Film: Uncle Boonmee who can recall his past lives

1 september 2010 at 16:20 Plaats een reactie


Thanapat Saisaymar en Jenjira Pongpas in Uncle Boonmee.

Het was tot eenieders verbazing dat deze Thaise film van regisseur Apichatpong Weerasethakul met de Gouden Palm ging lopen op het voorbije filmfestival in Cannes. Het minste wat je van deze film kunt zeggen, is dat hij intrigeert. Uncle Boonmee, het hoofdpersonage, voelt dat zijn einde nadert en ziet plots personages uit zijn voorbije leven terug opduiken en zelfs uit zijn vorige levens. Weerasethakul keert met deze film terug naar de aloude, traditionele Thaïse cinema en spit het thema van de reïncarnatie uit.

Je ervaart als kijker een kleine cultuurschok bij het bekijken van deze prent. Trage beeldsequenties, lange stiltes, maar tegelijk ook verrassende personages en dialogen. Een uitgewerkte verhaallijn vind je niet in deze film. Het is eerder een filosofische bespiegeling over wat het is om geconfronteerd te worden met je vorige levens en met mensen (geesten) uit je verleden. Apichatpong Wheerasetakul gaat daarbij vooral associatief te werk, zoals je zelf zou nadenken over het thema.

Uncle Boonmee is niet bepaald een toegankelijke film, maar daarom best wel boeiend. Ofwel wil je nog voor het einde de zaal uit wandelen, ofwel wil je hem onmiddellijk een tweede keer bekijken. De film zit boordevol symboliek die je na één visie onmogelijk allemaal kunt bevatten, zeker niet als westerling. De jury in Cannes, onder leiding van Tim Burton, had zeker geen schrik om zijn nek uit te steken met deze keuze. Het siert hen dat ze daarmee Uncle Boonmee de kans geven die hij wellicht verdient.

Westerse kijk in vraag stellen

Wil je nadenken over oosterse levensbeschouwing en reïncarnatie of wil je je eigen westerse kijk op het leven in vraag stellen? Dan zal deze film je zeker kunnen prikkelen. De regisseur verwijst op het einde ook naar de politieke actualiteit in Thailand, dat de jongste jaren geteisterd wordt door geweld en conflicten. “Er is een politieke klasse in mijn land die haar kijk op de samenleving wil opleggen aan de anderen”, zegt hij. “Met deze film wil de herinneringen de plaats geven die ze verdienen. Herinneringen die men in mijn land maar al te graag zou vernietigen.”

Peter Heirman

Uncle Boonmee who can recall his past lives, Thailand

Regie: Apichatpong Wheerasethakul

Met: Thanapat Saisaymar, Jenjira Pongpas, Sadka Kaewbuadee, Natthakarn Aphaiwonk

Uncle Boonmee who can recall his past lives speelt nu in de Belgische bioscopen.

Entry filed under: Film. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Opinie: Leve het Vlaamse onderwijs? Vive l’enseignement flamand? Film: Vlaamse kortfilms op tournee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: