Film: Zolang de scheepsbouwers zingen

21 juni 2010 at 15:43 Plaats een reactie


Bron: Seniorennet

Het einde van de Boelwerf ligt lang achter ons. In 1994 ging de scheepsbouwer definitief failliet. In Temse gaapt de wonde echter nog altijd, zeker voor de ex-werknemers (en in dit kleine stadje aan de Scheldeoever in het Waasland moet je weinig moeite doen om een voormalige Boel-arbeider te vinden). Elf jaar geleden maakte Jan Vromman een documentaire over het ontstaan, de groei en de bloei en uiteindelijk de ondergang van Boel, Zolang de scheepsbouwers zingen. Nu is dit stukje sociale geschiedenis heruitgebracht op dvd, met steun van ACV Metea.

Jan Vromman kwam bijna als bij toeval op de scheepswerf. Zo geeft hij het zelf aan. “Ik wou grote schepen zien”, vertelt hij. De eerste keer werd hij kordaat teruggestuurd. De man kwam dan ook binnenvallen op het hoogtepunt van het sociaal conflict bij Boel, begin de jaren ’90. Een sociaal conflict dat achteraf een langgerekte doodsstrijd bleek te zijn.

Vromman gaat in zijn documentaire terug tot het prille begin van de scheepsbouw in Vlaanderen. Op het einde van de negentiende eeuw begint scheepstimmerman Bernard Boel met zijn eigen kleine werf op de Scheldeoever in Temse. Hij maakt houten boten. Geleidelijk groeit zijn omzet, maar de onderneming blijft lange tijd draaien met amper 1 werknemer en later enkele werkmannen. De eerste 60 jaar worden alles samen 73 schepen gebouwd. In de jaren ’90 is dat aantal opgelopen tot 3.000.

Schepen per boot naar Congo

Vromman doet die geschiedenis heel bevattelijk en verhalend uit de doeken. Hij bewaart een mooi evenwicht tussen sappige anekdotes en het grotere verhaal. Over de beginjaren waarin scheepsbouw nog een ambacht was. Over de gloriejaren tijdens de industrialisering. Over boten die in Temse in elkaar gezet werden, per onderdeel genummerd, terug afgebroken en in Congo weer in elkaar gezet. De schepen werden naar ginder getransporteerd per… boot!

Boeiend is ook de passage tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarin bedrijfsleider Jozef Boel junior de kant van de Duitsers kiest maar waarin de arbeiders tegelijk hun moed laten zien door gerichte en gewaagde sabotageacties. Na de Tweede Wereldoorlog groeit het succes van Boel tot ongekende hoogtes, mede dankzij de steun van de overheid. Die verleende massaal scheepskredieten aan rederijen die boten bestelden bij Boel. Het bedrijf was jarenlang een wereldspeler in de scheepsbouw.

Gapende wonde

Tot de onderneming geleidelijk aan ten onder ging aan concurrentie uit Azië, waar arbeiders veel minder betaald werden en waar scheepsbouwers ook nog eens hun eigen staal produceerden. Na een lange sociale strijd, met onder meer ACV-vakbondsman Jan Cap als boegbeeld, viel in 1994 definitief het doek over de Boelwerf. Op de site staan nu woningen en hebben zich ook kleine, nieuwe bedrijven gevestigd. Toch is de gapende wonde die Boel achterliet, daardoor nooit echt geheeld.

De driedelige dvd-documentaire is nu te verkrijgen.

Peter Heirman

Zolang de Scheepsbouwers zingen – België

Regie: Jan Vromman

Entry filed under: Film. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Boek: De minzame moordenaar – Bram Dehouck Jeugd: Verhalenboom met Afrikaanse sprookjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: