Film: La Prima Linea

10 mei 2010 at 16:57 Plaats een reactie


Riccardo Scamarcio en Giovanna Mezzogiorno in La Prima Linea

Op welk punt ontaardt een gerechtvaardigde sociale strijd in terreur? Dat is de vraag die je in La Prima Linea voor de voeten geworpen krijgt. De film brengt de terreur in het Italië van de jaren ’70 en het begin van de jaren ’80 terug tot leven.

Sergio kant zich tegen de onderdrukking van arbeiders door ondernemers en politiek en neemt actief deel aan linkse protestmanifestaties. Die worden steevast getroffen door bomaanslagen, gestuurd door rechtse groeperingen. De film suggereert dat ook de Italiaanse staatsveiligheid bij die aanslagen betrokken was.

Rode Brigades

Daarop besluit Sergio de wapens op te nemen en wordt hij lid van La Prima Linea, een gewapende actiegroep die actief was in dezelfde periode als de veel bekendere Rode Brigades.

Aanvankelijk vermijdt La Prima Linea om dodelijke slachtoffers te maken en beperken ze zich tot het in de benen schieten of bedreigen van bedrijfsleiders en rechtse politici. Eens de stap gezet naar gewelddadige actie, is er echter geen weg meer terug.

Verraad en collaboratie

Al snel gaan ze ook over tot moorden en ook daarin verleggen ze voortdurend de grens. Absolute dieptepunt is de moord op een rechter die actief strijdt tegen rechtse terreurgroepen, maar nu ook hen in het vizier neemt. Uiteindelijk vermoorden ze zelfs hun eigen leden wanneer die verdacht worden van verraad of collaboratie.

Regisseur Renato De Maria brengt haarscherp in beeld hoe een oprechte sociale strijd kan ontaarden in niets ontziend geweld. Ontluisterend is ook hoe de leden van La Prima Linea elke band verliezen met de arbeiders, voor wie ze zeggen op te komen. Veelbetekenend op dat vlak is de scene waarbij Sergio zijn ouders bezoekt.

Pamflet tegen politiek geweld

Knap hoe deze film de complexe politieke realiteit uit het Italië van die jaren weet te schetsen. Een relevante film ook die de gebeurtenissen van ruim dertig jaar geleden overstijgt. Niemand wordt geboren als terrorist. Wat doet iemand die grens overstijgen? Het is een prangende en moeilijk te beantwoorden vraag. De Maria oordeelt of veroordeelt niet en dat is juist de grote verdienste van deze film. Pasklare antwoorden zijn er immers niet. Wel is La Prima Linea een overtuigend pamflet tegen elke vorm van politiek geweld, of het nu van links of rechts, van God of Allah komt.

Peter Heirman

La Prima Linea speelt nu in de Belgische bioscopen.

La Prima Linea, Italië

Regie: Renato De Maria

Met: Riccardo Scamarcio, Giovanna Mezzogiorno, Fabrizio Rongione

Entry filed under: Film. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Expo-TV: Canvascollectie Expo: Kamp Vogelsang door de lens van Andreas Magdanz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: