Boek: Waarom een sociale beweging nodig is

2 mei 2010 at 15:24 1 reactie


 

Het ACW, de koepel van christelijke werknemesorganisaties, heeft de voorbije 20 jaar een grondige transformatie ondergaan. van een christelijke sociale organisatie is de beweging omgevormd tot een pluralistische beweging die opkomt voor de belangen van werknemers en van de zwakkeren in de samenleving. Dat deed ze vroeger ook al, maar het ACW is meegegaan met zijn tijd. Er is nog altijd een hechte band met de christendemocratie, maar er zijn ook warme contacten met politici uit andere sociaal bewogen partijen. Bezieler van die open koers is voorzitter Jan Renders geweest. In Macht of kracht? Waarom een sociale beweging nodig is legt hij uit wat die sociale beweging voor hem betekent en waar hij zijn inspiratie haalt. Het boek verscheen in de reeks Kopstukken van het Davidsfonds.

Jan Renders gaat eind augustus met pensioen en wordt dan opgevolgd door Patrick Develtere. “Toch is dit niet mijn professionele testament”, zegt Renders zelf. “Ik kijk met dit boek ook naar de toekomst. Met mij is geen eindpunt bereikt. De toekomst van de beweging gaat verder.”

Christendemocraten, socialisten en groenen

Acht jaar was Jan Renders voorzitter van het ACW. Toen hij in 2002 het roer overnam van voorganger Theo Rombouts was paarsgroen volop in de macht en lagen de christendemocraten sinds 1999 knock-out in de oppositie. Pas in 2004 zou de kentering komen. Het waren de hoogdagen van de actieve welvaartsstaat. De open koers, ook naar andere progressieve krachten, was eerder al ingezet, maar schakelde in een hogere versnelling toen de christendemocraten op de oppositiebanken belandden.

“Toch hebben we altijd onze sterke band met ACW-erkende mandatarissen behouden”, zegt Jan Renders. “Ook bij groenen en socialisten vonden we veel bondgenoten, al botste het soms ook. Zeker in de begindagen van paars gold het zogenaamde primaat van de politiek, vooral onder impuls van de liberalen van Verhofstadt. Wij mochten wel onze mening verkondigen, maar moesten zoveel mogelijk uit de beleidsuitvoering gehouden worden. Na verloop van tijd heeft men toch wel ingezien dat men de vakbonden, ziekenfondsen en sociale bewegingen toch wel nodig had om het beleid draagvlak te geven.”

Bewegingswerk aan de basis

Maar een sociale beweging houdt zich lang niet alleen met politiek bezig. Ook daar legt Jan Renders heel sterk de nadruk op. “Onze core-business is het bewegingswerk aan de basis, waar we duizenden mensen samenbrengen om elkaar te ontmoeten, maar ook om dingen in beweging te zetten. Rond betaalbaar wonen, verkeersveiligheid, de strijd tegen armoede, toegankelijke vrijetijdsbesteding met Pasar. En ook voor het Zuiden hebben we altijd veel oog gehad. Via Wereldsolidariteit proberen we ons verhaal ook daar ingang te doen vinden. Een moeilijke, maar niettemin succesvolle weg.”

Ronny Mosuse zei ooit dat Jan Renders een goede premier zou zijn omdat hij mensen kan verenigen. De ACW-voorzitter is gepokt en gemazeld in de sociale beweging en heeft nooit politieke ambities gehad, maar een grond van waarheid zit er zeker in die uitspraak. Hij heeft wel altijd consequent de anti-politiek bestreden. Een bescheiden man ook, die wel zei waar het op stond als dat nodig was. En bovenal een bruggenbouwer. Dat blijkt ook heel duidelijk in dit boek.

Pluralistisch

Een bruggenbouwer ook naar mensen van buiten de beweging. “De frontvorming met andere organisaties is heel belangrijk, ook al hebben wij altijd onze eigenheid behouden. Onze christelijke inspiratie hebben we behouden, maar als beweging zijn we pluralistisch en staan we open voor anders- of niet-gelovigen.”

Het boek is heel interessante lectuur voor wie minder thuis is in de christelijke arbeidersbeweging. Uiteindelijk gaat het meer over het ACW dan over Jan Renders zelf. “De ik-stijl is niet de mijne”, zegt hij. “Wat ik zeg, moet gedragen zijn door onze mensen aan de basis. Dat is voor dit boek niet anders.” Tegelijk is het een interessante terug- en vooruitblik op welk parcours het ACW afgelegd heeft. De doelstellingen van sociale rechtvaardigheid, duurzame ontwikkeling en participatie zijn altijd overeind gebleven, maar ze zijn wel altijd herdacht en herbrond. Zo hoort het ook voor de grootste sociale beweging van Vlaanderen.

Peter Heirman

Jan Renders, Macht of kracht? Waarom een sociale beweging nodig is, Davidsfonds/Leuven/2010, 158 blz.

Entry filed under: Boeken. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Film: Docville Film: White Material

1 reactie Add your own

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: