Jeugdtheater: Love

12 april 2010 at 16:04 Plaats een reactie


Een klein meisje dat haar ouders ziet vertrekken, alleen probeert te overleven en uiteindelijk in een liefdeloos weeshuis belandt. Kan het nog droeviger? Nochtans bevat de voorstelling Love, van de Kopergietery in Gent in samenwerking met het Oostenrijkse Dschungel Wien, een stevige portie (vaak koldereske) humor. Het stuk scheerde vorig jaar al hoge toppen en is nu aan een herneming toe, wegens groot en oververdiend succes.

Love is jeugdtheater van de bovenste plank, maar het is ook zoveel meer. Het stuk is eigenlijk een voortdurende opbouw naar een finale wending die je als toeschouwer met verstomming slaat, of je nu 7, 37 of 57 jaar oud bent. Het verhaal is een en al droefenis. De levensloop van het meisje – ze heeft niet eens een naam – kent letterlijk niet één enkel lichtpunt. Het is het soort kind dat we allemaal wel eens tegen het lijf lopen. Ze is niet bepaald mooi noch sociaal, wordt vaak gepest en kruipt daardoor nog meer in haar schulp.

De humor is vaak bijtend scherp, de reacties van het meisje vaak heel ontroerend. Love is een gelaagd muzikaal theaterstuk. Een intrigerende ervaring, waarbij je kind soms zit te schaterlachen terwijl je als volwassene op hetzelfde moment een krop in je keel wegslikt. Een confronterend stuk ook, want we zijn allemaal wel eens met een wijde boog rond dit soort kinderen heen gelopen. De tegenstelling tussen komische scènes en de niets ontziende uitsluiting doen je af en toe de adem inhouden.

Dartele muziek en aanstekelijke choreografie

Muzikaal theater? Musical? Wat maakt het eigenlijk uit? De muziek van Vincent Goeminne is dartel, opzwepend en soms ook heel intiem. Ze drijft het verhaal vooruit. Voeg daar nog een aanstekelijke choreografie aan toe en je hebt een voorstelling waarin drama, beweging en humor hand  in hand gaan.

Regisseurs Eva Bal en Ives Thuwis (die ook de choreografie voor zijn rekening nam) hebben met dit stuk hun visitekaartje afgeleverd en dan heb ik het nog niet eens gehad over de stevige acteerprestaties. Nele Van den Broeck overtuigt absoluut in de hoofdrol. Tom Ternest legt dan weer zijn hele komische gewicht in de schaal. Christophe Degelin, Elise De Vliegher en Jeroen Klein Gunnewiek wisselen van rol alsof het niets is en dansen ook nog eens de pannen van het dak.

Peter Heirman

Kortom, een stuk waarvoor het terecht storm loopt. Love toert nog rond tot eind mei. De speeldata en -locaties vind je hier.

Geef hierboven zelf je waardering over het stuk.

Love, Kopergietery

Regie: Eva Bal en Ives Thuwis

Met: Nele Van Den Broeck, Tom Ternest, Christophe Degelin, Elise De Vliegher, Jeroen Klein Gunnewiek

Entry filed under: Jeugd, Theater. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Actietip: Pasar heeft een hart voor Moeder Aarde Jeugdtheater: Kleine Sofie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Meest gelezen

Aantal bezoekers

  • 248.243 bezoekers

%d bloggers liken dit: