Expo: The Human Rights Project

9 juni 2010 at 16:50 2 reacties


artikel 1: Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. Zij zijn begiftigd met verstand en geweten, en behoren zich jegens elkander in een geest van broederschap te gedragen.

Mensenrechten gevat in krachtige beelden, dat is het resultaat van The Human Rights Project. De Oostenrijkse fotograaf Lukas Maximilian Hüller vatte het plan op samen met de Belgische acteur en schrijver Laurent Van Wetter. De twee trokken in 2009 naar Zuid-Afrika om daar een fotoreportage te  maken rond het thema. Het resultaat is nu te bewonderen in de Wetstraat in Brussel op een openluchttentoonstelling, nog tot 12 september.

Waarom Zuid-Afrika? “Dat heeft vooral met toeval te maken”, zegt Lukas Maximilian Hüller. “Ik ken het land een beetje en was al betrokken bij het Ithuba Skills College, een school in de buurt van een township in Johannesburg. “De leerlingen van de school hebben mee nagedacht over mensenrechten en geposeerd voor de reportage. Toeval of niet, Zuid-Afrika is natuurlijk wel een zeer symbolisch land als het over mensenrechten gaat. Sinds 1990, bij de afschaffing van de Apartheid, heeft het land een lange weg afgelegd naar democratie en een samenleving waarin iedereen gelijke rechten heeft.”

Dient het land dan als modelland of is er toch nog veel werk aan de winkel? “Dat laatste toch in de eerste plaats”, zegt Lukas Maximilian Hüller. “Natuurlijk zijn er enorme stappen vooruit gezet. Zuid-Afrika heeft een stabiele democratie waarin alle bevolkingsgroepen hun stem hebben. Voor de rest van het continent is het ook  wel een gidsland. Toch worden rechten nog vaak geschonden, zeker van vrouwen en meisjes. Zo is er het verhaal van een leerlinge van Ithuba College die uitgehuwelijkt werd aan een man die ze nog nooit gezien had. De school heeft haar opgevangen en ze verblijft daar nu permanent. Ze heeft ook meegewerkt aan de reportage.”

Artikel 3: Eenieder heeft het recht op leven, vrijheid en onschendbaarheid van zijn persoon.

Hüller pakt uit met beelden die heel krachtig en sprekend zijn. Ze worden ook vergezeld van de artikels uit de verklaring waar ze recht op hebben. “We hopen dat mensen even stilstaan bij wat mensenrechten allemaal inhouden”, legt Laurent Van Wetter uit. “In België, en het Westen in het algemeen, worden mensenrechten als iets vanzelfsprekends beschouwd. We beseffen nauwelijks nog wat het betekent als ze er niet zouden zijn. Het is interessant om de Verklaring eens te lezen en erover na te denken.”

“In Zuid-Afrika leeft die Verklaring heel erg”, voegt Lukas Maximilian Hüller er nog aan toe. “Mensen weten wat erin staat en ze wordt ook elk jaar officieel herdacht.”

Artikel 4: Niemand zal in slavernij of horigheid gehouden worden. Slavernij en slavenhandel in iedere vorm zijn verboden.

De tentoonstelling is absoluut een aanrader, gratis toegankelijk en te bekijken in de Wetstraat in Brussel.

www.thehumanrightsproject.org

Peter Heirman


Entry filed under: Expo, Fotografie. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Waarover wil u nog lezen op de Visie-blog? Televisie: Wereldbeker voetbal op groot scherm in Bozar Brussel

2 reacties Add your own

 • 1. HanBlog.net  |  13 juni 2010 om 08:55

  ZUKI – Zukunft fuer Kinder * the human rights project…

  Zwei schöne Projekte – im besten Sinn des Wortes “schön” – wurden diese Woche in Graz und Wien jeweils mit einer Vernissage der Öffentlichkeit präsentiert. In der steirischen Landeshauptstadt hat der Verein ZUKI – Zukunft …

  Beantwoorden
 • 2. david  |  25 juni 2010 om 13:03

  u know im interested in this human rights project i want in

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

 • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: