Muziek: Balkan Trafik

4 april 2010 at 10:55 Plaats een reactie


Van 8 tot 11 april kun je je in Brussel weer onderdompelen in meeslepende melodieën, opzwepende ritmes en beklijvende cinema op Balkan Trafik in en om het Paleis voor Schone Kunsten. Voor de vierde keer op rij al wordt dit festival op poten gezet door 1001 Valises en Bozar, een opwindende mix van muziek, film, workshops, dans en animatie. De Oost-Europese regio herbergt een enorme culturele rijkdom met joodse, katholieke, orthodoxe en islamroots. Balkan Trafik wil vooral een ontmoeting tussen Oosterse en Westerse cultuur zijn. Een greep uit het aanbod:

Stelios Vamvakaris

Deze bouzoukispeler leerde de knepen van het vak van zijn vader Markos en geldt intussen als één van de grootste hedendaagse rembetiko-vertolkers.

Onana Catalina Chitu

De Roemeense brengt met tango-orkest Bucharest Tango de fascinerende omgeving van het vooroorlogse Boekarest opnieuw tot leven.

Drie eigen producties

Dit jaar zet Balkan Trafik maar liefst 3 eigen producties op poten. ‘Corba Band’ concentreert zich rond Gülabi Kubat, telg van de Belgisch-Turkse zangersdynastie Kubat. Samen met 10 muzikanten van verschillende origine blaast hij de traditionele Turkse huwelijksmuziek nieuw leven in.

Voor de tweede productie, ‘Balkan Trafik Sound System’, werkt resident-dj Gaetano Fabri samen met de andere aanwezige artiesten op Balkan Trafik. Gaetano zal samples creëren van muzikanten als Esma Redzepova, Mahala Rai Banda, Gjovalin Nonaj, Seven Kadrievi etc. en ze nadien in zijn eigen uitzinnige dj-set verwerken.

‘Nadejda’ is een uitzonderlijke ontmoeting tussen Hongaarse, Griekse, Roemeense en Bulgaarse muzikanten en musici uit de diaspora in België – met Tcha Limberger en Vilmos Csikos van het Budapest Gipsy Orchestra, maar ook Nedyalko Nedyalkov en Angel Dimitrov van de groep Palitra. Op het programma staat een reis langs de verschillende muzikale tradities die Oost- en West-Europa rijk zijn.

Extra: Balkan Docs Day

Dit jaar ligt de focus van Balkan Trafik meer dan ooit op cinema. Naast de acht films die vertoond worden op donderdag, vrijdag en zaterdag organiseert Balkan Trafik dit jaar nog een extra ‘Balkan Docs Day’ op zondag 11 april. Op de affiche: vier documentaires om het festival af te sluiten. 

Ook Cinematek draagt zijn steentje bij met een Roemeense filmdriedaagse op 9, 10 en 11 april.

Spektakel verzekerd!

Balkan Trafik is niet enkel muziek en film, maar een totaalervaring boordevol animatie, lokale delicatessen, wijn, spektakel en dans. Wie de rijke geschiedenis en cultuur van de Roma wil ontdekken, moet de tweede editie van Roma Touch bezoeken. In het Rembetiko Kafé kan u non-stop genieten van opzwepende Griekse muziek, terwijl Vino Zirkus u dan weer de beste Balkanwijnen schenkt. Tot slot houdt de KinoBus halt aan het Paleis voor Schone Kunsten om er in 48 uur kortfilms te creëren rond het thema multiculturaliteit in Brussel. De films worden zaterdag vertoond in het kader van het festival, in samenwerking met Kino.

Bekijk hier een videoreportage over Balkan Trafik 2009.

Entry filed under: Dans, Film, Muziek. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Fotografie: Virtueel fotomuseum Klickr online Opinie: Taaltest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Meest gelezen

Aantal bezoekers

  • 248.243 bezoekers

%d bloggers liken dit: