Boek-Jeugd: De kleine soldaat (Paul Verrept)

14 december 2010 at 15:57 1 reactie


Met De Kleine Soldaat maakte de Antwerpse tekenaar en auteur Paul Verrept een prachtig prentenboek over een klein ventje dat naar het front trekt. Officieel is het prentenboek voor kinderen. Maar eigenlijk zouden ook grote mensen het moeten lezen. De waanzin van de oorlog in prenten en zonder opgeheven vingertje.

Een jongetje met bruine knuffelbeer in de hand dat met z’n hoofd net boven de keukentafel uitkomt en naar een schietende miniatuurtank en dito soldaatje staart. Zo begint het boek. ‘Op een dag was het oorlog’, luidt de begeleidende tekst zuinig. De volgende bladzijde kom je te weten: ‘sommige mensen begrepen waarom’. Het jongetje duidelijk niet. Maar hij volgt toch ‘zijn’ miniatuurtank naar het front, zoals een baasje zijn hond.

Moest er een prijs bestaan voor de kunst van veel zeggen met weinig woorden, dan was Paul Verrept een sterke kandidaat. Er staat geen letter teveel in dit boek. Maar wat er staat, gaat recht naar het hart. Als het jongetje eenmaal het front heeft bereikt, ziet hij een andere kleine soldaat sneuvelen. ‘Veel soldaten waren dood’, lees je dan. ‘Ik leefde. Ik zag verschrikkelijke dingen.’ Het klinkt afstandelijk maar het grijpt naar de keel. Zoals ook bij het einde van de oorlog: ‘Mensen riepen blij dat we gewonnen hadden Ze dansten op straat.’

Subtiel

Paul Verrept, die onder andere naam maakte door gedichten van van Ostaijen te illustreren in prentenboekjes, is in zijn tekeningen even subtiel als in zijn teksten.

De soldaat die sneuvelt, zie je ‘gewoon’ neerliggen. Het slagveld wordt afgebeeld door een schietende en een aarzelende soldaat, drie tanks en twee enorme lichtflitsen annex bominslagen. De kleuren bepalen de sfeer van het boek: licht en fris in tijden van vrede, donker en fel in tijden van oorlog. 

De Kleine Soldaat is geen pacifistisch pamflet voor kinderen. Maar het schetst wel op een aangrijpende manier de sfeer van de waanzin van de oorlog. Dé oorlog. Want het gaat niet over de Eerste of Tweede of die in Irak maar wel over de Kleine Oorlog van een kleine soldaat. En die is, zoals we allemaal weten, universeel. 

Thomas Blommaert

 Paul Verrept, De Kleine Soldaat, Larrios, 6,95 euro.

Entry filed under: Boeken, Jeugd. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Jeugdtheater: Eeuwige sneeuw (6+) Boek-Jeugd: Will Grayson, Will Grayson (John Green, David Levithan)

1 reactie Add your own

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: