Expo: Kamp Vogelsang door de lens van Andreas Magdanz

12 mei 2010 at 15:28 Plaats een reactie


Een originele kijk op de bewogen geschiedenis van legerbasis Kamp Vogelsang door Andreas Magdanz.

De naam roept bij tienduizenden militairen heel wat herinneringen op. Tussen 1950 en 2005 genoten talloze Belgische en geallieerde soldaten een opleiding in dit kamp in het Rijnland van Noord-Westfalen.
 
Vogelsang heeft echter niet enkel een militaire dimensie. Het is eveneens een magnifieke site die in het natuurreservaat van de Eifel werd opgenomen. Sinds 2006 zoeken jaarlijks meer dan 180.000 bezoekers de streek op. Niet enkel om van de prachtige omgeving te genieten, maar ook om zich te bezinnen.

Nazi-indoctrinatiecentrum

Vogelsang evoceert inderdaad eveneens een pijnlijk verleden. Vòòr het eerst een Britse en later een Belgische opleidingsinstelling werd, was het kamp tijdens het regime onder Hitler immers een nazi-indoctrinatiecentrum voor jonge rekruten. De Belgische aanwezigheid verleende de plaats dan weer een democratische en Europese dimensie.
 
Het Koninklijk Legermuseum toont in zijn Grote Hal een selectie van 25 foto’s in groot formaat van Andreas Magdanz. In 2003, twee jaar voor de sluiting van Kamp Vogelsang, besluit deze Duitse fotograaf met internationale faam de laatste ogenblikken van het Belgische commando op de gevoelige plaat vast te leggen.

Kleur en zwart-wit

Hij gebruikt zowel kleur als zwart-wit, hij goochelt met heden en verleden, hij speelt met leegte en opvulling. Magdanz bewaart een zekere afstand, maar gooit tegelijkertijd een bijzonder originele blik op de diverse periodes en ruimtes die naast elkaar lijken te bestaan.


De bezoeker zal niet enkel prachtige foto’s kunnen bewonderen, maar ook een film over het artistieke project en de catalogus Kamp Vogelsang met een honderdtal clichés kunnen ontdekken. Het boek is reeds beschikbaar voor IPhone via ITunes  

 

 
De tentoonstelling zal zowel amateurs van militaire geschiedenis als kunstliefhebbers aanspreken. De boodschap van hoop en vrede mag ook niet over het hoofd worden gezien: de natuur eist steeds opnieuw haar rechten op.

Entry filed under: Expo, Fotografie. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Film: La Prima Linea Boek: Een geschiedenis van Duitsland – Georgi Verbeeck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: