Film: White Material

3 mei 2010 at 16:17 3 reacties


Isabelle Huppert in White Material

Maria runt een koffieplantage in een niet nader genoemd Afrikaans land, waar de spanning stijgt en een burgeroorlog nakende is. Zo goed als alle blanken hebben have en goed al achtergelaten, maar Maria (rol van Isabelle Huppert) weigert haar bedrijf in de steek te laten. In de nieuwste film van de Franse reggisseuse Claire Denis, die zelf in Afrika opgroeide, zijn de rollen voor een keer omgedraaid. De Afrikanen nemen het heft in handen en de blanken, de white material uit de titel, ondergaan de gebeurtenissen.

De film werd opgenomen in Kameroen. De setting doet zeer apocalyptisch aan. Beetje bij beetje lijkt elke structuur in deze Afrikaanse samenleving weg te smelten. “Toch is dit geen apocalyptische film”, zegt Claire Denis. “Een apocalyps is het definitieve einde van alles. Dit is hier het einde van een koffieplantage, maar het leven van Maria, haar ex-man (Christophe Lambert, jawel die van de Highlander-films, ph) en haar zoon Manuel moet verdergaan. Dit is eigenlijk veel erger dan een apocalyps.”

Waar de revolte om draait of wie de goeden en de slechten zijn, dat kom je in deze film niet te weten en dat is ook van weinig belang. Duidelijk is dat de zwarte bevolking de touwtjes in handen neemt, ook al dreigt de toestand compleet uit de hand te lopen. Ze doppen hun eigen boontjes terwijl de blanken de zwakke partij te zijn, al lijken ze dat zelf niet altijd even goed te beseffen.

Paternalisme in plaats van racisme

De film maakt heel duidelijk komaf met de koloniale verhoudingen die in heel wat westerse geesten hardnekkig blijven voortleven. “Het openlijke racisme van vroeger zie je niet meer, maar er blijft wel een zeker paternalisme. ‘Wij gaan daar ondernemen en de Afrikanen vooruit helpen’, ze denken nog altijd dat Afrikanen hun hulp nodig hebben. De relatie is niet gelijkwaardig. Met Chinezen, Brazilianen en Indiërs is die relatie heel anders. Die komen zaken doen, niet meer of minder. Of dat goed is voor de Afrikanen, laat ik in het midden, maar het is voor hen wel makkelijker om mee om te gaan. Ze worden niet in de positie van underdog of hulpbehoevende gemanoeuvreerd.”

Isabelle Huppert, Christophe Lambert en zeker ook Nicolas Duvauchelle (als Manuel) zetten een dramatische driehoek neer waar je stil van wordt. De neergang is niet te stuiten. Maria blijft koppig vasthouden aan haar droom. Haar ex zoekt wanhopig een uitweg en zoon Manuel slaat volledig op drift. Het lijkt wel de definitieve afrekening met een koloniaal model dat zijn tijd gehad heeft. Een meeslepende film die enkele hardnekkige vooroordelen en clichés over Afrika hardnekkig je hoofd uit stampt.

Peter Heirman

De film speelt vanaf 5 mei in de Belgische bioscopen.

White Material, Frankrijk

Regie: Claire Denis

Met: Isabelle Huppert, Christophe Lambert, Isaach De Bankolé, Nicolas Duvauchelle

http://www.youtube.com/watch?v=9apd8qMQ39s

Entry filed under: Film. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Boek: Waarom een sociale beweging nodig is Actietip: ’t Is op-dag

3 reacties Add your own

 • 1. Jan Rens  |  11 juni 2010 om 17:00

  Oplossing : Kameroen

  Beantwoorden
 • 2. Prijswinnaars White Material « Visie  |  15 juni 2010 om 14:16

  […] Deze gelukkigen winnen een duoticket voor de film White Material: […]

  Beantwoorden
 • 3. Film: Copacabana « Visie  |  15 augustus 2010 om 20:41

  […] Franse steractrice Isabelle Huppert blijft de indrukwekkende acteerprestaties aan elkaar rijgen. Na White Material, dat nog maar net uit de Belgische zalen verdwenen is, schittert ze nu in Copacabana. Verkijk u […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Meest gelezen

Aantal bezoekers

 • 248.243 bezoekers

%d bloggers liken dit: