Film: Docville

1 mei 2010 at 11:01 Plaats een reactie


De documentaire film is al enkele jaren helemaal terug van nooit weggeweest. Velen halen ook steeds vlotter het grote scherm en het bijhorende grote publiek. Docville brengt al voor de zesde keer het kruim van de Belgische en internationale documentaires naar Leuven. Zonder meer spek voor de bek van Visie. Wij grasduinden alvast in het programma en maakten voor u een (niet dwingend) parcours doorheen Docville. Het moet gezegd, het was moeilijk kiezen.

The Shock Doctrine – Mat Whitecross, Michael Winterbottom

Gebaseerd op Naomi Klein’s gelijknamige controversiële boek, argumenteert The Shock Doctrine dat de opkomst van het kapitalisme in diverse landen steeds valt terug te voeren op een ramp, revolutie of oorlog, vergelijkbaar met de shocktherapie die psychiatrische patiënten moesten ondergaan in de jaren zestig. Michael Winterbottom en Mat Whitecross, die samen ook The Road to Guantánamo regisseerden, verfilmden het boek, dat een verontrustende, alternatieve kijk biedt op historische gebeurtenissen zoals de coup van Pinochet en de val van de Sovjet-Unie. Als behandelend arts in deze economische shocktherapie wijst Klein econoom Milton Friedman aan als hoofdschuldige. In een reconstructie vol archiefbeelden en interviews met betrokkenen tonen Winterbottom en Whitecross aan dat de invoering van kapitalisme er keer op keer voor zorgde dat een kleine groep mensen grote welvaart verwierf, terwijl de grote massa steeds armer werd.

Recht in de ogen – Julien Vrebos

8 jongeren uit het beroepsonderwijs (7 jongens en 1 meisje) hebben geen zin in een traditioneel eindwerk. Ze willen iets anders. Ze besluiten samen een leegstaand huis te renoveren en om te bouwen tot buurthuis. De film tracht de vooroordelen die er huizen rond beroepsopleidingen te tackelen. Ook in het zelfbeeld van de jongeren leeft het vooroordeel dat ze een mindere vorm van opleiding volgen en sommigen gedragen zich hier dan ook naar. Recht in de Ogen van Julien Vrebos probeert aan te tonen dat er ook kwaliteitsonderwijs kan bestaan op het niveau van beroepsonderwijs en dat deze leerlingen niet minder zijn dan andere. De leerlingen slagen er in om zelf als beste voorbeeld te dienen en je gemakkelijk te overtuigen door hun humor en levenswijsheid.

Capitalism: A Love Story – Michael Moore

In het najaar van 2008 kreeg het kapitalistische systeem een stevige opdonder, maar het is weinig waarschijnlijk dat deze vorm van markteconomie ooit zal verdwijnen. Enfant terrible Michael Moore analyseert in zijn gekende stijl het failliet van het kapitalisme. Capitalism: A Love Story geeft een weinig opbeurend beeld van onze vrije markt. Vooral in de Verenigde Staten heeft de honger naar geld de Amerikaanse droom veranderd in een nachtmerrie waarin gezinnen hun werk, spaargeld en huizen kwijtraken. Hier zijn de uitwassen van het systeem het meest extreem: jongeren worden veroordeeld om het rendement van een private gevangenis omhoog te stuwen, lijnpiloten die op voedselbonnen leven, bedrijven die verdienen aan het overlijden van hun werknemers omdat ze een deal afsloten met de verzekeringsmaatschappijen. De gevolgen van ongebreideld kapitalisme zijn zichtbaar op straat, maar wie ligt er aan de oorzaak?

The Cove – Louie Psihoyos, Richard O’Barry

De kinderserie Flipper, met een pientere dolfijn in de hoofdrol, was in de jaren ‘60 een fenomenaal succes en over de hele wereld zijn dolfinaria razendpopulair bij jong en oud. Mensen zijn gek op dolfijnen. Maar of die liefde wederzijds is, valt zeer te betwijfelen. Richard O’Barry, ooit trainer van Flipper maar nu activist tegen gevangenschap van dolfijnen, brengt een beklijvende getuigenis. Gevangenschap, zoals in een dolfinarium, bevalt de dolfijnen zo slecht dat ze er bij bosjes ziek worden en sterven. Het Japanse kustplaatsje Taiji is het mekka van de dolfijnenindustrie: ieder jaar worden er hordes dolfijnen samengedreven en gevangen om voor grof geld te worden verkocht aan dolfinaria over de hele wereld. De overschot van de ‘vangst’ wordt koudweg afgemaakt. De slachting gebeurt stiekem in een afgelegen baai, ver van camera’s en bui ten het zicht van vervelende milieu-activisten. The Cove, een documentaire van Louie Psihoyos met de allures van een thriller.

Het volledige programma vind je hier.

Entry filed under: Film. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Boek: Stralingsgevaar Boek: Waarom een sociale beweging nodig is

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Meest gelezen

Aantal bezoekers

  • 248.243 bezoekers

%d bloggers liken dit: