Boek: Stralingsgevaar

30 april 2010 at 16:45 Plaats een reactie


Kunt u zich nog een leven voorstellen zonder gsm? Wellicht is het antwoord neen. Mobiel of draadloos bellen is zo ingeburgerd dat we niet meer zonder kunnen. Eigenlijk gaan we steeds draadlozer door het leven. Gsm, vaste telefoon, computer, noem maar op. Het moet allemaal liefst zonder kabeltje. Dat draadloze leven is echter niet zo onschuldig als het lijkt. Patrick Vanden Berghe ondervond en ondervindt het aan den lijve. Het begon met hevige hoofdpijn en maagkrampen. Nu wordt hij geconfronteerd met de eerste symptomen van Parkinson. In zijn boek Stralingsgevaar doet hij zijn verhaal.

De auteur werkte jarenlang op de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV). Een veilig bestaan als ambtenaar, zou je denken. Niets is minder waar. Na verloop van tijd krijgt Vanden Berghe steeds meer onverklaarbare fysieke klachten: hoofdpijn, maagkrampen.

Na een calvarietocht langs dokters en specialisten komt de aap uit de mouw. In zijn kantoor op de RJV hangen rookmelders met radioactieve stoffen. Van een lage intensiteit, maar als je daar jarenlang aan blootgesteld wordt, kan dat blijkbaar zware gevolgen hebben. Bovendien bleek zijn kantoor bekleed met gipskarton, wat ook al kan leiden tot radioactieve straling, onder meer van polonium, bekend van de moord op de Russische geheim agent Aleksander Litvinenko. Bij zijn werkgever of bij het FANC (controleorgaan voor radioactieve straling) krijgt hij nauwelijks gehoor.

Ziekte van Parkinson

Eenmaal met pensioen begint de ellende pas echt. De fysieke klachten komen nog sterker terug. Blijkt dat de elektromagnetische straling van gsm-antennes en draadloze internetverbindingen nefast zijn voor de gezondheid van de auteur. Hoofdpijn, duizeligheid en finaal breken bij hem ook de eerste tekenen van de ziekte van Parkinson door. Er volgt een calvarietocht langs flats en huizen op zoek naar een straalvrije omgeving. Uiteindelijk vond hij een stek in Zuid-Frankrijk, ver weg van antennes en masten.

Patrick Vanden Berghe is door jarenlange blootstelling aan radioactieve stoffen overgevoelig geworden voor allerlei vormen van elektromagnetische straling. Hij beperkt zich in het boek echter niet tot zijn eigen verhaal, maar trekt het open. Hij is inderdaad overgevoelig, maar het boek is ook doorspekt met studies, onderzoeken en cijfermateriaal die bevestigen dat straling van gsm-antennes en draadloze netwerken schadelijk zijn voor de gezondheid. Voor kinderen, ouderen, en eigenlijk voor iedereen.

“Draadloosheid is een obsessie”

De normen terzake, onder andere van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), zijn totaal ontoereikend. Die kijken alleen naar de schade bij kortstondige blootstelling. We staan echter bijna allemaal continu bloot aan de een of andere vorm van straling. Van onze eigen gsm, onze draadloze telefoon of computer of van antennes in onze buurt. “Draadloosheid is bovendien een obsessie geworden”, schrijft de auteur. “Verbindingen tussen verschillende antennes worden ook draadloos gemaakt door middel van versterkers die de straling nog intensifiëren. Terwijl men ook gewoon een kabel zou kunnen leggen. Compleet zinloos en zeer schadelijk.”

Nochtans zijn vanuit de wetenschappelijke wereld verontrustende geluiden te horen. 1,5 tot 2,5 % van de bevolking zou elektrogevoelig zijn, zoals Patrick Vanden Berghe zelf. In het algemeen is langdurige blootstelling risicovol.  In ieder geval kan men geen uitsluitsel geven over de mogelijke schade van pakweg gsm-straling. De aanwijzingen zijn echter zeer onrustwekkend. In de buurt van gsm-antennes is er een schrikbarende stijging van het aantal aandoeningen dat gerelateerd kan worden aan straling. Inclusief kankers.

Geen paniekzaaierij

Is Stralingsgevaar paniekzaaierij? Neen. De auteur wil ook niet alle draadloze elektronica de wereld uit. Hij wil wel veel strengere stralingsnormen, zoals in het Oostenrijkse Salzburg bijvoorbeeld. Daar geldt een norm die tien keer lager is dan de internationale norm van de WGO. “En toch kan iedereen er probleemloos mobiel bellen”, schrijft Patrick Vanden Berghe.

Ook houdt hij een stevig pleidooi voor een beter uitgebouwde omgevingsgeneeskunde. Huisartsen zouden veel grondiger moeten peilen naar de leefomgeving van een patiënt wanneer die bepaalde klachten heeft. Zo zou die veel sneller geholpen kunnen worden en zouden klachten veel efficiënter behandeld kunnen worden. Ook bepleit hij de erkenning van elektrogevoeligheid als handicap, zodat slachtoffers bijstand kunnen krijgen.

Lobbypraktijken van mobiele operatoren

Een onthutsend boek, vooral ook omwille van de praktijken van mobiele operatoren. Die proberen met man en macht de gevaren van straling te minimaliseren of te ontkennen. Hun houding doet heel erg denken aan die van de tabaksproducenten in de vorige eeuw of van de petroleumlobby nu als het gaat over klimaatverandering. Dezelfde technieken om verwarring te zaaien, wetenschappers die zich rechtstreeks of onrechstreeks laten betalen door de sector om stralingsrisico’s te ontkennen en agressieve lobbypraktijken bij politici en overheid.

Dit boek zaait onrust, maar geen paniek. Patrick Vanden Berghe geeft zelf ook een aantal pistes om het stralingsgevaar in te dijken. U zult niettemin toch even huiveren wanneer u uw mobieltje opneemt na het lezen van dit boek. En terecht.

Peter Heirman

Patrick Vanden Berghe, Stralingsgevaar: vervuiling in een gsm-maatschappij, Epo, Berchem, 2010, 175 blz.

Entry filed under: Boeken. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Film: La Pivellina Film: Docville

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Meest gelezen

Aantal bezoekers

  • 248.243 bezoekers

%d bloggers liken dit: