Boek: Het idee m/v – Asha ten Broeke

6 september 2010 at 11:07 1 reactie


Blanken komen van Mars, zwarten van Venus: wie zo’n onzin uitkraamt, krijgt terecht pek en veren over zich heen. Maar waarom mag krak hetzelfde gezegd worden over mannen en vrouwen? Met Het idee m/v zet de Nederlandse wetenschapsjournaliste Asha ten Broeke de puntjes op de i.

Mannen zijn probleemoplossers, kunnen maar één ding tegelijk, luisteren nooit, en halen hun eigenwaarde uit hun fenomenaal prestatievermogen. Vrouwen houden dan weer van koffiekletsen, kunnen geen kaartlezen maar wel multitasken en zijn gevoelige schepsels die veel aandacht besteden aan de kwaliteit van hun omgang met anderen.

Kent u de clichés? Relatietherapeut John Gray schreef ze neer in Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus en wist ze te slijten aan een flink deel van de wereld: als je de meer dan 40 miljoen verkochte exemplaren van zijn boek naast elkaar legt, krijg je een lint van Amsterdam tot Bagdad en terug. Maar ook Darwin schreef al dat mannen moediger, strijdlustiger en energieker zijn dan vrouwen. Van een dominant verhaal gesproken. 

Voor de oorsprong van die verschillen zouden we zo’n 2 à 3 miljoen jaar terug in de tijd moeten gaan: recht naar de oertijd. De mannen groeiden toen uit tot jagers, terwijl moeder de vrouw ondertussen de kinderen verzorgde. Totale onzin uit de koker van wetenschappers die vooral hun eigen culturele normen en waarden projecteren, foetert wetenschapsjournaliste Asha ten Broeke in Het idee m/v. Ontmaskering van een hardnekking denkbeeld. Tenzij je het beeld van de oertijd wil reduceren tot een flauwe aflevering van The Flinstones.

99,99 procent hetzelfde

Biologisch zijn man en vrouw voor 99,99 procent hetzelfde. Op één na hebben beide geslachten dezelfde chromosomen en zelfs hun 20.000 genen zijn bijna identiek. “Daardoor zijn de verschillen tussen twee mannen of twee vrouwen vaak veel groter dan die tussen een gemiddelde man en een gemiddelde vrouw”, stelt de auteur. Haar conclusie: als er sprake is van “zij zorgt” en “hij werkt”, dan komt dat omdat wij onze kinderen generatie op generatie zélf in die richting kneden.

Ho maar, horen wij u roepen, je kan de biologische verschillen toch niet ontkennen? Vrouwen kunnen zwanger raken en mannen toch niet? Allicht. Maar wist u dat ook toekomstige vaders meer exocystine en meer prolactine aanmaken, hormonen die je wat socialer maken en meer doen knuffelen? Dat na de geboorte van een kind het testosterongehalte van de vader daalt? En het brein van een huisvader er dus anders uitziet dan dat van zijn kinderloze maat? Het is allemaal iets complexer dan de flutboekjes in de afdeling populaire psychologie het voorstellen.

Jongens en wetenschap

We hebben dit boek met veel plezier gelezen. Het is een mix van stukjes geschiedenis, wetenschappelijke onderzoeken en anekdotes, en is zo vlot geschreven dat wij, die nooit opletten in de lessen biologie en fysica, wetenschap plots plezant begonnen vinden. En dan die humor! Precies heu… Jongens en wetenschap.

Maar eigenlijk is zeggen dat Het idee m/v een ‘leuk’ boek is, een onderhoudend alternatief voor de Flair zo u wil, ten Broeke oneer aandoen. Uit studies blijkt dat vandaag meer werkende vrouwen dan twintig jaar geleden vinden dat ze huismoeder zouden moeten zijn. Het Man the Hunter-verhaal is minder onschuldig dan het lijkt: het doet ons terug de jaren vijftig binnen dansen. 

Thomas Blommaert

Het idee m/v. Ontmaskering van een hardnekking denkbeeld, Asha ten Broeke, uitgeverij Maven Publishing, 248 pagina’s.

Entry filed under: Boeken. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Actietip: Youssou N’Dour op Wachtnacht in Gent Film: Solutions locales pour un désorde global, of hoe de voedselcrisis op te lossen

1 reactie Add your own

  • 1. Joke  |  6 september 2010 om 23:31

    Moet deze blog nog eens nader komen bekijken en lezen. Interessante visie.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Meest gelezen

Aantal bezoekers

  • 248.243 bezoekers

%d bloggers liken dit: