Film: Turquaze

23 september 2010 at 02:35 12 reacties


Burak Balci en Charlotte Vandermeersch in Turquaze.

Timur (28) heeft net zijn vader begraven in Istanbul en keert terug naar Gent, samen met zijn broers Ediz (36) en Bora (16). Daar ziet hij zijn Vlaamse vriendin Sarah terug. Regisseur Kadir Balci levert met Turquaze een vertederend debuut af. Over de liefde voor fanfaremuziek, die even Turks als Vlaams blijkt te zijn. En over hoe moeilijk, frustrerend, hilarisch en hartverwarmend het samenleven tussen Turken en Belgen kan zijn.

Timurs vader had één droom, ooit in een Vlaamse fanfare te spelen. Het is er nooit van gekomen en nu wil Timur (rol van Burak Balci, broer van de regisseur) die droom waarmaken. Ondertussen is hij al een jaar samen met Sarah (Charlotte Vandermeersch) en dus komt het moment dat ze elkaar moeten voorstellen bij hun respectievelijke families.

Geen sinecure. Het wederzijdse onbegrip zit heel diep. Kadir Balci gooit in zijn film een aantal clichés over Turken en Vlamingen op tafel. Sarahs moeder reageert op zijn zachtst gezegd zeer gereserveerd. Ediz (Nihat Alptug Altinkaya), de oudere broer, houdt zijn vrouw onder de knoet, wil niet dat ze Vlaams leert, maar gaat ondertussen wel zelf van bil met Lieve (Maaike Cafmeyer), een warmbloedige Vlaamse blondine.

Dubbele moraal

“Het is het soort dubbele moraal waar ook Vlamingen niet vies van zijn”, zegt Charlotte Vandermeersch in de papieren Visie (interview verschijnt op 24 september). Daarmee slaat ze de nagel op de kop. Balci confronteert zijn kijkers, of ze nu van Turkse of van Belgische origine zijn, met hun eigen kleine kantjes. Tegelijk toont hij zich zeer mild en laat hij zich niet verleiden tot karikaturen.

Sarahs moeder is geen racistisch kreng en Ediz toont ook wel zijn zwakke, en zachte, kant. In elk cliché zit een grond van waarheid en deze film durft dat ook te tonen. Turquaze toont vooral mensen, met hun dromen en frustraties, hun liefde en afgunst.

Turkooizen pareltje

Het is een fijngevoelige prent geworden, heel genuanceerd en nooit hoogdravend of zwaarmoedig. Balci weet zijn film te doorspekken met grappige momenten, een stevige brok emotie (zonder al te sentimenteel te worden) en een heel mooie setting, waarin niet toevallig turquoise de boventoon voert. Voeg daarbij nog de aanstekelijke acteerprestaties van Charlotte Vandermeersch en Burak Balci en je hebt een turkooizen pareltje dat je niet wil missen.

Peter Heirman

Turquaze, België

Regie: Kadir Balci

Met: Burak Balci, Charlotte Vandermeersch, Nihat Alptug Altinkaya, Johan Heldenbergh

Turquaze speelt vanaf 29 september in de Belgische bioscopen.

Entry filed under: Film. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Strip: Jacquelina, slavin van plantage Driesveld Boek: Ik was nog nooit in Zelzate geweest (Thomas Blommaert)

12 reacties Add your own

 • 1. annemie verstaen  |  27 september 2010 om 13:44

  Turquaze lijkt me een boeiende film en een ideeal uitgangspunt voor diepgaande gesprekken. Als begeleidster van een groep allochtone vrouwen wil ik graag met een auto vol, de film komen bekijken in Gent.

  Kan ik gratis kaartjes krijgen?

  alvast bedankt

  annemie

  Beantwoorden
  • 2. acwvisie  |  27 september 2010 om 13:50

   Beste Annemie,

   Inderdaad een zeer boeiende film, die stof tot nadenken (en tot een gezonde discussie) geeft. Voor gratis kaarten kunnen wij je helaas niet helpen. Je kunt wel meedoen aan de Visie-prijsvraag (antwoord mailen naar pers@acw.be met als onderwerp Turquaze). De vraag vind je in de papieren Visie van vorige week (nr. 25, 24 september 2010, blz. 20). Veel succes!

   Beantwoorden
 • 3. Film: Illégal « Visie  |  30 september 2010 om 03:17

  […] voor de Beste Buitenlandse Film, ook al kreeg Illégal stevige concurrentie van films als Adem en Turquaze. Het zijn hoogdagen voor de Belgische cinema. Dat is wel […]

  Beantwoorden
 • 4. Roland  |  9 oktober 2010 om 12:33

  Gisteren gezien,super,het benadrukt op een zachte manier het leven tussen de Gentenaar en de Turkse gemeenschap.Enkel jammer dat ik geen Turkse mensen zag in de filmzaal,een film voor over na te denken

  Beantwoorden
 • 5. deniz  |  8 november 2010 om 23:19

  nou
  met een diepe zucht zal ik mijn letters uitdrukken.
  er bestaat drama te maken maar in deze film viel me op dat het ging om dramatisch voor te doen. blijkbaar is het ook goed gelukt. lijkt me wel dat de inspiratie uit een emrah film komt. natuurlijk emrah zal de belgische kijkers niet direct iets zeggen, hij staat ook bekend voor zijn dramatische gedoe om op mensen hun gevoel te spelen.
  het verhaal lijkt me wel leuk jammer genoeg dat zwarte wolken op de schouders van heel de familie die zielig moesten doen en depressief. zelfs het woning van de turkse familie zowel in gent en in turkije leek me een stort plekje donker ouderwets. echt goed gedaan hoor regiseur om zielig beeld te geven van turken en spijtig is het je gelukt. ook nog zelfs tijdens het eten bij turkse familie de zelfde simpele gerechten soep en salade terwijl de turkse keuken rijk genoeg is.
  en toen de timur niet geacepteerd werd door ouders van haar vriendin zegt hij met zijn vertrek ik ga een schaap slachten in mijn badkuip. op wat dat ook lijkt weet ik ook niet. terwijl hij iets kon zeggen van ik laat jullie in jullie eigen waarden.
  en meneer de regiseur je kost ook een leuke plek in istanbul kiezen voor het woonst van het familie. terwijl er leuke plekjes zijn koos je voor een bedelaarbuurt en woning. dit is niet de turkse beeld in mijn ogen dat u wilt geven. want turken leven hier in belgie in rijkdom met hun huizen zaken en woonsten in turkije zo simpel.
  als je weer een film maakt meneer balci probeer niet van je cultuur afstand te houden dan zal je wat positiefer zaken zetten op het witte doek.
  ik laat u in u eigen waarden en succes met u carriere dat wisselvallig uitziet..

  Beantwoorden
 • […] dan pas zie je in dat de grond van iedereen altijd klein is – zoals Visie schrijft. Alles komt neer op eten, geliefd zijn, kopzorgen over je ouders of kinderen. Jaloezie, […]

  Beantwoorden
 • 7. De 10 van 2010 « Visie  |  28 december 2010 om 20:00

  […] 1. Film: Turquaze […]

  Beantwoorden
 • 8. 2010 in review « Visie  |  10 januari 2011 om 14:51

  […] The busiest day of the year was September 24th with 1,167 views. The most popular post that day was Film: Turquaze. […]

  Beantwoorden
 • 9. Film: Turquaze uit op dvd « Visie  |  22 februari 2011 om 17:00

  […] Turquaze, dé film van het jaar volgens onze eigen bloglezers, is nu uit op dvd. Turquaze is het liefdesverhaal van de Vlaamse Sarah en de Turkse Timur. Tegelijk toont de film, het langspeeldebuut van de Turks-Belgische regisseur Kadir Balci, hoe de familie van Timur moeizaam haar weg zoekt in België na de dood van de pater familias. Even grappig als ontroerend. […]

  Beantwoorden
 • 10. Filmfestival: De Groene Loper (Gent) « Visie  |  8 november 2011 om 16:18

  […] 2. Omdat je op een aangename manier te weten wil komen hoe de financiële crisis ontstond (“The Inside Job”), hoe je eten op je bord belandt (“Smakelijk eten”) en of een relatie tussen een Turkse Gentenaars en een wulpse jongedame wel een toekomst heeft (“Turquaze“). […]

  Beantwoorden
 • 11. Shqiptari  |  12 april 2012 om 18:23

  Kan ik deze film hier ergens op het internet bekijken ?

  Beantwoorden
 • 12. acwvisie  |  16 april 2012 om 10:35

  Beste Shqiptari,

  U kan de trailer van de film bekijken in het bovenstaande bericht. De film zelf is niet op het internet te bekijken. Maar u zal hem zeker vinden in veel bibliotheken en videotheken in uw buurt.
  Veel succes en kijkplezier!

  De Visie-redactie

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Meest gelezen

Aantal bezoekers

 • 248.243 bezoekers

%d bloggers liken dit: