Boek: Tweede druk voor Terra Reversa – Peter Tom Jones, Vicky De Meyere

29 juni 2010 at 11:39 Plaats een reactie


Terra Reversa, het succesvolle boek van Peter Tom Jones en Vicky De Meyere, is toe aan zijn tweede druk. Beide auteurs reiken in het werk pistes aan naar een duurzame transitie, zoals dat met een moeilijk woord heet. Hoe evolueren we naar een samenleving en een economie die spaarzaam en verstandig omgaat met zijn energiebronnen? Belangrijk is ook dat zij daarbij oog hebben voor de sociale rechtvaardigheid van die transitie.

Eind 2009 werd Jones door de VRT-redactie genomineerd voor de ‘Persoonlijkheid van het jaar’-verkiezing. In dezelfde periode werd Jones tweede in de verkiezing ‘Sociale m/v van 2009’ van De Gids op Maatschappelijk Gebied, het kaderblad van het ACW. Het jongste Congres van het ACW – de grootste sociale beweging in Vlaanderen – nam officieel het begrip ‘rechtvaardige duurzaamheid’ als één van de centrale doelstellingen van zijn werking. En in zijn Toekomstcongres (oktober 2009) schuift het ACV de sociaal-rechtvaardige transitie naar een groene economie als één van zijn drie speerpunten naar voren. ACW-voorzitter Jan Renders schreef overigens het voorwoord.

Terra Reversa roept op voor een transitieronde in het middenveld, wat niet in dovemansoren valt. Eind juni 2010 wordt het nieuwe ‘Transitienetwerk van het middenveld’ officieel bekend gemaakt. Jones is mede-initiatiefnemer voor dit netwerk, dat de concepten ‘rechtvaardige duurzaamheid’ en ‘just transitions’ centraal stelt. Doel: een groter draagvlak creëren voor een rechtvaardige transitie en tegelijkertijd meer wegen op de bestaande beleidsprocessen, inclusief de eerste aanzetten tot transitiedenken in het Vlaamse landschap (cf. Plan C, DUWOBO, VIA etc.). Volgens Peter Tom Jones heeft het progressieve middenveld hier een historische rol te spelen, en kan het het draagvlak voor een transitie leveren in ruil voor het rechtvaardig maken van die transitie.

Peter Tom Jones, Vicky De Meyere, Terra Reversa, Epo, Berchem, 2009.

In Visie van 4 juni kon je in het artikel ‘Groene economie is onze uitweg uit de crisis’ meer lezen over het idee van een rechtvaardige transitie. Je kan het nalezen op deze webpagina.

Entry filed under: Boeken. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Boek: De tweede onafhankelijkheid van Congo – Colette Braeckman Film: Drukste filmseizoen ooit in Leuven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: