Film: Copacabana

13 augustus 2010 at 13:36 Plaats een reactie


Isabelle Huppert en Lolita Chammah in Copacabana

De Franse steractrice Isabelle Huppert blijft de indrukwekkende acteerprestaties aan elkaar rijgen. Na White Material, dat nog maar net uit de Belgische zalen verdwenen is, schittert ze nu in Copacabana. Verkijk u niet op de titel. In deze film geen zwoele Braziliaanse strandscènes. Hooguit de grijze skyline van Tourcoing en een verkleumde blik op het strand van Oostende, waar een groot deel van het verhaal zich afspeelt. De film is er niet minder harverwarmend om. Overigens geven ook enkele Vlaamse namen acte de présence in deze Franse prent. Jurgen Delnaet (Aanrijding in Moscou) biedt knap weerwerk als de kortstondige minnaar van Huppert en verder zie je ook Veerle Dobbelaere (Recht op rechtDe SM-rechter) en Valentijn Dhaenens (De helaasheid der dingen) verschijnen.

Babou (Isabelle Huppert) leeft een beetje als een overjaarse hippie in het grijze Tourcoing. Haar dochter (rol van Lolita Chammah, ook in het echte leven de dochter van Huppert) droomt van een veilig gezinsleven en schaamt zich voor haar moeder. In die mate dat ze niet zal uitgenodigd worden voor haar huwelijk. Daarop besluit Babou haar leven te beteren. Ze vindt een job als verkoopster van timeshare-appartementen in Oostende. Het lijkt een wereld die haaks staat op een mens als Babou, maar haar ongedwongen charme opent alle deuren. Tot ze een koppel zwervers te slapen legt in een van de appartementen en haar job daarmee op de helling zet. Ondertussen blijft Babou dromen van een reis naar Brazilië.

Die Braziliaanse droom doorspekt de hele film met zwoele, swingende samba, een grappig contrast met de grijze en ijskoude contouren van Tourcoing en Oostende (de film speelt zich af in hartje winter). Isabelle Huppert werpt al haar komische talent in de strijd, waarmee ze zichzelf als actrice alweer heruitvindt. Regisseur Marc Fitoussi balanceert voortdurend tussen een lach en een traan en weet beide perfect in evenwicht te houden.

Durven dromen van een ander leven

Copacabana is het portret van een vrouw die de troosteloosheid van haar bestaan weigert te aanvaarden en durft te dromen van een ander leven. Moeder en dochter staan lijnrecht tegenover elkaar, maar dat belet hen niet om oprecht van elkaar te houden. Fitoussi plaatst de een ook niet boven de ander. Babou is meer dan een werkschuwe hippie, terwijl hij ook de dochter met veel welwillendheid portretteert.

Peter Heirman

Copacabana, Frankrijk/België

Regie: Marc Fitoussi

Met: Isabelle Huppert, Lolita Chammah, Aure Atika, Noémie Lvovsky, Jurgen Delnaet

Copacabana speelt nu in de Belgische bioscopen.

Entry filed under: Film. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Nieuws: SuperVlieg prikkelt meer dan 20.000 kinderen voor cultuur Nieuws: Filmfestival Gent zoekt jongerenjury

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: