Muziek: Mano Mundo

5 mei 2010 at 18:56 Plaats een reactie


 

Leki

Hou de heupen en de konten klaar om te shaken, want hier komt Mano Mundo, het festival dat je letterlijk en figuurlijk in beweging brengt. Met klinkende namen als Sioen, Raymond van het Groenewoud, Jaune Toujours, Leki en heel wat ander zwoel talent wordt het ongetwijfeld weer een warm weekend op 8 en 9 mei op De Schorre in Boom. Visie wiegde al eens tussen het aanbod en kwam terug met deze blikvangers, maar laat je hier vooral niet door beperken.

Leki

Ze reist even makkelijk op onze planeet als door muziekstijlen en genres.  Met de Sweet Mints vertoeft ze nu met eigen nummers in Motownland.  Maar Leki is ook meter van Vredeseilanden voor een Oegandaproject of ze bekommert zich om de projecten van haar vader in Congo.  Of ze presenteert tussendoor Mano Mundo.  Redenen genoeg om haar de editie 2010 in stijl te laten afsluiten.  Ze zal daar van hier zijn maar op een wereldcultuurfestival vindt ze ook een geschikt podium om Afrika dichter bij de mensen te brengen.

 

Sioen

Sioen dus.  Van ‘Cruisin’ en ‘No Conspiracy’ at all.  Maar vooral van Soweto dus. Een maand lang dompelde hij zich onder in de townships op vraag Oxfam en het project van ‘One day for another world’. Hij ontmoette er levende legende Pops Mohamed (zangeres bij o.a. Cat Stevens) en Khaya Mahlangu (saxofonist bij o.a. Hugh Masekela). Samen met Stella Khumalo (backing vocaliste bij o.a. Miriam Makeba) organiseerde hij een auditie in hartje Soweto waaruit vier muzikanten werden geselecteerd.  Die ene dag voor een betere wereld zijn intussen een CD – Calling up soweto – en al vele concertmaanden geworden maar de recensies blijven laaiend.  Van het Afroritme in ‘Automatic’ tot de stevige streep funk in ‘Son of a gun’.  Klasse heeft kleur noch leeftijd….

Raymond van het Groenewoud

Moeten we hem nog voorstellen eigenlijk?  Ze zeggen dat hij zestig is, maar ze zeggen zoveel…. Van “Meisjes” tot “Twee Meisjes” en van “Maria” die zo lekker kan lopen tot de oerkreet “Beweeg met dat lijf”. Als een  lappendeken spreidt Raymond zijn liedjes voor u uit.  Qua genre valt het nogal tegen om dat in één zin te zeggen: vat alle stijlen op Mano Mundo samen en je komt in de buurt van het mozaiëk van de meester.  Muziek als hartenkreet en tekst als ode aan het verstand.  U bent trouwens ook welkom want zelfs ‘L Étranger’ is zijn vriend….

 

Jaune Toujours

Piet Maris is van ‘Bruxelles, capital du surréel’ maar de weg naar Boom kent hij al enkele jaren. We hebben ’t hem niet lang moeten vragen om samen met het Turkse Gevende te spelen: muzikanten hebben weinig grensgevoel. Jaune Toujours verzamelt stijlen, talen en publieken van over de hele wereld en toch klinkt het altijd zo gesofisticeerd simpel.  Of ze nu op de BBC spelen of in Duitsland, of ze nu Blur coveren of optreden met les réfugiés du monde, het blijft altijd een band die de wereld in eigen handen neemt.

Sopha

Na een geslaagde Balkan tour in 2009 sloeg Sopha de handen in elkaar met producer Stoffel Verlackt (bekend van Tattoo del Tigre, Metal Molly, Sukilove) om een bruisende debuut af te leveren. De groep ontplooide zich de voorbije jaren tot een lekkernij voor de eigenzinnige muziekliefhebber. Op ‘Before we go Bald’ brengt de elf man sterke groep opzwepende, sexy brass-pop waarin ritmische spanning en knallende drums lijven doet kronkelen. Beïnvloed door onder meer The Roots, Frank Zappa en Talking Heads, ontwikkelen ze een gedurfde smeltkroes van funk en pop doorspekt met hoekige jazz. De grappige en scherpe hiphop wordt gecombineerd met bijna soulvol gezang. Olie die heupen, blink die kontjes op.

Pegguy Tabu

De Congolees Pegguy Tabu zingt Tabu Ley Rochereau en hij mag dat want het is zijn vader.  Geen Congolees die Rochereau niet kent: een van de allergrootsten uit de Congolese muziek. Hij verkocht miljoenen platen met zijn Africa Fiesta band waarin muzikanten speelden als papa Wemba en Sam Mwangana.  Wie kent trouwens de klassieker Afrika Mokili Mobimba niet?. Pegguy zal die curieze mix van chanson, jazz en een vleugje soukous vertolken vanuit zijn genen.

 

 

Babylon Circus

De enige echte erfgenamen van Mano Negra en Les Negresses Vertes veroverden vanuit Lyon de wereld.  Ze deden het Cactusfestival ontploffen en deden AB’s vollopen.  Ze zorgen met hun mix van ska, rock maar ook veel chanson voor een unieke ambiance.   Babylon Circus is de afsluiter die we op zaterdag altijd al wilden: ‘La Caravane’, ‘Marions-nous au soleil’ ‘Mr Conquerer’, ‘France n’est pas ma mère’ ‘J’aurais bien voulu…’  enz… enz… Heldenstatus in Frankrijk, en hier vanaf mei…

Mano Mundo, op 8 en 9 mei op De Schorre in Boom. Gratis toegang.

Entry filed under: Actietips, Muziek. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Actietip: ’t Is op-dag Opinie: Leve de hangjongere

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: