Expo: Oog in oog met Brussel

19 augustus 2010 at 17:14 Plaats een reactie


Ik heb een voyeuristisch trekje, dat geef ik toe. Maar loeren we niet allemaal stiekem even de huizen binnen wanneer we voorbij een geopende voordeur lopen? Vraagt u zich op een terrasje in de stad ook niet af wie de voorbijgangers zijn waar u naar zit te kijken, wat ze doen en wat hen bezighoudt?

De gratis fototentoonstelling ‘Facing Brussels’ is een uitzonderlijke kans om die dingen te weten te komen over alle mogelijke mensen die je in de hoofdstad van Europa tegen het lijf kan lopen. Beelden van elf Belgische fotografen trekken je mee de huiskamers, parochiecentra, kantoren en krotten van onze hoofdstad in. Om er even binnen te kijken, maar vooral om je te laten kennismaken met de ongebreidelde veelzijdigheid van Bruxelles, la belle.

Understatement

Toeristen en niet-Brusselaars kennen haar vooral van Manneken Pis, de Grote Markt, de wafels en het Atomium. Maar wie oog in oog staat met de foto’s van Facing Brussels ontdekt een rist van verschillende gezichten van onze hoofdstad. Het woord diversiteit is in deze stad een understatement. De toeristen, de zakenlui en de Brusselaars. Een stad van niemand en van de hele wereld. Van bakkerskinderen, jongeren op wereldreis en dansende senioren. Van Turkse trouwerijen, de Zinnekesparade, joodse besnijdenisfeesten en recepties met kreeft.

Binnenkijken in huiskamers

Een blik op de verschillende huiskamers die je in de expo ziet hangen opent een blik op de verschillende werelden die in Brussel naast elkaar leven. In een afgeleefde kamer met vochtplekken op de muur poseren asielzoekers uit Nigeria, een vermoeide mama en een papa met tweeling op de arm. Een tweede huiskamer is volgestouwd met beeldjes, kruiken en andere memorabilia. De kamer lijkt wel een historisch museum. Een Griekse man, 84 jaar oud, zit temidden van alle prullaria en toont trots een foto van een knappe mijnwerker, een jongere versie van zichzelf.

Foto: Nick Hannes

Een andere huiskamer, eentje zoals er zovelen zijn in onze hoofdstad, schreeuwt armoede uit. De vloer valt onder het vuil nog nauwelijks te onderscheiden, een opvouwbaar eenpersoonsbedje zonder beddengoed staat in het midden van de kamer en aan de muur zie je nog de verfloze plek waar ooit de verwarming gehangen moet hebben. Fotograaf Nick Hannes wierp een blik achter de gevels van Brusselse kamers en studio’s in abominabele staat. In Brussel zijn er door de krapte op de huurmarkt altijd mensen bereid om 400, 500 euro te betalen voor een krot waar de verf iets minder van de muur komt dan in het vorige, waar het dak bij regenweer iets minder lekt, waar de verwarming hopelijk eens wél werkt.

Fastfoodtoerisme

Andere foto’s van Facing Brussels doen je dan weer lachen. Of zag u al eerder oudere dames in glitterjurk en met pluimen op het hoofd? Het zijn twee deelnemers aan een bejaardenconcours in Schaarbeek, die gekiekt werden door Loic Delvaulx terwijl ze vol spanning wachten om het podium op te mogen. Tim Dirven legde dan weer heel treffend het fastfoodtoerisme vast op de gevoelige plaat: Japanners en andere eendagsbrusselaars die het parcours langs de Grote Markt, Manneken Pis en de souvenirwinkeltjes in recordtempo afsnellen.

Foto: Tim Dirven

Mohammed

Er is het Brussel van de pendelaars. Het Brussel van de grand chic, van dametjes op hoge hakken en rode lopers in de Dansaertstraat en op de Place Chatelain. Het Brussel van de eurocraten, van de mannen in pak en de recepties met champagne. Het Brussel van Mohamed, volgens statistieken de populairste voornaam voor borelingen. Jan Locus maakte foto’s van Mohamed: Mohammed het gemeenteraadslid, Mohamed de taxichauffeur, Mohamed de kalligraaf, Mohamed de spiderman, Muhamet in de bakkerij van zijn ouders.

Foto: Jan Locus

Eén ding is zeker: op Brussel raak je nooit uitgekeken. De gratis tentoonstelling kan je bezoeken in een kwartiertje tot een halfuur, afhankelijk van hoe goed je naar de foto’s kijkt. Een tip: neem (voor 9,95 euro) zeker het bijhorende boekje mee naar huis. Daarin staan alle foto’s die voor het project gemaakt werden, begeleid door prachtigmooie, charmante teksten van De Morgen-journaliste Catherine Vuylsteke.

Lieve Van den Bulck

Facing Brussels/Momenten in een metropool. Nog tot 12 september in het BELvue Museum (rechts naast het Koninklijk Paleis), Paleizenplein 7, Brussel. Toegang gratis. Open 10-17 uur (di-vrij), 10-18 uur (za-zo). Gesloten op maandag.

Foto’s van: Jan Locus, Dieter Telemans, Alain Schroeder, Nick Hannes, Loïc Delvaulx, Marine Dricot, Jimmy Kets, Philippe Herbet, Eric de Mildt,Tim Dirven en Wim Knapen

Entry filed under: Boeken, Expo. Tags: , , , , , , , .

Jeugd: Workshops voor kinderen in FotoMuseum Antwerpen Jeugd: Jong bloed aan de slag met Jan Vanriet – Closing Time

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: