Film: Maternelle

15 september 2010 at 10:48 Plaats een reactie


Met Maternelle levert de Belgisch-Iraanse regisseur Philippe Blasband alweer een fijngevoelig juweeltje af. Verstoorde moeder-dochterrelaties kruiden deze film. Viviane heeft al jaren geen contact meer gehad met haar moeder. Ze komt in extremis bij haar sterfbed. Na haar dood verschijnt de moeder te pas en te onpas als geest in het leven van Viviane.

Ondertussen zien we ook hoe Viviane in de knoop ligt met haar eigen dochter. Pijnlijk is de scène waarin de dochter er niet toe komt haar te vertellen dat ze zwanger is. Regisseur Blasband vertelt zijn verhaal met veel gevoel voor de vrouwelijke psyche, met de nodige humor ook.

Het is hartverwarmend en bedroevend tegelijk om te zien hoe Viviane wel weet hoe ze een sociaal geblokkeerde jongen op haar school moet aanpakken (ze is directrice van een lagere school) maar geen raad weet met haar eigen dochter, noch met haar moeder. Het zijn vaak de personen die het dichtst bij jou staan en waar je het meeste van houdt, die je ook het diepst kunnen kwetsen en vice versa. Dat is zo’n beetje de bottom line van deze film.

Maternelle is een film waar je het warm en koud van krijgt tegelijk. Een intelligente film die moeiteloos je aandacht vasthoudt van begin tot eind.

Peter Heirman

Maternelle, België

Regie: Philippe Blasband

Met: Aylin Yay, Anne Girouard

Entry filed under: Film. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Muziek: Goran Bregovic trekt Brugge Centraal op gang Nieuws: 15.000 mensen wachten op politici

Plaats een reactie

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 251.992 bezoekers