Boek-Jeugd: Will Grayson, Will Grayson (John Green, David Levithan)

15 december 2010 at 17:33 Plaats een reactie


Ja, je leest het goed. Dit boek gaat enerzijds over Will Grayson en anderzijds over Will Grayson. De ene hetero, de andere 100 % homo, zoals hij het zelf uitdrukt bij zijn outing aan zijn moeder. De twee Will Graysons leven mijlenver van elkaar, hebben elkaar nog nooit gehoord of gezien, maar door stom toeval lopen ze elkaar tegen het lijf.

Will Grayson, Will Grayson is een bijzondere samenwerking van twee succesvolle Amerikaanse young adult-schrijvers, John Green en David Levithan. Ze hebben elk al hun eigen naam gemaakt, maar schreven dit boek samen, om de beurt een hoofdstuk. De lezer krijgt een verhaal voorgeschoteld dat je als een wervelwind langs de levens van twee adolescenten meevoert.

De ene Will Grayson is hetero, verliefd op Jane (al wil hij dat aanvankelijk niet aan zichzelf toegeven) en bevriend met Tiny, een reus van een vent (what’s in a name?) en homo. Tiny droomt ervan zijn eigen leven vereeuwigd te zien in een schoolmusical. De andere Will Grayson worstelt met zijn ontluikende homoseksualiteit en heeft een chatverhouding met een zekere Isaac, die hij dolgraag wil ontmoeten. Die ontmoeting komt er ook, of toch weer niet. Will reist in ieder geval naar Chicago om er zijn internetliefde eindelijk in real life te beleven. Het leidt tot een dramatisch hoogtepunt waarin de twee Wills elkaars pad kruisen.

Kus en pijn

Green en Levithan weten als geen ander de leefwereld van adolescenten op te roepen. Ze voelden elkaar blijkbaar perfect aan bij het schrijven van dit boek. Je krijgt als lezer nooit de indruk een roman van twee auteurs te zitten lezen. Het is niet zozeer de verhaallijn die de charme uitmaakt van dit boek. Op het einde klapt het verhaal zelfs een beetje in mekaar. Niettemin blijft dit een absolute aanrader. Knap hoe ze de wirwar van gevoelens beschrijven waarin jongeren van die leeftijd zich willen nillens in laten onderdompelen. Wat een eerste kus tussen geliefden kan losmaken. Hoe jongeren elkaar ongelooflijk pijn kunnen doen.

De twee Wills hebben aanvankelijk geen enkele band met elkaar, maar toch vertonen hun levens bepaalde paralellen. Ze zijn allebei sociaal geremd, worstelen met hun emoties en twijfelen welke richting ze uit willen met hun leven. Zeer herkenbaar bij veel jongvolwassenen (en bij volwassenen die ooit jongvolwassen geweest zijn). Daarmee is dit ook de roman van een generatie. Geen zeemzoet verhaal. Sommige scènes zijn best wel confronterend. Maar de schrijvers laten zich ook niet verleiden tot overdreven zwartgalligheid. Ze portretteren een generatie jongeren die op zoek zijn naar zichzelf, maar ondanks alles een positieve wending aan hun leven proberen geven, hoe onmogelijk dat op bepaalde momenten ook kan lijken.

Peter Heirman

John Green & David Levithan, Will Grayson Will Grayson, Lemniscaat, 277 blz.

Entry filed under: Boeken, Jeugd. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Boek-Jeugd: De kleine soldaat (Paul Verrept) Film: En waar de sterre bleef stille staan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Welkom op de blog van Visie! Hier vind je…

films
boeken
theater
expo’s
vakantie- en actietips
jeugd
Ideeën of een reactie? Laat ze zeker achter!

Aantal bezoekers

  • 248.212 bezoekers

%d bloggers liken dit: