Boek: De tweede onafhankelijkheid van Congo – Colette Braeckman

25 juni 2010 at 15:37 Plaats een reactie


In de aanloop naar 30 juni is Congo niet uit het nieuws weg te slaan. De 50ste verjaardag van onze voormalige kolonie leidt ook in België tot boeiende en soms verhitte debatten. Colette Braeckman, buitenlandjournaliste van Le Soir, zet de discussie op scherp. Als je dit boek naast de visie van Walter Zinzen legt, zie je meteen ook de tweespalt die Congo in België veroorzaakt. Kabila hard aanpakken of hem omzichtig benaderen? De aanpak van Karel De Gucht of die van Steven Vanackere?

Braeckman werpt eerst een indringende blik op het leven van vader Laurent-Désiré Kabila en hoe zoon Joseph grootgebracht wordt in de maquis (bushes) van Oost-Congo (toen nog Zaïre). Ze belicht een weinig gekend aspect uit de recente Congolese geschiedenis. De rebellie van Kabila senior tegen Mobutu. De rebellenleider en zijn medestrijders leven er ondergedoken, in moeilijke omstandigheden. Op een bepaald moment krijgen ze zelfs het gezelschap van niemand minder dan Che Guevara.

In het maquis leert de jonge Joseph ook om zijn identiteit te allen tijde geheim te houden, ook als hij naar school gaat. De jongeman hanteert altijd een schuilnaam. Het verklaart nog altijd zijn huidige manier van handelen. De president schermt zijn verleden en privé-leven heel erg af en geeft maar met mondjesmaat iets over zichzelf prijs.

De Gucht vs. Michel

Colette Braeckman volgt al jaren Congo voor Le Soir en staat bekend om haar hoog oplopende conflicten met de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht. In dit boek uit ze ook scherpe kritiek op zijn confrontatiekoers. Niet dat ze geen kritiek heeft op de jonge Kabila, maar ze roept heel wat verzachtende omstandigheden in en spreekt onvoorwaardelijk haar lof uit voor de Afrika-politiek van Louis Michel, de voorganger van De Gucht. Michel stelde zich zeer voluntaristisch op, zowel in Congo als in Rwanda.

De situatie in Congo is zo complex, met de vele milities die ook nog eens wisselen van kant, dat het moeilijk is om eenduidige oordelen te vellen. Vast staat evenwel dat het Congolese regeringsleger, waar Kabila toch de leiding over heeft of zou moeten hebben, zware mensenrechtenschendingen begaan heeft. Het moet nauwelijks onderdoen voor de verschillende gewapende milities die het oosten van het land terroriseren, met als triest hoogtepunt de voortdurende verkrachting en verminking van vrouwen. Dat er mensenrechtenactivisten vermoord worden en politici van de oppositie geïntimideerd. Colette Braeckman schuift die wantoestanden niet onder de mat, maar vindt toch dat Kabila krediet en respect verdient. Volgens haar moeten we hem net steunen, zij het kritisch, om Congo er weer bovenop te krijgen. Walter Zinzen zegt dan weer dat Kabila elke vooruitgang blokkeert en alleen maar zijn eigen positie in stand houdt.

Communautaire scheidslijn

Je kunt zelfs in het Belgische Congo-beleid een communautaire scheidslijn ontwaren. Lees Walter Zinzen en leg zijn uitspraken naast de zienswijze van Colette Braeckman. In Vlaanderen stelt men zich zeer kritisch op. ‘Kolonialistisch’ zal men in Franstalig België zeggen, waar men meer de zachte diplomatie genegen is. Het hele debat toont alvast één ding aan, dat België zich nog steeds oprecht betrokken voelt bij zijn voormalige kolonie, en dat is op zich alleen maar toe te juichen. Ondertussen blijft ons land de dunne grens bewandelen tussen betrokkenheid, misplaatste gelatenheid en paternalisme.

Peter Heirman

Colette Braeckman, De tweede onafhankelijkheid van Congo, Epo, Berchem, 2010, 271 blz.

Entry filed under: Boeken. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Nieuws: Walter Zinzen over 50 jaar Congo Boek: Tweede druk voor Terra Reversa – Peter Tom Jones, Vicky De Meyere

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: