Film: Noir Océan

1 december 2010 at 16:54 1 reactie


Adrien Jolivet en Nicolas Robin in 'Noir Océan'.

1972. Een groep jonge matrozen bevindt zich aan boord van een Frans militair schip. Ze zijn op weg naar Mururoa om daar deel te nemen aan een kernproef. Marion Hänsel is met Noir Océan aan haar tiende film toe. Ze baseerde zich daarvoor op twee novelles van Hubert Mingarelli, die zijn eigen ervaringen als jonge matroos beschrijft.

Frankrijk hield tussen 1966 en 1995 meer dan 170 kernproeven in de Stille Oceaan. Een milieuramp waarvan de gevolgen slechts heel geleidelijk en na tientallen jaren aan de oppervlakte komen. Marion Hänsel heeft met deze film geen ecologisch pamflet afgeleverd. Dat was ook niet haar bedoeling. Toch zijn de gevolgen van atoomproeven voortdurend op de achtergrond aanwezig.

De film zoomt in op drie rekruten die heel verschillend reageren op de missie waar ze aan deelnemen. Da Maggio (rol van Romain David) is gefascineerd door de atoomproef en laat zich volledig verblinden door de schijnwerkelijkheid die de militaire hiërarchie de jonge matrozen voorhoudt. Massina (Nicolas Robin) twijfelt, maar probeert er het beste van te maken. En Moriaty (Adrien Jolivet), ten slotte, verandert geleidelijk in een emotioneel wrak. Hij is de rijpere van de drie, beseft ook het best wat er aan het gebeuren is en ziet zijn jeugdige dromen en onschuld vervliegen.

Visuele grandeur

Hänsel weet de spanning in de film onderkoeld op te bouwen. De subtiele, poëtische muziek van René-Marc Bini past daar perfect bij. Zoals gezegd, dit is geen moraliserende aanklacht geworden. Nergens wordt het vingertje opgestoken en dat maakt ook de kracht uit van deze film. Hänsel vat heel goed de sfeer en de onwetendheid van de jonge mannen. Ze raken zelfs in vervoering door de visuele grandeur van zo’n kernproef. En, het moet gezegd, die is inderdaad virtuoos in beeld gebracht.

Uiteindelijk gaat haar film veeleer over vriendschap en volwassen worden. “De matrozen zijn geen puber meer, maar ook nog niet volwassen. Dan zoiets meemaken dat je zo tekent, dat is een grote ballast om de rest van je leven mee te dragen. Velen werden of worden nu ziek, of krijgen mentale problemen door het besef dat ze actief deelgenomen hebben aan iets wat zo’n verschrikkelijke gevolgen heeft. Het is pas de jongste jaren dat er in Frankrijk openheid groeit over de milieugevolgen en de vele ziektes die de kernproeven veroorzaakt hebben, zowel bij de Polynesiërs (de plaatselijke bevolking, ph) als bij  de soldaten.” Die openheid blijft relatief. Het Franse leger wilde eerst samenwerken, maar brak die samenwerking prompt af toen men het scenario als te negatief beoordeelde.

Peter Heirman

Noir Océan, België

Regie: Marion Hänsel

Met: Adrien Jolivet, Nicolas Robin, Romain David

Entry filed under: Film. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Film: Kortfilmfestival in Leuven Actietip: Duimen voor kinderen

1 reactie Add your own

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: