Film: La Pivellina

29 april 2010 at 14:40 3 reacties


San Basilio, een buitenwijk in Rome. Patty, een circusartieste zoekt haar hond wanneer ze een peuter moederziel alleen vindt op een schommel. Het kind is achtergelaten, zo blijkt uit een briefje dat ze bij heeft. Patty ontfermt zich over het meisje, dat Asia blijkt te heten, en laat zich overweldigen door haar moederinstinct. En dan rijst de vraag, zal de echte moeder Asia komen ophalen? Te vondeling leggen van kinderen is een fenomeen dat steeds vaker voorkomt in Italië.

Het Italiaans-Oostenrijkse regisseursduo Tizza Covi en Rainer Frimmel hebben hun sporen al verdiend als documentairemakers. Met La Pivellina (wat zoiets betekent als het kleintje) zetten ze de stap naar fictie. “Omdat we hier tonen waar in een documentaire de camera’s afgezet worden”, zeggen ze daar zelf over. De film is inderdaad heel documentair verfilmd en laat tegelijk zien hoe een circusfamilie letterlijk en figuurlijk aan de rand van de maatschappij leeft.

Een indringend portret waarbij alle clichés vakkundig overboord gegooid worden. Patty en haar man Walter hebben het duidelijk niet breed, maar behouden niettemin hun beroepseer en leven in een warme familiale omgeving. Het is ontroerend om te zien hoe vondelinge Asia daar met heel veel liefde in opgenomen wordt.

Ongelooflijk trouwens hoe de regisseurs erin geslaagd zijn om een meisje van amper 2 jaar zo’n rol te laten spelen. “Spelen is hier niet het juiste woord”, zegt Tizza Covi. “We hebben eerst een vertrouwensband opgebouwd met Asia. Tot ze in mijn armen in slaap kon vallen. Toen wisten we dat het goed zat. We hebben Asia vooral zichzelf laten zijn en de scènes in functie van haar opgenomen. De ouders zijn we heel dankbaar dat ze ons dat vertrouwen gegeven hebben. Anders was dit nooit gelukt.”

Spontane film

Patty en Walter spelen eveneens zichzelf. Ook in het echte leven zijn ze circusartiesten en de film is opgenomen in en bij hun woonwagenpark. Het maakt van La Pivellina een heel spontane film, met acteurs die zeer veel naturel uitstralen. Een film over mensen in de marge van de samenleving, maar met zeer herkenbare emoties, verwachtingen en reacties op wat hen overkomt.

Kinderen die achtergelaten worden, vormt een groeiend probleem in Italië. Toch is dat niet het hoofdthema van de film, al komt het natuurlijk heel uitdrukkelijk aan bod. La Pivellina is in de eerste plaats een verhaal over moederliefde, over de vertwijfeling en de kwetsbaarheid die daarmee gepaard gaan, maar even goed over de warmte en het geluk die de kleine Asia over de circusfamilie brengt. Hartverwarmend, dat in alle geval.

Peter Heirman

La Pivellina speelt vanaf 5 mei in de Vlaamse bioscopen.

La Pivellina Italië, Oostenrijk
Regie: Tizza Covi, Rainer Frimmel
Met: Patrizia Gerardi, Asia Crippa, Tairo Caroli, Walter Saabel

Entry filed under: Film. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Expo: En leid ons in bekoring Boek: Stralingsgevaar

3 reacties Add your own

 • 1. greet hermans  |  12 augustus 2010 om 21:50

  Beste, zelf heb ik deze prachtige film kunnen zien en daarom wou hem graag cado doen aan mijn zoon. Is er een dvd van en waar kan ik tercht voor meer info?
  Hartelijk dank.

  Beantwoorden
  • 2. acwvisie  |  13 augustus 2010 om 19:05

   Beste Greet,

   Ik heb het nagevraagd en de film is momenteel nog niet uit op dvd, maar mogelijk komt dat er nog van. Van zodra hij uit is, zetten we zeker een berichtje op onze blog.

   Peter Heirman

   Beantwoorden
 • 3. Film: Filmfestival Perspectief in Antwerpen « Visie  |  17 november 2010 om 21:08

  […] films die armoede vanuit verschillende hoeken belichten, van De helaasheid der dingen tot La Pivellina. Visie geeft je al een preview, maar bekijk vooral ook zelf het […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

 • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: