Toerisme: 24 verhalen over tram 24

7 december 2010 at 16:25 Plaats een reactie


Kofi heeft altijd veel plaats op de tram. In zijn verhaal legt hij uit waarom.

“Het openbaar vervoer doet aan beschaving, aan feestelijkheid, aan wanordehandhaving”, dichtte wijlen Herman De Coninck ooit. Maar in die tram uit dat gedicht brengt een Antwerpse volksmadam een jengelend Marokkaans kindje met tatata tot zichzelf. Dat zie je in de realiteit maar zelden. Gelijke kansenbeweging Objectief probeert met Respect op De Lijn al een paar jaar iets te doen aan de sfeer op de Antwerpse trams en bussen. In de marge van die campagne leverde dat dit najaar het pareltje 24 verhalen over tram 24 op.

Tram 24 brengt je op een slordige 50 minuten dwars door Antwerpen: van Silsburg in Deurne naar ’t Schoonselhof in Hoboken, toevallig of niet twee kerkhoven als terminus. Een schonere metafoor voor leven in ’t Stad kan je niet vinden, moeten ze bij Objectief en Samenlevingsopbouw Antwerpen gedacht hebben. En dus mochten  24 Antwerpenaars honderduit vertellen over hun relatie met de tingeling, tingeling die ze elke morgen gebruiken om naar ’t werk te gaan, commissies te doen of de kleine van ’t school te halen.

Je komt te weten waarom de Togolese Kofi die in de buurt van het Stuyvenberg woont, altijd veel plaats heeft op de tram, burgemeester Patrick Janssens wekt de chauffeurs uit zijn jeugd die riepen ‘hou u stevig vast voor het remmen u verrast’ weer tot leven, Imane onthult waarom tram 24 gewoon leuker is dan tram 7, de jonge Dennis legt uit waarom zijn oudere broer vindt dat hij niet naar de mensen hun gekke kapsels mag staren, en lijnopzichter Carine vertelt over bejaarden die afval in het rondstrooien. Een Antwerps-internationaal mensenlandschap in ’t klein.

Grappig en ontroerend

Het zijn korte stukjes, soms grappig, soms ontroerend, soms herkenbaar, soms triest, soms verrassend. Misschien nog best te vergelijken met Man Bijt Hond op goede dagen. Van september tot november kon u de petites histoires zelfs beluisteren op tram en bus, tenminste indien u in het bezit bent van een smartphone. Eigenlijk is dit dus oud nieuws. Maar niet iedere lezer van deze blog woont in Antwerpen, we ontdekten de histories zelf pas onlangs en wilden ze u niet onthouden. U kan ze nog steeds downloaden via www.storynations.com.

Thomas Blommaert

Entry filed under: Toerisme. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Film: Children of War Film: Smoorverliefd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Meest gelezen

Aantal bezoekers

  • 248.243 bezoekers

%d bloggers liken dit: