Opinie: Leve de hangjongere

6 mei 2010 at 11:28 1 reactie


1 op 3 kinderen tussen 10 en 14 jaar kampt met stress, zo stond onlangs in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg te lezen. Een onthutsend cijfer, vindt u ook niet? Als zoveel kinderen er last van hebben, kan het niet (alleen) aan hen liggen. Dan is er toch iets grondig mis met hoe we met onze kinderen omgaan. Op school, thuis, in de sportclub, de muziekles, de jeugdbeweging, …

Laten we beginnen op school. Al van in de kleuterklas worden kinderen getest, opgevolgd en moeten ze dingen kunnen. Het maakt de overgang naar het eerste leerjaar minder bruusk, maar het veroorzaakt ook een hoop stress. Gelukkig doen de meeste scholen en leerkrachten inspanningen om die stress weg te nemen. Door kinderen te begeleiden, door hen in hun eigen tempo te laten leren. Maar toch. Is het echt nodig om kleuters te testen?

In de lagere school wordt de druk nog opgevoerd. De tijd dat rapporten klassikaal werden uitgedeeld en voorgelezen en dan nog van hoog naar laag, is gelukkig voorbij. Dat hoop ik toch. Niettemin worden kinderen ook daar tegen elkaar afgewogen. Misschien niet door de leerkrachten, maar des te meer door de ouders. Welk leesniveau heeft jouw zoon? Kan jouw dochter al zwemmen? Hoeveel had hij voor wiskunde?

Stress buiten de schoolpoort

Zoals gezegd, de gemiddelde leerkracht is begaan met zijn leerlingen en probeert ze op te vangen en te begeleiden. Maar eens de schoolpoort dichtslaat, begint de stress voor velen pas goed. Natuurlijk is sporten en bewegen belangrijk. Maar moet het altijd zo competitief?

Zoek maar eens een sportclub voor je kind. Tegenwoordig is een keer per week trainen niet meer voldoende. Twee keer is het minimum. Daar komt dan nog een wedstrijd in het weekend bij en vaak nog wekelijks de knagende vraag: sta ik in de ploeg deze week? Welk plezier kun je daar als kind nog aan beleven?

Volle agenda

Gelukkig zijn er nog uitzonderingen, waar je nog met een gerust gemoed recreatief kan sporten. Maar het blijven uitzonderingen. Als je kind dan ook nog een wekelijkse muziek- of dansles in zijn agenda heeft staan, moet je al heel stressbestendig zijn om daar mee om te kunnen.

Peter Heirman

Er is natuurlijk niets mis met muziek te volgen, te leren dansen of veel te bewegen en te sporten. Maar moet het allemaal tegelijk? Kiezen is verliezen, zegt het spreekwoord. Het bewijs dat volkswijsheid er ook wel eens grondig naast kan zitten.

Rondhangen op straat

Misschien moeten we onze kinderen af en toe ook de kans geven om rond te hangen en niets te doen. Ja, misschien zelfs gewoon op straat. Bij mij horen die momenten tot de leukste uit mijn kindertijd. Leve de hangjongere, zou ik bijna zeggen.

Peter Heirman

Entry filed under: Opinie. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Muziek: Mano Mundo Opinie: Beste Stijn Meuris

1 reactie Add your own

  • 1. lieve melis  |  26 mei 2010 om 22:42

    Hallo,
    volledig akkoord dat de druk op onze jongeren véél te hoog ligt.Daarom zijn we met een 5-tal mensen in Gent een school aan het opstarten waar het anders kan.Een democratische school voor kinderen van 2,5 tot 19 jaar, waar ze zelf hun leerprogramma bepalen.Een plaats waar ze kunnen opgroeien tot creatieve, ondernemende,zelfbewuste mensen. En ja, een plaats waar ze ook kunnen “hangen” als ze daar behoefte aan hebben.We starten op 1 september. Lees meer op http://www.sudbury.be

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: