Expo: Werk bepaalt je wereldbeeld

20 mei 2010 at 07:00 Plaats een reactie


(Foto: Zaza Bertrand)

Dat een job voor mensen levensnoodszakelijk is om een identiteit te kunnen opbouwen, weten ze bij Levanto beter dan wie dan ook. Deze sociale organisatie begeleidt mensen met minder kansen naar werk, en naar een leven dat ze zelf in handen kunnen nemen. Levanto sprak drie fotografen en schrijver-columnist Bernard Dewulf aan om de belangrijke relatie tussen arbeid en identiteit in de verf te zetten.

Voor de tentoonstelling ‘Wereldbeeld’ in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen richtten fotografen Lieve Blancquaert, Koen Broos en Zaza Bertrand hun lens op werknemers die met de hulp van Levanto een job uitoefenen.
De bekendste van de drie, Lieve Blancquaert, maakte thuisportretten van enkele werknemers, in hun mooiste, ‘zondagse’ kledij. Van Hector (53) bijvoorbeeld, die in zijn thuisland Chili aan de slag was als fotograaf, metser en klusjesman. In België werkt hij nu als instructeur decoratie, via Levanto. De Belgische Alain, arbeider Patrimoniumzorg bij Levanto, werkte vroeger als bouwvakker. Voor de foto trok hij zijn pantoffels aan, ‘want op zondag loop ik altijd thuis op mijn pantoffels rond’.

Hector (foto: Lieve Blancquaert)

Alain (Foto: Lieve Blancquaert)

Werkzoekenden kunnen bij Levanto een opleiding volgen of aan de slag gaan in de bouw, schoonmaak- of milieusector, als klusjes- of verhuismedewerker, bij de fietshaven, in de logistiek of in de patrimoniumzorg. Die laatste werknemers onderhouden de graven en het patrimonium op een aantal kerkhoven in het Antwerpse.
Fotograaf Koen Broos trok naar zo’n kerkhof voor zijn fotoreeks. Studente fotografie Zaza Bertrand daarentegen volgde enkele weken lang vier werknemers en maakte beelden in hun meest intieme omgeving: arbeider Frank bijvoorbeeld, die de kansen grijpt die hij vroeger niet kreeg of liet liggen, of een Ghanese moeder die na haar poetswerk in een school nog met veel liefde de zorg voor haar vier kinderen op zich neemt.

(Foto: Koen Broos)

Schrijver en columnist Bernard Dewulf plaatste poëtische kanttekeningen bij de foto’s. “Weinig kinderen die op de vraag ‘Wat wil je later worden?’ zullen antwoorden: een mens van goede wil. Vaak glijdt het antwoord van juf tot advocaat. Alsof ‘mens worden’ onherroepelijk leidt naar de arbeidsmarkt.” Dewulf schreef onder andere een ode aan bouwvakkers, en aan een vakman die keukens plaatst: “E. en zijn vakkunde. De liefde voor het enig juiste scharnier, het arendsoog voor millimeters, zijn hand langs de huid van zijn materiaal. Zijn ambitie. Zijn stille trots. Hij weet wat hij kan.”

Werk is een noodzakelijk instrument om je eigen leven in handen te kunnen nemen en om je identiteit op te bouwen, dat is de boodschap van de foto’s en de tekst. Of hoe Bernard Dewulf het met een actueel voorbeeld illustreert, naar aanleiding van de sluiting van Logistics Ternat: “Voor onnoemelijk velen onder ons is werk hun leven. Ik zie het nog voor me: de televisie filmt een wat oudere man. Dertig jaar heeft hij gewerkt in een betonnen stapelplaats van ‘droge voedingswaren’. Met tranen in de ogen kijkt hij om zich heen: dat hij deze onbarmhartige, schijnbaar zielloze plek moet verlaten.”

Expo ‘Wereldbeeld’, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, gratis toegankelijk, nog tot 6 juni.
Een filmpje over de officiële opening van de tentoonstelling, door prinses Astrid, en een bezoek aan het fietsatelier van Levanto, vind je op deze pagina.

Lieve Van den Bulck

Entry filed under: Expo, Fotografie. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Boek: Een geschiedenis van Duitsland – Georgi Verbeeck Nieuws: Willy Willy hamert op waardig werk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: