Boek: Gekleed te water (Tineke Beishuizen)

18 oktober 2010 at 11:07 1 reactie


Een boek over een vrouw die voor de tweede keer borstkanker krijgt maar zich desondanks onledig houdt met het oplossen van de problemen van haar naasten? Eerlijk is eerlijk, toen Gekleed te water op onze werktafel belandde, vreesden wij het ergste. Om een paar uur later nog maar eens vast te stellen dat elk oordeel voor het Laatste een vooroordeel is. In één ruk uitgelezen!  

“Het is verbijsterend hoe bijna terloops de overgang is van gezonde mens naar kankerpatiënt. De ene dag zit je opgewekt pratend met een paar buurvrouwen in zo’n busje waar je borsten geplet worden tussen glazen platen, en een paar dagen later staat de huisarts op de stoep om te vertellen dat de foto’s die van je borsten zijn gemaakt aanleiding geven tot verder onderzoek.”

Je bent in de veertig, je man heeft je laten zitten, je ene borst is al afgezet, het contact met je dochter is verstoord en dan krijg je te horen dat je opnieuw aan borstkanker moet geopereerd worden: het overkomt Marg, een doorsnee Nederlandse vrouw in een doorsnee huis in een doorsnee provincienest. Haar reactie is minder modaal. “Ik kan geen emotie veinzen waar geen emotie is”, zegt ze ergens. Een kankerpatiënt die haar ziekte analyseert zoals een sportcommentator een voetbalwedstrijd maar die geen gevoelens heeft: dat is even slikken.

Tineke Beishuizen gebruikt de ziekte van Marg, en de aparte manier waarop ze daar mee omgaat, om haar verhaal op de rails te zetten. Maar vrij snel raakt het k-thema naar de achtergrond, alsof het hoofdpersonage het zo wilde, en ligt de focus op de relatie van Marg met haar dochter Geeske en haar beste vriendin Tess. Die eerste zit op kot in Utrecht, de tweede woont in een villa met zwembad. Beiden hebben iets met foute mannen. Als Marg de Grote Probleemoplosser wil spelen, maakt ze alles alleen maar erger.

Grieks drama

Toch is het pas met de intrede van een vierde vrouw dat Gekleed te water in een half Grieks drama verandert. Wanneer Flor, Margs jongste zus met wie het altijd al meer oorlog dan vrede was, haar relatie op de klippen ziet lopen, “nestelt” ze zich bij Marg in. “Als een duivin die zich heeft voorgenomen op haar dooie gemak haar eieren uit te broeden”, vindt die laatste. Flor en Marg: kat en hond hebben er niet van terug. En die paar dagen die Flor zou blijven, worden een week en die week wordt een paar weken.

Uit de manier waarop ze de vete tussen de zussen ontrafelt, blijkt het meesterschap van Beishuizen. Onder het oppervlakkige gekissebis over kruimels op de grond en de krant die in vieren wordt gevouwen, schuilt een kleine tragedie. Hoe verder het boek vordert, hoe meer die ontrafeld wordt en hoe vaker je als lezer die Marg toeroept: “Zet uw zuster toch buiten!”. Maar de spanning neemt bladzijde na bladzijde toe, met als orgelpunt een snoeiharde zussenruzie bovenaan de trap. En een totaal maar dan ook totaal onverwachte afloop.

De bij ons nauwelijks bekende schrijfster Tineke Beishuizen schrijft voor Libelle. Maar met Gekleed te water heeft ze toch geen Flair-romannetje geschreven.

Thomas Blommaert

Tinekeke Beishuizen, Gekleed te water, Arbeiderspers.

Entry filed under: Boeken. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Boek: Volk (Tom Naegels en Marjorie Blomme) Open Forumdag: diversiteit en erfgoed in Genk

1 reactie Add your own

  • 1. Anne says:  |  5 december 2010 om 16:21

    Goede recensie! Ik gebruik hem in mijn boekverslag voor Nederlands

    x

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: