Dure woorden – literaire avond rond armoede

12 oktober 2010 at 14:03 Plaats een reactie


Suzanna Jansen, één van de gasten op Dure woorden.

Armoedebestrijding gaat vaak gepaard met dure woorden: ‘Beleidsinitiatieven’, ‘decreten’, ‘strategische en operationele doelstellingen’. Toch zijn er in Europa nog steeds 79 miljoen mensen die onder de armoedegrens leven. In België is één persoon op zeven door armoede getroffen.

Binnen de reeks Helse Tijden, die uitgaat van het motto van Gerard Walschap ‘De mens, ge kunt gij daar niet aan uit’, vraagt Behoud de Begeerte zich af waarom wij allen er niet in slagen de stijgende armoede het hoofd te bieden. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn. Dure Woorden is een geëngageerde literaire avond met poëtische, confronterende, humoristische en krachtige woorden van professionele schrijvers en artiesten én van mensen in armoede.

Vitalski en JMH Berckmans

Schrijvers Suzanna Jansen, Arne Sierens, Lee Stringer en Erik Vlaminck lezen voor uit eigen werk. De Nederlandse Suzanna Jansen (NL) beschrijft de verbijsterende methodes waarmee de overheid het armoedeprobleem van haar voorouders probeerde op te lossen. Arne Sierens duikt in zijn oude theaterteksten. De voormalige clochard en drugsverslaafde Lee Stringer uit de Verenigde Staten verhaalt over het leven in de goot en over de pen die hem uit de miserie haalde. Erik Vlaminck laat zijn – vaak dakloze – Dikke Freddy aan het woord. Hij zorgt er bovendien voor dat ook enkele mensen in armoede van vzw Recht-Op en het Antwerps Platform voor Generatiearmen (Apga) een stem krijgen: een videoprojectie toont het resultaat van een intensieve schrijfworkshop. Vitalski leest uit het werk van zijn overleden vriend J.M.H. Berckmans, die zijn leven in armoede met een scherpe pen registreerde. Muziek wordt gemaakt door het drumkwartet van Bl!ndman, dat gevonden objecten gebruikt, en door Reinhilde Decleirs sociaal-artistieke werkplaats Tutti Fratelli.
De sociaal-culturele beweging tegen armoede Welzijnszorg, het kenniscentrum voor participatie en democratie Demos, en de verschillende betrokken lokale organisaties met een kansarmoedewerking staan elk vanuit hun expertise garant voor de correcte beeldvorming.
Daarnaast zorgen ze er via hun uitgebreide netwerk voor dat deze Dure Woorden door iedereen gehoord kunnen worden.

Dure Woorden gaat van start op 17 oktober, Werelddag van Verzet tegen Armoede. Een overzicht van de andere activiteiten die op die dag worden georganiseerd, is te vinden op www.17oktober.be.

Entry filed under: Boeken, Muziek, Theater. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Theater: Boon (Antje De Boeck en Rony Verbiest) Film: Un homme qui crie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Meest gelezen

Aantal bezoekers

  • 248.243 bezoekers

%d bloggers liken dit: