Expo: ‘Hier ben ik’ over migratie in Antwerpen

10 december 2010 at 12:12 Plaats een reactie


Van 17 december 2010 tot 16 februari 2011 loopt in Atlas de fototentoonstelling Hier ben ik!. De expo neemt je gratis mee langs uiteenlopende familiekronieken. Migranten en nakomelingen van migranten in Antwerpen vertellen er aan de hand van familiefoto’s over de impact die migratie heeft gehad op hun familie en op hun persoonlijke ontwikkeling.

Mohamed Falki kwam in 1969 naar België. Anders dan andere migranten destijds, was hij niet op zoek naar werk. Hij werkte voor een Frans bedrijf in Marokko en omwille van zijn kennis en ervaring vroeg men hem om in hun Belgische vestiging gedurende één jaar arbeiders op te leiden. Later is de rest van het gezin op kosten van het bedrijf overgekomen naar België.
 
Di Mackey is fotografe met een dubbele nationaliteit: zowel Belgische als Nieuw-Zeelandse. Twintig jaar na haar geboorte werd haar dochter in hetzelfde ziekenhuis geboren, en nog geen twintig jaar later werd haar kleindochter geboren in de moderne versie van hetzelfde ziekenhuis. Nu wonen ze alle drie hier in Antwerpen.
 
Florinela Petcu leerde in Roemenië een Vlaamse man kennen. Ze trouwden en zij is met hem naar België gekomen. In het begin had ze het moeilijk: een nieuwe omgeving, een andere cultuur, een andere mentaliteit.
 
Migratie is van alle tijden. Sinds eeuwen komen mensen toe in Antwerpen. Of vertrekken ze van hier. Maar wat is de impact van migratie op een gemeenschap, op een familie, op een mensenleven? Wat is het persoonlijke verhaal van de migrant, en wat is het verhaal van zijn of haar nakomelingen? Migratie wordt vaak geassocieerd met algemene termen als ‘gezinshereniging, arbeidsmigratie, vluchtelingen, allochtonen, asielzoekers, emigratie’. Maar de persoonlijke en indringende verhalen die gepaard gaan met migratie blijven dikwijls onverteld.

De tentoonstelling gaat gepaard met een uitgebreid activiteitenprogramma: films, documentaires, een ervaringsparcours in de stad, lezingen en een literaire avond. Bovendien pakt de expo uit met een verhalenbus. De bus trekt de komende maanden door stad en land op zoek naar jouw migratieverhalen. Wil je de verhalenbus zien langskomen bij jouw organisatie of jouw evenement? Neem dan contact op. Misschien wordt jouw verhaal wel opgenomen in het museum Red Star Line/People on the Move, dat zijn deuren opent vanaf de zomer 2012. Meer info bij nadia.babazia@stad.antwerpen.be.

Je kunt de expo ‘Hier ben ik’ gratis bezoeken in Ontmoetingscentrum Atlas (Carnotstraat 10, 2060 Antwerpen).

Entry filed under: Expo, Fotografie. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Film: Smoorverliefd Jeugdtheater: Eeuwige sneeuw (6+)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: