Boek: Crisismoordenboek (Gilbert De Swert)

23 augustus 2010 at 11:04 2 reacties


Vlijmscherp, onthullend en boordevol humor: met Crisismoordenboek heeft Gilbert De Swert, de vroegere chef van de ACV-studiedienst, een soort van alles-wat-u-ooit-wilde-weten-over-de-economische-crisis-maar-nooit-durfde-vragen geschreven. Moeilijk in hokjes te steken als u het ons vraagt. Maar alleszins iets helemaal anders dan wat Geert Noels of Pascal Paepen u elke dag komen vertellen op radio of tv.

‘De aanleiding voor mijn boek was mijn kwaadheid’, zegt Gilbert De Swert in een gesprek dat binnenkort in de papieren Visie verschijnt, ‘en die is vandaag nog niet weggeëbd. Ik ga nog altijd omhoog als economisten vertellen dat de crisis de schuld is van “de mensen die teveel gewend en verwend zijn”, van “de staat die teveel zorgt en verzorgt” en dat iedereen nu langer zal moeten werken.’

Verontwaardiging als drijfveer: het is er aan te merken. CrisisMoordenboek is het soort boek dat met het vorderen van de pagina’s zelfs de meest onderkoelde lezer in een Franse koleire doet schieten. Of op z’n minst aan het denken zet. ‘Wij zijn als Faust die erachter komt dat hij over lijken gegaan is om zijn economische projecten te verwezenlijken’, schrijft De Swert ergens. ‘Meer nog lijken we op die andere Goethiaan, de Tovenaarsleerling: we hebben krachten opgeroepen die we niet kunnen beheersen.’

Een chirurg met scalpel

Zoals een chirurg een patiënt: bijna 450 pagina’s lang ontleedt de auteur met scalpel de bankencrisis die een groot deel van de planeet Aarde met een longontsteking opzadelde. Heel zijn boek is doordrenkt van milde ironie maar als hij zegt dat de financiële sector de wereldeconomie gijzelt, dan voel je dat hij dat ook meent. Met dank aan de lichte regulering hebben de banken er jarenlang vrolijk op los gespeculeerd. Verkochten ze allerlei dubieuze financiële producten aan elkaar maar ook aan particulieren of aan commerciële of non-profit instellingen. U kent dat verhaal. Toen de zeepbel barstte, mochten overheden wereldwijd opdraven en miljarden ophoesten om ze te redden.

‘De les die de aasgieren trokken: “We hebben geleerd dat een hartaanval niet dodelijk is”’, zei David Rubinstein van de Carlyle Group enkele maanden geleden nog op het Wereld Economisch Forum in Davos. Versta: de banken zijn toch too big to fail en doen nog steeds min of meer wat ze willen. Ook De Swert stelt vast dat de gijzeling gewoon verdergaat. Terwijl de sector nog steeds niet gereguleerd is, moeten overheden meer betalen voor hun staatsschuld en worden ze verplicht tot besparingen. Zonder de schulden van Portugal, Italië, Ierland, Griekenland, Spanje en nog veel andere landen zouden grootbanken niet floreren en zouden banksters niet over winsten, premies en bonussen kunnen jubelen.

Verteerbaar

De bankencrisis is een zware boterham. Maar je hoeft geen doctoraat economie behaald te hebben om je door Crisismoordenboek te worstelen. De Swert heeft niet alleen een uitstekende pen, hij dient het verhaal ook op in kleine en verteerbare brokjes met veel knipogen naar de Belgische politiek. Wij hebben vooral genoten van het eerste deel van het boek, een encyclopedie van de crisis met 75 nieuwe woorden die uit De Dikke De Swert komen: ‘Armerika’, ‘Bubbelaars’, ‘Fortwas’, ‘Lippensdienst’,  ‘Zapitalisme’… In deel 2 kijkt de auteur in zijn glazen bol en kan u onder andere de speech lezen die Luc Cortebeeck uitspreekt op 10 mei 2034 ter gelegenheid van het universeel recht op een minimuminkomen. Deel 3 is een woordenlijst van de crisis, van AAA tot Zut.

Zeggen dat een boek verplichte kost moet zijn, is lichtjes uit de mode geraakt. Maar wie zich vragen stelt bij de economische crisis en bij mogelijke oplossingen, hoeft niet te twijfelen: na Crisismoordenboek luistert u nooit meer met dezelfde oren naar de lottocijfers uit Wall Street.

Thomas Blommaert

Gilbert De Swert, Crisismoordenboek, EPO, 447 pagina’s

Entry filed under: Boeken. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Nieuws: SMAK tevreden over Pay what you want-actie Theater: Schöne Blumen in HETPALEIS in Antwerpen (16+)

2 reacties Add your own

 • 1. lieve degryse  |  12 september 2010 om 18:38

  Een ongelooflijk geluk voor de maatschappij dat zo’n mensen als MR DE SWERT bestaan

  Beantwoorden
 • 2. Prijswinnaars Crisismoordenboek « Visie  |  28 september 2010 om 14:19

  […] Deze gelukkigen winnen het boek Crisismoordenboek van Gilbert De Swert: […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

 • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: