Boek: Arabische dageraad. Een reis tussen fatwa en glitter (Jorn De Cock)

18 november 2010 at 14:25 Plaats een reactie


‘Voorbij de clichés over de Arabische wereld’, lees je op de achterflap van Arabische Dageraad. Een reis tussen fatwa en glitter. Jorn De Cock is niet de eerste Vlaamse journalist die een boek schrijft over een reis door het Midden-Oosten en is wellicht ook niet de eerste die het promoot met zo’n clichézinnetje. Maar zijn belofte komt hij na. De inwoners van het Midden-Oosten? Het zijn net mensen.

Jan Leyers zal niet alleen de geschiedenis ingaan als zanger van Soulsister, maar ook als de man die zijn volk het Midden-Oosten leerde kennen. Zijn televisiereeks De Weg naar Mekka werd meermaals bekroond, zijn gelijknamige boek stond 65 weken in de Humo top-10 en over de dvd-verkoop had de man ook niet te klagen. Zo’n vaart zal het voor Jorn De Cock wel niet lopen. Dat is jammer, want hij brengt een heel andere stem over dezelfde regio.

De cover van zijn boek zet de toon: een jonge moslimvrouw die een etalagepop in vuurrode lingerie aanraakt. Er is dan wel wat gekibbel aan vooraf gegaan – een Arabische vriendin van De Cock: ‘Zou jij het leuk vinden als ik een lingeriefoto op de kaft zet als ik een boek over Europa schrijf?’. En misschien ruikt het beeld ook wel wat naar P-Magazine. Maar het heeft alleszins het voordeel van de duidelijkheid. Het Midden-Oosten is méér dan een paradijs voor liefhebbers van boerka’s en baarden.

Deep Purple meets Hezbollah

De Cock trekt door Libanon, Saudi-Arabië, Jordanië, Dubai en Abu Dhabi, Syrië, Israël en Palestina en Irak. En ja, hij heeft oog voor hoofddoeken en niqaabs. Maar in Libanon gaat hij ook naar een concert van Deep Purple in een tempelcomplex van Baalbek in de beruchte Bekavallei: “Aan de ingang staat een geïmproviseerde tentoonstelling van de Hezbollah. Niemand die er op let.” In Saudi-Arabië bezoekt hij een christelijk kerkhof en een universiteit waar meisjes zonder hoofddoek en jongens de banken delen. En in woestijnland Dubai gaat hij skiën op de grootste overdekte skipiste ter wereld.

Heel sterk is de auteur wanneer hij inspeelt op de Westerse actualiteit. Zo loopt De Cock door de Jordaanse hoofdstad Amman terwijl op het lezersforum van zijn krant een discussie woedt over de Zwitsers, die in een referendum een minarettenverbod goedkeurden. Een Vlaamse lezer schrijft boos dat er in de Arabische wereld toch ook geen kerken mogen gebouwd worden? De Cock logeert in een hotelkamer met zicht op een kerk. Later op zijn reis woont hij in het Syrische Damascus trouwens voor het eerst in zijn leven een middernachtmis bij.

Avatar

Arabische Dageraad. Een reis tussen fatwa en glitter leest als een trein. Dat komt omdat het geschreven is in korte stukjes per land, die je niet noodzakelijk van voor naar achter moet lezen. Maar dat komt ook door De Cocks manier van schrijven. Ooggetuigenverslagen, gesprekken met de man in de straat, interviews met opiniemakers en flarden geschiedenis vloeien zo door elkaar. En als hij uitweidt of Amin Maalouf citeert, is dat steeds to the point en heb je nooit de indruk dat hij zijn kennis zit te etaleren.

Niet dat Jorn De Cock een hoera-boek heeft geschreven, verre van. Maar als je er iets uit kan besluiten, dan wel dat de verschillen tussen “wij” en “zij” nogal meevallen. Het Midden-Oosten is geen monolitisch blok van mensen die allemaal hetzelfde denken. De gemiddelde Arabier verwacht weinig anders van het leven dan de gemiddelde Belg, en heeft dezelfde besognes. Een Jordaniër: ‘Met mijn jongste zoontje, hij is zeven, ging ik onlangs in de bioscoop naar Avatar kijken. Daarna hoorde ik hem met zijn vriendjes discussiëren over die film. Hij had er meer van begrepen dan ik.’

Een al bij al optimistisch boek over een regio waar we niks dan slechts over horen. Als dat niet om vrolijk van te worden is.

Thomas Blommaert

Jorn De Cock, Arabische Dageraad. Een reis tussen fatwa en glitter, Meulenhoff/Manteau, 313 pagina’s

Entry filed under: Boeken. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Film: Filmfestival Perspectief in Antwerpen Online game: Can you fix it?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Meest gelezen

Aantal bezoekers

  • 248.243 bezoekers

%d bloggers liken dit: