Boek: Groeten uit Borgerhout – Walter Lotens

10 augustus 2010 at 13:48 Plaats een reactie


“Als het er zo goed is, ga er dan wonen!”, kopte Humo in 1994 boven een reportage over Borgerhout. Leerkracht zedenleer Walter Lotens deed het en schreef er Groeten uit Borgerhout over.

Januari 1993. De auteur is op huizenjacht in de buurt van het Krugerpark. Eigenlijk voor zijn 25-jarige dochter maar zelf zijn hij en zijn vrouw ook wel geïnteresseerd in een huisje in die wijk. De bomma denkt er het hare van. Dat Borgerhout goedkoper is dan ’t Zuid of de Zurenborg: het zal wel. Maar om daar nu te gaan wonen…

“De stoep van de woning die we willen bekijken, wordt door enkele kereltjes in beslag genomen”, becommentarieert Lotens zijn blijde intrede in Borgerhout. “Ze bestuderen ons uitdagend. ‘Jullie willen hier toch niet komen wonen?’, vraagt de oudste recht voor de raap. Zijn blik drukt eerder misprijzen uit. ‘Dat raad ik jullie af. Dit is ons plein.’”

Tweeverdieners

Zoiets moet je tegen een Lotens zeggen. Dochterlief koopt het huis en dik een jaar later tikken ook vader en moeder de woning uit hun achterhoofd op de kop. In Groeten uit Borgerhout blikt Lotens terug op die vijftien jaar in zijn wijk, weliswaar onderbroken door een paar jaar Suriname. Anno 2010 is er veel veranderd. Jonge en minder jonge tweeverdieners vonden hun weg naar Borgerhout en keerden mee de sfeer. Dat ze ook de prijzen omhoog joegen, is een ander verhaal.

De kleine en grote dingen van ’t leven 

Groeten uit Borgerhout is een mix van dagboekfragmenten, gesprekken met bekende en minder bekende buren en andere betrokkenen, en algemenere bespiegelingen over thema’s als de opkomst van het Vlaams Blok maar ook over wijkontwikkeling en over het samenspel tussen burgers, ambtenaren en politici.

Op zijn slechtst is Lotens als hij maar citaten van filosofen, sociologen en andere –ogen blijft spuien. Bij momenten ontsnapte ons de zin daarvan. Op zijn best is hij als hij concreet is. De kleine en grote dingen van ’t leven op en rond het Krugerpark beschrijft. Dat kan gaan over Frituur Richard maar ook over Jefke die wordt weggejaagd uit het park, de opendeurdag van de moskee of buurtcafé Apropos waar Lotens met een hoop andere buren zijn schouders onderzet en waar zijn vrouw lelijk ten val komt. Of over zijn bijna driejarig buurmeisje Mouna, die zo graag zingt van ‘hallo meneer de uil, uw onderbroek ziet vuil’.

Wereldburger

De auteur ziet bijna iedereen in Borgerhout even graag en is wereldburger tot in de toppen van zijn tenen. Kom bij hem niet af met botsende beschavingen. Toch krijg je nergens de indruk dat hij een naïeve geitenwollen sok is die de problemen onder tafel veegt. Want alles kan beter, ook in Borgerhout. Grote samenlevingsproblemen zijn er dan niet meer, je kan moeilijk beweren dat autochtoon en allochtoon vandaag vrolijk door elkaar leven. Of zoals iemand in het boek opmerkt: “De grond lijkt me hier niet meer verzuurd, maar het is nog geen vermengde ondergrond geworden”, merkt iemand op.

Thomas Blommaert

Walter Lotens, Groeten uit Borgerhout, Lannoo/Tielt/2010, 320 blz.

 

 

Entry filed under: Boeken. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Film: L’ Age de raison Nieuws: File gevolg van teveel auto’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: