Boek: Aller/Retour (De grenzen van Fort Europa)

24 juli 2010 at 08:00 3 reacties


Wat moeten we in Europa met al die mensen die van her en der ongevraagd het continent binnenvallen? Daar breekt schrijver, theatermaker en journalist Michael De Cock zich in Aller/Retour (De grenzen van Fort Europa) 365 bladzijden lang het hoofd over. Het resultaat is geen theoretisch en lang uitgesponnen essay, maar het verhaal van een kritische avonturier die samen met fotograaf Stephan Vanfleteren de uiterste grenzen van ons continent verkende.

Je kan Michael De Cock en Stephan Vanfleteren niet verwijten dat ze niet tot het uiterste gegaan zijn om te begrijpen waarom heel wat mensen hun thuisland ontvluchten naar Europa. De twee reisden naar Senegal om er te praten met jonge mannen die op het punt stonden in een wankel bootje naar Europa te stappen. Ze gingen mee op verkenning met een grenspatrouille in het uiterst oostelijke punt van Europa, in Slovakije.

Ze trokken in Oostende op met gelukzoekers die een poging wilden wagen om de oversteek naar Groot-Brittannië te doen. Ze zagen bootvluchtelingen in Malta arriveren en konden er rondkijken in de erbarmelijke gesloten centra. Ze volgden de wanhopige hongerstakers in de Begijnhofkerk, met gemengde gevoelens.

Explosief migratiebeleid van Europa

In het gesloten asielcentrum in Marsa (Malta) moeten 300 soldaten de job van bewaker opnemen. “Zwaar gefrustreerde mensen die te lang vastgehouden worden… in combinatie met een aantal soldaten die liever ander werk zouden doen. Een klein kind kan zien dat het een explosieve mix is.” (…)

“Bedoeling van de detentie is echt hen (de opgepakte vluchtelingen) kapot te maken. Omdat de Maltese overheid niet wil dat er nog meer vluchtelingen zouden komen. Ze willen door die lange detentie potentiële nieuwkomers ontmoedigen. Maar dat heeft jammer genoeg geen enkele zin.”

De Cock stelt vast dat Europa worstelt met haar migratiebeleid, en dat het de problemen niet kan, durft of wil aanpakken. “Men zou om te beginnen mensen moeten laten zien dat de aanwezigheid van migranten een realiteit is, die niet terug te draaien valt. Nu doen we alsof deze mensen geen onderdeel van onze samenleving zijn, maar dat is niet zo.”

Foto: Stef Depover (voor theatervoorstelling 'Haven 010', die Michael De Cock maakte over dezelfde verhalen die hij in het boek Aller/Retour vertelt)

Gevaarlijke boottocht naar Europa

Aller/Retour vertelt onder andere de verhalen van Senegalese gelukzoekers, maar ook van een mensensmokkelaar en moeders die hun kind verloren doordat die de oversteek probeerden te wagen.

“Hoe mensen van nul af aan hun leven terug moeten en kunnen opbouwen, dat intrigeert me. Jonge waaghalzen zetten hun leven op het spel om in een gammele prauw Europa te bereiken, in de hoop er een baan te vinden. Om het even welke baan. Om het even welke klotebaan die de gemiddelde Europeaan niet wil doen, en zeker niet voor het hongerloon waarvoor de zwarte nieuwkomer zijn handen uit de mouwen steekt.”

Wat zou er voor jou nodig zijn om een levensgevaarlijke tocht te ondernemen? Om je leven en dat  van je kinderen op het spel te zetten, om toch maar Europa te bereiken?‘, vraagt één van de geïnterviewde personen aan De Cock. “Als alles, zelfs sterven, beter is dan te blijven, dan vertrek je. Sommige mensen hebben echt geen werk, geen toekomst, geen hoop op verbetering. Maar ook: de jongeren die ik in Senegal tegenkwam, leefden niet allemáál in grote miserie daar. Ze hadden dikwijls een thuis, maar geen vooruitzichten voor de toekomst.”

Boek: ALLER/RETOUR. De grenzen van Fort Europa (Michael De Cock en Stephan Vanfleteren), Meulenhoff/Manteau, 29,95 euro.

Theater: Haven 010 (’t Arsenaal, olv Michael De Cock), te zien op 30 en 31 juli tijdens Theater aan Zee (Oostende) en tijdens de Zomer van Antwerpen

Outdoor fototentoonstelling: in en om Oostende, foto’s op o.a. rondrijdende vrachtwagens en een brug, tijdens Theater Aan Zee 2010, tot eind september

Tijdens theaterfestival Theater Aan Zee in Oostende kom je nog tot het einde van de zomer foto's van Stephan Vanfleteren tegen in het straatbeeld, onder andere -en zeer toepasselijk- op vrachtwagens.

Entry filed under: Boeken, Film, Theater. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Jeugd: Prenten Tom Schamp in Literair Museum Hasselt Theater op de Markt in Hasselt

3 reacties Add your own

 • 1. Ronald De Preter  |  31 juli 2010 om 18:53

  goedemiddag, allemaal!

  betreft “Aller/Retour”.

  In de recentste uitgave van Visie heb ‘k het betreffende artikel gelezen.
  Ook wordt daarin iedereen uitgenodigd om een zomerse kaart op te sturen, om deel te nemen aan de betreffende wedstrijd.

  Omdat ‘k graag één van de bezitters van het boek wil zijn heb ‘k dus heel ijver een kaartje ingevuld en op de post gedaan.

  De nadruk ligt hier op “heel ijverig”, ‘k ben namelijk vergeten m’n naam en adres te vermelden.

  Om dit euvel alsnog (indien mogelijk) te verhelpen, geef ‘k hierbij enkele aanwijzingen.

  Allereerst (om het deze keer niet te vergeten) m’n adres:
  Ronald De Preter
  Constant Serneelsstraat 10
  2222 Itegem

  Verder gaat het om een zomerse kaart, op de bus gedaan in Heist-op-den-Berg gisteren vrijdag 30/7.

  Hoe ziet die kaart eruit?
  Zomers zeker en vast, te zomers zelfs.
  Het gaat om een gemanipuleerd beeld van onder aan de Heistse berg.
  Volgens de foto ligt daar een zandstrand.
  Mooi, maar o zo bedrieglijk.
  Wij hebben helemaal geen strand in Heist-op-den-Berg.
  We liggen zelfs niet aan zee, nog niet.

  Nog niet …..?

  De campagne die ACW Heist-op-den-Berg momenteel voert (dat is trouwens de ontwerper van de kaart) wil mensen doen geloven dat als we met z’n allen ons milieugedrag niet aanpassen, we wel eens echt de zee tot bij ons kunnen zien komen.
  Of dat echt zo’n beach-fun zou zijn durf ‘k te betwijfelen.

  Wat ik hier wil duidelijk maken:
  naast de kans om alsnog aan de wedstrijd te kunnen deelnemen, wil ik hiermee m’n proficiat uitdrukken aan het initiatief van ACW Heist-op-den-Berg.

  zomerse groeten allemaal
  (en deze zijn echt, geen trucage)

  Ronny

  Beantwoorden
 • 2. acwvisie  |  9 augustus 2010 om 15:20

  Beste Ronny,

  Onze stapel met deelnemende kaartjes is jammer genoeg zo groot deze keer dat het zo goed als onmogelijk is om op zoek te gaan naar je kaartje. Moest er bij de winnende kaartjes eentje zonder naam en adres zitten, dan zullen we wel even kijken of het toevallig niet van jou is (aan de hand van bovenstaande beschrijving).

  Bedankt alvast om mee te doen!

  Groeten,
  de Visie-redactie

  Beantwoorden
 • 3. Prijswinnaars Aller/Retour « Visie  |  14 september 2010 om 09:14

  […] Visie-lezers winnen een exemplaar van het boek Aller/Retour van Michaël De Cock en Stephan Vanfleteren (wedstrijd Visie […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Meest gelezen

Aantal bezoekers

 • 248.243 bezoekers

%d bloggers liken dit: