Jeugdtheater: Helden

8 mei 2010 at 10:38 Plaats een reactie


Helden, een jeugdtheatervoorstelling van alle leeftijden.

Jonge mensen die al breiend, zwijgend, zwalkend en vloekend hun weg zoeken in het leven. Over de verschillende manieren van zoeken naar die weg en naar de perfecte outfit om hem zoveel mogelijk zonder kleerscheuren af te leggen. En je moet maar zien dat je niet teveel steken laat vallen. Helden, het twee jaarlijkse jongerenproject van jeugdtheater HETPALEIS in Antwerpen, gaat over broze mensen. Op zoek en vol twijfels, maar met goesting in het leven.

Om de twee jaar geeft HETPALEIS aan jongeren de kans om mee te werken een theaterproductie door en voor hen. Ze werden geselecteerd uit heel Vlaanderen. Niet op hun theaterervaring, want die hebben ze allemaal weinig of niet. Wel op wat ze met het begrip helden wilden aanvangen. Via improvisatieopdrachten heeft het stuk dan verder vorm gekregen.

“Ieder mens wordt na zijn geboorte voor een groot stuk bepaald door zijn gezin en door de mensen die hij tegenkomt”, zegt regisseur Soraya Rademaker. Ieders rugzak wordt gevuld door de ontmoetingen die hij heeft en die hem sturen. Soms is die rugzak loodzwaar, soms valt hij goed te dragen. Soms zijn mensen helden voor elkaar, soms ben je je eigen held. Door je karakter ga je zulke dingen vorm geven en geef je het leven ook zelf richting.”

Geen Superman, Batman of Spiderman

Verwacht in deze heldhaftige voorstelling dus geen Superman, Batman of Spiderman. Iedereen is in zekere zin een held, voor anderen of voor zichzelf. Dat proberen de makers met beeld, beweging en taal op het podium te brengen. “We hebben ook bewust drie generaties in het scenario gebracht”, zegt tekstschrijfster Kerensa Verhoosel. “Jongeren, ouders en een oma. We wilden bewust op zoek gaan naar de puber achter de oudere personages. Oudere mensen hebben meer levenservaring, maar dat wil niet zeggen dat zij soms niet meer met het leven worstelen of dat ze alles weten.”

Helden is een voorstelling over het leven zelf, hoe mensen met een verschillende achtergrond en van verschillende leeftijd een beetje held proberen te zijn en af en toe eens van hun voetstuk vallen, maar toch weer de steken oprapen het breiwerk van het leven voortzetten. Kortom, jeugdtheater van alle leeftijden.

Peter Heirman

Helden, nog tot 22 mei in de Serre van HETPALEIS. Voor meer info en reserveringen kun je terecht op 03 202 83 60 of hier.

Regie: Soraya Rademaker

Tekst/Dramaturgie: Kerensa Verhoosel

Spel: Lieselotte Beutels, Keoni Blockx, Marlies Bosmans, Martha Claeys, Faye De Coen, Arthur-Georges De Roey, Jolien Heylen, Laurens Luyten, Sven Spur

Entry filed under: Jeugd, Theater. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Actietip: Stem Welzijnszorg Beter in Beeld Expo-TV: Canvascollectie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: