnen een duoticket voor de Palestijns-Israëlische film Ajami. […]

  Beantwoorden
 • 6. Nieuws: Filmfestival Gent zoekt jongerenjury « Visie  |  14 augustus 2010 om 14:21

  […] Nieuwsblad en De Gentenaar verbonden. Vorig jaar ging de award naar de Israëlisch-Palestijnse film Ajami van Scandar Copti en Yaron […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

 • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: