Film: Bart De Pauw ceremoniemeester op Filmfestival Oostende

27 augustus 2010 at 15:10 Plaats een reactie


Stef Aerts en Annemone Valcke in Adem, de debuutfilm van Hans Van Nuffel.

Het Filmfestival Oostende, dit jaar van 3 tot 11 september, heeft inmiddels een vaste stek op de filmkalender veroverd met een originele invalshoek. Elk jaar mag een bekende persoonlijkheid zijn eigen selectie aan het publiek voorstellen, gekoppeld aan avant-premières, kortfilms en vooruitblikken op televisieseries. Dit jaar is Bart De Pauw de master of ceremony en, het moet gezegd, zijn selectie is om vingers en duimen bij af te likken.

AdemHans Van Nuffel (avant-première), België

Muco ontneemt het personage dat de jonge Stef Aerts zeer overtuigend neerzet, alle hoop op een toekomst . Hij brengt meer tijd door in het universitair ziekenhuis dan thuis of op school en wil dan ook niet meer proberen om er nog iets van te maken. Wouter Hendrickx is de oudere lotgenoot die ook keer op keer in ademnood komt en ook om de haverklap adem moet gaan bijtanken. Maar hij tracht wel een leven op te bouwen en heeft zelfs een vaste vriendin, die vertolkt wordt door Marie Vinck. Zonder ook maar een moment in meligheid of goedkoop sentiment te vervallen, slaagt Hans Van Nuffel erin om heel veel schoonheid te vinden in de lelijkheid waarmee hij al zijn hele leven wordt geconfronteerd. Lees hier op 8 september ook de recensie.

Met: Stef Aerts, Wouter Hendrickx, Marie Vinck, Maarten Mertens, Annemone Valcke

Des hommes et des dieux Xavier Beauvois (avant-première), Frankrijk

Een film van Xavier Beauvois die in Cannes onder meer de Grote Prijs van de Jury won en er algemeen bewierookt werd als een zeer ingetogen film over een groep Franse monniken die in het fundamentalistische Algerije van 1996 aan de slag blijven ook al worden ze constant door terroristen bedreigd. Ze zijn bang, klampen zich vast aan elkaar en hun geloof, en brengen de dagen door met hulp aan de plaatselijke bevolking, gebeden en hypnotiserende koorgezangen. De knagende twijfels, de slopende stilte en traagheid van tijd die tikt als een bom geven de film een spanning zonder dat er veel actie bij te pas komt. Met zijn indringende en ontroerende film wou Beauvois in de eerste plaats een boodschap van tolerantie meegeven. Missie geslaagd.

Met: Lambert Wilson, Michael Lonsdale, Philippe Laudenbach

Wall Street: Money never sleeps Oliver Stone (avant-première), Verenigde Staten

Oliver Stone had ooit de reputatie van een bulldozer. Op een brute manier walste hij over complexe en gevoelige onderwerpen heen en leverde vaak controversiële maar krachtige films af als Salvador, Talk Radio, Platoon, Nixon en JFK. ‘Wall Street’ was in de jaren ’80 een ijzersterk fresco waarmee hij de geldbelustheid en de gewetenloosheid van de politieke en financiële krachten aan de kaak stelde. Nu de wereld een economische crisis op wereldschaal heeft meegemaakt, is het misschien hoog tijd dat hij nog eens de botte bijl bovenhaalt.  Hij spaart het financiële uitschot niet, maar is ook menselijk. Het personage van Michael Douglas komt als een gelouterd man uit de gevangenis, maar zijn dochter gelooft hem niet. Eenmaal in de ban van het geld, geraak je er niet van los. Daarom wil ze haar vriend, die ook als beursmakelaar werkt, absoluut uit de buurt van haar vader houden.

Met: Michael Douglas, Shia Labeouf, Carey Mulligan

MementoChristopher Nolan, Verenigde Staten, 2000

Dit is een film die je maar één keer moet zien om hem nooit meer te vergeten. Maar als je hem één keer gezien hebt, wil je hem een tweede en een derde keer zien, omdat je zeker bent dat je wel iets gemist hebt. Een prent die een loopje neemt met de gewone chronologie en niet alleen daardoor bijzonder vernuftig in mekaar steekt. Het gaat over een man die zijn kortetermijngeheugen kwijt is sinds hij zijn vrouw hardhandig heeft zien vermoorden. Hij wil haar moord wreken, maar dat is niet eenvoudig als je alles wat je doet meteen vergeten bent. Hij gebruikt dan maar polaroids en tatoeages als houvast. Guy Pearce is de man zonder geheugen. Toen al was duidelijk dat regisseur Christopher Nolan (The Dark Knight en Inception) nog meesterwerken zou afleveren.

Met: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano

12 Angry Men Sidney Lumet, Verenigde Staten, 1957

53 jaar na datum heeft de eerste film van Sidney Lumet nog niets van zijn kracht verloren. En nochtans lijkt het allemaal simpel: een rechtsdrama waarin 12 juryleden moeten beraadslagen over de vraag of de zoon die zijn vader vermoordde schuldig is. Een fluitje van een cent, maar dat is buiten die ene dwarsligger gerekend. Een man die last heeft van zijn geweten. Het staat op zijn gezicht geschreven, het gezicht van Henry Fonda: hij vindt dat het gezelschap nog twee keer moet nadenken eer ze de jongen zijn toekomst en zijn leven ontnemen. De andere juryleden willen naar huis, weg uit die duffe, zwoele ruimte waar de ventilator niet eens werkt. Het lijkt een verfilmd toneelstuk, alles speelt zich af in diezelfde kamer. Een “huis clos” noemen ze zoiets. Lumet moet het stellen met een lichte trukendoos. Maar hij heeft aan een dozijn ijzersterke acteurs, wat lenzen en contrastrijk zwart-wit genoeg om de spanning stelselmatig op te drijven.

Met: Henry Fonda, Martin Balsam, John Fiedler, Lee J. Cobb

Het Filmfestival Oostende vindt plaats van 3 tot 11 september.

Entry filed under: Film. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Theater voor jong en oud op Fortbom in Mortsel Game: Ga de strijd aan met soa’s in gratis computerspel Pirates (14+)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: