Boek-Muziek: Het Paradijs (Bart Moeyaert)

25 oktober 2010 at 15:48 6 reacties


foto: Diego Franssens

6 jaar geleden zette Bart Moeyaert zijn tanden in het Bijbelse Scheppingsverhaal. Nu pakt hij uit met het vervolg, Het Paradijs. Adam en Eva zijn in de tuin van Eden beland en genieten met volle teugen van elkaar en van de nieuw geschapen natuur. Moeyaert maakte er een tekst van die bol staat van de sensualiteit. Geen erfzonde hier, laat staan schaamte over hun naaktheid. Eva laat gewillig een braambes tussen haar benen oplikken. Het Paradijs is een ode aan het leven, de liefde en de dood. De rechttoe rechtaan en bij wijlen wulpse illustraties van Wolf Erlbruch doen de rest.

De tekst leest als een trein en toch heeft Bart Moeyaert een verhaal afgeleverd waarin je bij elke leesbeurt weer nieuwe ontdekkingen doet. “Ik heb voor dit boek enorm veel bijgelezen”, zegt de schrijver. “En lang niet alleen de Bijbel. Ik heb er zelfs tuinboeken voor bij de hand genomen. Geen blad valt van een boom zonder reden. Je staat er ook versteld van hoeveel boeiende lectuur te vinden is rond Genesis. Tot cartoons toe!”

Het Paradijs is, net zoals De Schepping, veel meer dan een boek. Moeyaert werkte opnieuw samen met het Nederlands Blazers Ensemble, dat De Jaargetijden van Haydn bewerkte. Samen toeren ze ook met een live-voorstelling. Bart Moeyaert zit (een beetje als God?) op een scheidsrechtersstoel. “Het licht blijft op halfduister zodat het publiek als het ware mee op het podium zit. Dit boek heeft zo’n verlengstuk in de zalen nodig. Na mijn Antwerpse stadsdichterschap had ik even mijn buik vol het podium, maar met dit verhaal is het plezier om mijn werk voor een publiek te brengen weer helemaal terug.” Nog meer goed nieuws, Bart Moeyaert is al stilaan bezig met het derde deel van wat een trilogie moet worden. In het slot zal de dood centraal staan.

Blasfemisch

Het Paradijs van Bart Moeyaert is alweer een verhaal om te verslinden, veellagig maar zonder dat de humor er bij inschiet. De schrijver weet als geen ander om zijn eigen geestige licht te laten schijnen op complexe thema’s. Zo wordt Het Paradijs alweer een hoogst on-Bijbelse parafrase van het Scheppingsverhaal. “Ik heb altijd een beetje schrik om blasfemisch over te komen”, zegt hij. “Mijn Eva heeft weinig of niets gemeen met de Bijbelse Eva. Ze lijkt veel meer op de zinnelijke Lilith. Mijn Eva heeft nood aan al het goede en al het slechte in het leven. Geen liefde zonder gemis, geen leven zonder dood.” Amen.

Peter Heirman

Bart Moeyaert/Wolf Erlbruch (ill.), Het Paradijs, Querido, Amsterdam, 35 blz., verkrijgbaar met live-uitvoering van De Jaargetijden door het Nederlands Blazers Ensemble.

Bart Moeyaert toert momenteel met de voorstelling door Nederland en Vlaanderen.

Hieronder vind je alvast een voorproefje:

En hier een blik achter de schermen van de cd-opname:

Entry filed under: Boeken, Muziek, Theater. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Sprakeloos in de Buurt van Tom Lanoye Film: Die Fremde wint Grote Prijs voor Beste Film op Filmfestival Gent

6 reacties Add your own

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: