Film: Adem

8 september 2010 at 16:07 9 reacties


Stef Aerts en Wouter Hendrickx in Adem.

Wat doe je met je leven als je voor je ouders zult sterven? Die verschrikkelijke vraag gooit regisseur Hans Van Nuffel zijn personages (en ook de kijker) voor de voeten. Adem brengt het verhaal van Tom en Xavier. Ze lopen elkaar tegen het lijf in het ziekenhuis tijdens een behandeling voor mucoviscidose, een erfelijke ziekte die het ademhalings- en spijsverteringsstelsel aantast en waar je vroegtijdig aan sterft. Alleen een longtransplantatie kan het leven van Tom en Xavier verlengen, maar krijgen ze daartoe de kans?

Is dit een verhaal vol bloed en tranen? Nee, wel integendeel. Hans Van Nuffel strooit kwistig rond met actie en humor. Xavier is wat opschepperig, maar probeert wel iets van zijn leven te maken. Tom wentelt zich in zijn lot en ziet zijn ziekte als excuus om zich nergens voor te moeten inzetten, ook al omdat hij de verkeerde vrienden heeft. Hij heeft ook een moeilijke relatie met zijn ouders.

Adem is dus geen tearjerker, maar slaagt er wel in om je als kijker finaal naar de keel te grijpen. Het einde, dat we hier uiteraard niet gaan verklappen, is van een tragiek en een schoonheid die deze film ver boven de middelmaat doet uitstijgen. Van Nuffel toont alle facetten van het leven met muco. Studeer ik verder of niet? Sticht ik een gezin of niet? Werk ik aan mijn gezondheid om mijn leven toch te verlengen? Onderga ik een longtransplantatie die levensgevaarlijk is, maar ook mijn leven aanzienlijk kan verlengen?

Ode aan het leven

“Eigenlijk is de ziekte maar een aanleiding om mijn verhaal te vertellen”, zegt de regisseur daarover in Visie. “Iedereen wordt op een bepaald moment in zijn leven geconfronteerd met dezelfde vragen. Waar sta ik in mijn leven? Grijp ik de kansen die ik krijg of laat ik ze aan mij voorbijgaan?” Inderdaad is deze film vooral een ode aan het leven. Of zoals Anneleen (Marie Vinck), de vriendin van Xavier, zegt: “We gaan er allemaal aan dood, maar nu nog niet.” Anneleen besluit uiteindelijk om zwanger te worden, ook al is ze zelf een mucopatiënte.

Wouter Hendrickx (die eerder al schitterde in De helaasheid der dingen), rol van Xavier, en Stef Aerts (die hier zijn langspeeldebuut maakt), rol van Tom, spelen de pannen van het dak. Het verhaal is snedig in beeld gebracht, waarbij je als kijker voortdurend heen en weer geslingerd wordt tussen een lach en een traan. De hypnotiserende muziek van Spinvis doet de rest. Kortom, cinema van de bovenste plank. Een absolute aanrader.

Peter Heirman

Adem, België

Regie: Hans Van Nuffel

Met: Stef Aerts, Wouter Hendrickx, Marie Vinck, Annemone Valcke, Ina Geerts, Kris Cuppens

Adem speelt nu in de Belgische bioscopen.

Entry filed under: Film. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Film: Solutions locales pour un désorde global, of hoe de voedselcrisis op te lossen Boek: Goed tegen noordenwind – Daniel Glattauer

9 reacties Add your own

 • 1. yousef  |  13 september 2010 om 12:22

  visie 23 ( A) …de helaasheid der dingen

  Beantwoorden
  • 2. Roos Louis  |  13 september 2010 om 18:29

   A De helaasheid der dingen

   Beantwoorden
 • 3. ann huysman  |  15 september 2010 om 12:06

  waar kan je het antwoord op de wedstrijdvraag geven van visie 23 ;heel onduidelijk;het is A helaasheid der dingen

  Beantwoorden
 • 4. acwvisie  |  15 september 2010 om 19:46

  Beste lezers,

  Voor alle duidelijkheid. Het juiste antwoord moet je mailen naar pers@acw.be, zoals dat ook in Visie vermeld was. Je mag gerust ook hier het antwoord geven, maar daarmee ga je geen prijs winnen. Veel geluk.

  Beantwoorden
 • 5. Prijswinnaars Adem « Visie  |  26 september 2010 om 13:10

  […] gelukkigen hebben een duoticket voor Adem […]

  Beantwoorden
 • 6. Film: Illégal « Visie  |  30 september 2010 om 03:17

  […] inzending voor de Beste Buitenlandse Film, ook al kreeg Illégal stevige concurrentie van films als Adem en Turquaze. Het zijn hoogdagen voor de Belgische cinema. Dat is wel […]

  Beantwoorden
 • […]  ‘Adem’ mocht de publieksprijs in ontvangst nemen, als ook een prijs die uitgereikt is door Inserm. Inserm is een Frans onderzoekscentrum. Inserm is de afkorting van Institut national de la santé et de la recherche médicale.  Deze prijzen zijn een bekroning op het werk van Hans Van Nuffel. ‘Adem’ bevat de juiste toon om het moeilijke onderwerp naar voor te brengen. Daarnaast heeft acteur Stef Aerts de prijs van ‘beste acteur’ gekregen. De jury was lovend over zijn acteerprestatie. Woorden als ‘beloftevolle acteur’ en ‘aangrijpende vertolking’ verklaren waarom hij de titel van beste acteur draagt. […]

  Beantwoorden
 • 8. De 10 van 2010 « Visie  |  28 december 2010 om 20:00

  […] 3. Film: Adem […]

  Beantwoorden
 • 9. 2010 in review « Visie  |  10 januari 2011 om 14:51

  […] Film: Adem September 2010 7 comments 4 […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Meest gelezen

Aantal bezoekers

 • 248.243 bezoekers

%d bloggers liken dit: