Opinie: Zappen

2 juni 2010 at 07:00 Plaats een reactie


Da ge wa tv ziet op het gemak
pulken aan uw tenen en maar zappen tot in Irak
al die ellende terwijl ik hier leef / gelijk ne pasja en mijzelf erop betrap
dat ik er toch maar bitter fucking weinig echt om geef!

Wat kan ik doen om in balans te blijven
Met wat ik zie op den tv
‘k Kan toch niet blind voor al die beelden blijven
‘k Ben het niet eens… Maar ‘k doe wel mee!

Het zijn mijn woorden niet; ik heb ze geplukt uit een lied van Pieter Embrechts. Omdat ik spontaan aan deze woorden moet denken wanneer ik zie hoe de wereld dezer dagen naar Israël en Palestina kijkt. De oorlog, de wreedheden en de haat zijn bij beide bevolkingsgroepen in de regio intussen zo diep geworteld dat Israëliërs noch Palestijnen die immense boom al lang niet meer op hun eentje kunnen ontwortelen. En wat doen de internationale organisaties? Wat doen de Europese Unie, de Verenigde Staten, de ministers van Buitenlandse Zaken over de hele wereld?

Israëlische soldaten vielen deze week een schip met buitenlandse, ongewapende vredesactivisten aan, die hulpgoederen wilden bezorgen aan de geïsoleerde Palestijnen in de Gazastrook. De Gazastrook wordt officieel niet meer bezet, zegt Isräel, maar de staat behoudt er nog steeds een almachtige controle over de grenzen, het luchtruim en de zee. De inwoners kunnen er niet in of niet uit, de broodnodige hulpgoederen evenmin. Nochtans verplicht het internationaal recht Israël om de doorgang voor personen en goederen toe te laten, zodat de inwoners van Gaza een normaal what’s in a word leven kunnen leiden.

De aanval op het schip met hulpgoederen gebeurde in internationale wateren. Dat is geen onbelangrijk detail, want -onder andere- dat detail maakt de actie nog illegaler dan ze op zich al is. Zo’n aanval in internationale wateren weegt politiek gezien veel zwaarder dan een aanval op het eigen Israëlische grondgebied.

In theorie, tenminste. Want de reacties van de internationale gemeenschap zijn maar lauw, om niet te zeggen vrij koud. Amerika steekt zijn vingertje omhoog en zegt dat de zaak onderzocht moet worden -maar Israël mag dat onderzoek ook zelf doen, hoor. Israël praat het gebruikte geweld goed met een “ja maar, wij moeten onze veiligheid toch kunnen garanderen?” en verschillende landen knikken braaf en begrijpend, zonder meer. Omdat de internationale gemeenschap niets doet, ondernemen vrijwillige vredesactivisten zelf acties. En die kunnen fataal aflopen, zo blijkt.

En wat gaan wij nu doen? Pulken aan onze tenen en verderzappen naar een ander kanaal? Wat zal het worden: Irak, Haïti, Afghanistan, Korea, Iran, Colombia, Guinee?

Lieve Van den Bulck


Entry filed under: Opinie. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Expo-TV: Winnaars Canvascollectie Muziek: Belgavox

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: