Film: Smoorverliefd

8 december 2010 at 19:49 1 reactie


Marie Vinck, Aline Vanhulle, Veerle Dobbelaere en Wine Dierick in Smoorverliefd.

Vrouwen op zoek naar emotionele en seksuele bevrediging. Als dat geen sociale invalshoek is. Dat is in ieder geval waar Smoorverliefd, de nieuwe film van Hilde Van Mieghem, een boom over opzet. De romantische komedie zoomt in op het liefdesleven van Judith (rol van Veerle Dobbelaere), even succesvol in haar carrière als ongelukkig in de liefde. Onder hetzelfde dak leven tante Barbara, grote zus Michelle en tienerdochter Eva, door wiens ogen we een groot stuk van het verhaal bekijken. Allemaal worstelen ze zich een weg doorheen de chaos van de liefde.

Smoorverliefd is een ongegeneerde vrouwenfilm geworden waarin het begrip nieuw samengesteld gezin een hoogst originele invulling krijgt. De vrouwen in de film zijn knap, soms een tikkeltje naïef, maar oprecht op zoek naar de ware liefde. Veerle Dobbelaere lijkt vooral zichzelf te spelen, maar doet dat met verve. Wine Dierick is als tante Barbara passioneel op zoek naar haar eerste zwangerschap en haar eerste orgasme. En Marie Vinck is perfect gecast als de jongvolwassen, sensuele dochter. Aline Vanhulle is absoluut ontwapenend als tiener die met veel humor de liefdesperikelen van de volwassenen in haar omgeving bekijkt en zelf voor het eerst verliefd wordt.

De mannen in de film zijn dan weer zwak, hypocriet, egoïstisch, noem maar op. Bevrijdend om te zien hoe Koen De Bouw in de huid kruipt van een drankverslaafde architect. Jan Decleir is zonder meer hilarisch als een remake van Hugo Claus (sigaret en modieuze sjaal incluis), die op de koop toe poëzie van Bart Moeyaert declameert.

En op zoek naar die ene grote liefde wordt er ook rijkelijk in bed gedoken, maar ook daar voert humor de boventoon. Wine Dierick en Koen De Graeve (Johan) vogelen wat af. U zult niet zozeer gaan smelten, dan wel beginnen schaterlachen. En, voor alle duidelijkheid, dat is een compliment. 

Van Mieghem heeft een vederlichte komedie afgeleverd, maar de film wordt nooit zo licht dat hij gaat vervelen. De dialogen zijn spits, pretentieloos en grappig. Het geheel is flitsend gemonteerd en torent moeiteloos boven de gemiddelde romantische komedie uit. In zijn genre ongetwijfeld een voorbeeld. De regisseur vergeleek haar film onlangs in De Zevende Dag met het werk van Woody Allen. Dat is misschien een tikkeltje overdreven, maar wat zou het? Het is vooral Van Mieghems verdienste dat ze geen feministisch pamflet in elkaar gebrouwd heeft. Mannen krijgen eindelijk eens de kans om met zichzelf te lachen. En vrouwen eigenlijk ook.

Peter Heirman

Smoorverliefd speelt nu in de Belgische bioscopen.

Smoorverliefd, België

Regie: Hilde Van Mieghe

Met: Veerle Dobbelaere, Wine Dierick, Marie Vinck, Aline Vanhulle, Koen De Bouw, Kevin Janssens, Koen De Graeve, Huub Stapel, Jan Decleir

Entry filed under: Film. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Toerisme: 24 verhalen over tram 24 Expo: ‘Hier ben ik’ over migratie in Antwerpen

1 reactie Add your own

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: