Film: Filmfestival Gent

7 oktober 2010 at 15:48 Plaats een reactie


Een beeld uit 'En waar de sterre bleef stille staan' (Little Baby Jesus of Flandr) van regisseur Gust Van Den Berghe.

Het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen Gent staat alweer voor de deur met meer dan 100 films op het programma. De Visie-redactie duikelde alvast enkele pareltjes voor u op.

Die Fremde Duitsland, Turkije, Oostenrijk

Umay is de mishandelingen van haar man beu en ze vlucht weg uit Istanbul met haar zoontje Cem van vijf. Ze vertrouwt erop dat ze een beter leven zullen hebben bij haar ouders in Berlijn, maar ze worden er vrij koel ontvangen. Tegen beter weten in hoopt ze dat de familiebanden opgewassen zullen zijn tegen de sociale druk. Maar al vlug ziet Umay dat haar familie de diepgewortelde tradities en conventies niet kan negeren en verscheurd wordt tussen hun liefde voor haar en de waarden van de Turkse gemeenschap. Als haar ouders besluiten om Cem terug te sturen naar zijn vader, smeekt Umay nog één keer om haar te helpen, maar uiteindelijk breekt ze voorgoed met hen. Dan ontmoet ze Stipe, met wie ze een nieuw leven kan opbouwen. Ze probeert zich te verzoenen met haar familie, maar beseft niet dat het daarvoor te laat is… “Die Fremde” is een krachtige en diepmenselijke film over de strijd van een vrouw tegen de nog steeds heersende traditie van de eremoorden.

Regie: Feo Aladag

Met: Sibel Kekilli, Nizam Schiller, Derya Alabora

De eenzaamheid van de priemgetallen Italië

Priemgetallen kunnen alleen gedeeld worden door één of door zichzelf. Het zijn eenzame getallen, die compleet onbegrijpelijk zijn voor anderen. Alice en Mattia zijn zulke “priemgetallen”, want ze worden allebei gekweld door een tragedie uit hun kindertijd. Voor Alice was dat een ernstig skiongeluk, voor Mattia het verlies van zijn tweelingzusje. Als tieners ontmoeten ze elkaar op school, en ze herkennen onmiddellijk elkaars pijn. Later krijgen ze een speciale band, tot Mattia, die als fysicus afgestudeerd is, een job aangeboden krijgt in het buitenland en vertrekt. Jaren later zullen een reeks gebeurtenissen hen opnieuw bij elkaar brengen, en de emoties die ze altijd verborgen hebben gehouden komen weer aan de oppervlakte. “La solitudine dei numeri primi” is een ontroerende meditatie over eenzaamheid, liefde en de gevolgen van de kindertijd.

Regie: Saverio Costanzo

Met: Alba Rohrwacher, Luca Marinelli, Martina Albano

PoticheFrankrijk

“Potiche” is gesitueerd in een Frans stadje in 1977. Suzanne is de onderdanige echtgenote van Robert Pujol, een rijke industrieel die zijn paraplufabriek met een ijzeren hand leidt. Hij is even hatelijk en despotisch voor zijn personeel als voor zijn maîtresse, zijn kinderen en zijn vrouw, die hij als een ‘trofee’ beschouwt. Als de werknemers staken om te protesteren tegen de onmenselijke arbeidsomstandigheden, breekt de hel los. Robert krijgt een hartaanval en wordt verplicht met rust gestuurd. Suzanne moet noodgedwongen zijn taak overnemen, wat ze doet met de hulp van haar ex-minnaar, burgemeester Maurice Babin. Tot verbazing van de meesten blijkt Suzanne een assertieve vrouw te zijn, die een einde maakt aan de staking, het noodlijdende bedrijf redt en de arbeidsomstandigheden van de arbeiders ingrijpend verbetert. Maar Robert geeft zich niet zomaar gewonnen; via afpersing en geheime allianties is hij van plan om zijn rol als directeur van de fabriek en hoofd van het gezin terug te winnen…

Regie: François Ozon

Met: Cathérine Deneuve, Gérard Depardieu, Judith Godrèche

KnoesterNoorwegen

Junior en zijn familie hebben zich erg verheugd op hun verhuizing naar het platteland. Maar de nieuwe woning blijkt in slechte staat en papa (een ondergoedverkoper!) en mama krijgen het heel druk met de verbouwingen. Junior zou nieuwe vrienden willen ontmoeten, maar dat is niet gemakkelijk. Tot hij Knoester vindt, een heel bijzonder twijgje dat er niet alleen uitziet als een mens, maar ook nog eens kan praten. Knoester heeft er geen probleem mee dat Junior anders is dan de anderen en ze worden de beste vrienden. Knoester is grappig en met hem valt er altijd wat te beleven. Maar vrienden zoals Knoester bestaan alleen in je fantasie… Gebaseerd op een populaire jeugdboekenreeks was “Knoester” een nationaal succes in Noorwegen. Het is een charmante en heel plezierige film over het belang van verbeelding en creativiteit in het leven van een kind, en over het plezier van verschillende soorten vriendschap.

Regie: Asleik Engmark

Met: Jan Gunnar Roise, Lisa Loven, Per Jansen

En waar de sterre bleef stille staan (Little Baby Jesus of Flandr) – België

Een schitterende film, niet alleen door het originele verhaal, maar ook door de cast, die hoofdzakelijk uit acteurs met het syndroom van Down bestaat, en door het uitgangspunt: een tekst van Felix Timmermans (“Waar de Sterre bleef stille staan”) De film vertelt het ongewone verhaal van drie bedelaars, Suskewiet, Pitje Vogel en Schrobberbeeck. Ze hebben genoeg van de armoede en honger en besluiten op kerstavond ‘Driekoningen’ te gaan zingen. En met succes, want ze zingen zich rijk. Wanneer ze echter op de terugweg naar het café in het bos verdwalen, zijn ze onverwacht getuige van de geboorte van een klein kindje Jezus. Ondersteboven van deze wonderlijke gebeurtenis schenken ze al hun zuurverdiende giften weg. Wanneer ze de volgende Kerst besluiten opnieuw te zingen ontstaat er ruzie over hun intenties. Ieder gaat zijn eigen weg…

Regie: Gust Van Den Berghe

Met: Peter Janssens, Jelle Palmaerts, Paul Mertens

Het Filmfestival Gent vindt plaats van 12 tot 23 oktober in Kinepolis, Studioskoop en Sphinx.

Entry filed under: Film. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Gamen in de klas: PING (Poverty Is Not a Game) Theater: Boon (Antje De Boeck en Rony Verbiest)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: